Primar Vasile Laba (Bistriţa Bârgăului): Avem cu ce ne lăuda. În folosul comunităţii, atragem finanţări europene sau de la Guvernul elveţian

Administraţia locală din Bistriţa Bârgăului are deja expertiză în atragerea finanţărilor, fie că vorbim de fonduri europene sau guvernamentale.

Primăria Bistriţa Bârgăului a fost primul beneficiar al unei finanţări prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, prin care a fost reabilitată şi modernizată şcoala din localitate. Fiind un model de bună practică, iată că din economiile realizate la nivel naţional, comuna a mai primit 430.000 lei pentru a moderniza încă o unitate de învăţământ.

     Proiectul este cofinanţat prin POR 2007-2013, Axa 3, Domeniul Major de Intervenţie 3.4 „Reabilitrea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.

     „La etajul imobilului, lucrările se apropie de final. Este deja terminată instalaţia electrică şi cea de încălzire. Acum ne pregătim să achiziţionăm parchetul. Ulterior, elevii îşi vor urma cursurile la etaj, dar noi sperăm ca până în luna februarie a anului viitor să închidem tot proiectul”, ne-a declarat primarul comunei, Vasile Laba.

     De la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Primăria Bistriţa Bârgăului a primit 50.000 lei pentru realizarea documentaţiei tehnice, a studiului de fezabilitate, pentru o grădiniţă.

     ***

     De altfel, pe parcursul acestui an, mai multe proiecte cu finanţare europeană au fost finalizate în localitate. Este vorba de Centrul de Informare Turistică – din centrul comunei – imobil edificat printr-un proiect pe Măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice, în valoare de circa 620.000 lei. „Primăria Bistriţa Bârgăului a scos la concurs două posturi, conform angajamentului luat prin proiect. Luna viitoare va fi organizat concursul, astfel ca începând cu 1 ianuarie să avem personal la acest centru. Cei care vor dori să viziteze obiectivele turistice din Bistriţa Bârgăului vor putea accesa informaţii utile, inclusiv oferte de cazare, campare etc.”, a precizat edilul din Bistriţa Bârgăului.

     Comuna are o sumedenie de oportunităţi turistice, fie că ne referim la Colibiţa, la traseele turistice şi, nu în ultimul rând, la cele patru arii protejate de interes naţional – Valea Repedea, Tăul Zânelor, Cheile Bistriţei Ardelene şi Stâncile Tătarului.

***

     Un alt centru de informare este amplasat la Stegea (în zona Coloniei), construcţia fiind realizată prin intermediul proiectului „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii în situl de importanţă comunitară Cuşma”, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, în valoare de aproximativ 4,2 milioane lei.

     Asociaţia Proprietarilor de Pădure din comuna Bistriţa Bârgăului – Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului este custode al sitului Natura 2000 Cuşma. În cadrul proiectului menţionat va fi realizat şi aprobat Planul de management al sitului Cuşma, plecând de la studii de teren cu privire la biodiversitate – inventarul habitatelor, florei şi faunei. Proiectul prevede şi cursuri de pregătire profesională pentru silvicultori, realizarea unui sistem informatic GIS care să permită gestionarea patrimoniului natural din cadrul sitului Natura 2000 şi promovarea unor campanii de informare a opiniei publice.

     În această perioadă sunt în evaluare ofertele pentru realizarea Planului de management al sitului Cuşma.

 

Stână ecologică, cu bani de la elveţieni

 

     La nivel naţional, prin Program de cooperare româno-elveţian, sunt finanţate şase proiecte pentru realizarea de stâni ecologice. Dintre acestea, unul este în Bistriţa- Năsăud, mai precis la Bistriţa Bârgăului.

     „Construcţia este deja făcută, Asociaţia Crescătorilor de Ovine a achiziţionat lemnul, apoi a fost realizată instalaţia pentru apă, am săpat o fântână. Partea eleveţiană a cumpărat alte materiale necesare, asigurând o finanţare de aproximativ 35.000 franci elveţieni.

     Astfel, cei care vor veni la Colibiţa şi care vor dori să mănânce un balmoş, jântiţă etc., vor putea urca la stână, spre vârful Ţiganca (pe Izvorul Colbului). Deocamdată, aici se poate ajunge doar cu maşini de teren, însă ne propunem să depunem un proiect, pe Măsura 125, pentru modernizarea acestui drum forestier”, ne-a explicat primarul Vasile Laba.

     Nu doar construcţia stânii ecologice reprezintă un fapt inedit, ci şi îmbunătăţirile care au fost aduse pajiştii din zonă. În fapt, directorul general al Institutului pentru Cercetarea şi Dezvoltarea Pajiştilor, dr. ing. Teodor Maruşca, le-a propus celor de la Asociaţia Crescătorilor de Ovine o modificare a... pajiştilor, în sensul înlocuirii unor plante cu valori nutritive mai scăzute cu altele mai valoroase sub acest aspect.

     „Ceea ce am obţinut pe un hectar modificat este echivalentul a cinci hectare, din punct de vedere al consistenţei fânului”, a completat edilul din Prundu Bârgăului.

 

Utilaje şi străzi asfaltate prin  GAL Bârgău-Călimani

 

     Primăria Bistriţa Bârgăului a obţinut finanţare prin Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău – Călimani”. Un prim proiect, de peste 100.000 euro, va însemna achiziţionarea unor utilaje pentru întreţinerea drumurilor din comună, şi anume, un buldoexcavator şi un cilindru. Printr-un alt proiect, în valoare de 150.000 euro, autorităţile locale vor moderniza străzi din localitate.

***

Pe parcursul acestui an, au fost realizate astfel de investiţii în infrastructura rutieră, prin fondurile alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în baza OG 28/2013. Primăria Bistriţa Bârgăului a fost beneficiara a două astfel de finanţări prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Astfel, pe 4 km ai drumului Pietroasa a fost turnat deja asfalt, alţi 2 km fiind pregătiţi pentru asfaltare, în 2015, cu speranţa că acest program guvernamental va continua. Un alt tronson de 1,2 km a fost asfaltat, în prezent executându-se marcajele şi rigolele.

***

          Pentru exerciţiul financiar 2014-2020, Primăria Bistriţa Bârgăului a pregătit deja documentaţia pentru asfaltarea a 6,8 kilometri de drumuri de interes local, în cadrul noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală.

    

Căminul Cultural, reabilitat cu 2,1 milioane lei

 

     Comisia Tehnică de la nivelul Companiei Naţionale de Investiţii a aprobat documentaţia propusă de către administraţia din Bistriţa Bârgăului, şi anume studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici. Potrivit primarului Vasile Laba, pentru investiţia estimată la aproximativ 2,1 milioane lei, va fi lansată, în perioada imediat următoare, procedura de achiziţii publice. Cel mai devreme, lucrările ar putea debuta în primăvara anului viitor.

Comentarii

25/11/14 23:32
anticersit

Tot cu cersitu'. Mandri ca cersim. Mai terminati si gasiti alte mijloace

25/11/14 23:32
anticersit

Tot cu cersitu'. Mandri ca cersim. Mai terminati si gasiti alte mijloace

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5