Primarii din Bistriţa-Năsăud, instruiţi din „manual” pe tema gestionării inundaţiilor şi a secetei hidrologice
Manualul primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii şi secetă hidrologică a fost prezentat administraţiilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, documentul reprezentând o sinteză a 28 acte normative.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a menţionat, la întâlnirea cu primarii bistriţeni, că s-a ajuns la această formulă mai „prietenoasă”, tocmai pentru a veni procedural în sprijinul autorităţilor locale. Încă din debutul şedinţei, ministrul delegat Lucia Varga a atras atenţia că în lunile aprilie şi mai, valoarea precipitaţiilor va fi peste media anuală, în timp ce lunile iunie şi iulie vor fi secetoase. „Procedurile de prevenţie sunt extrem de importante. Sunt câteva măsuri minime care pot conduce la salvarea de vieţi omeneşti şi însemnate bunuri materiale, precum salubrizarea cursurilor de apă, decolmatarea cursurilor de apă în zonele înguste şi la poduri”, a punctat oficialul guvernamental.
Detalii despre conţinutul manualului au fost oferite de Olimpia Negru, şeful Direcţiei de management al riscurilor la inundaţii din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Ea a insistat asupra laturii preventive a dezastrelor naturale, precum şi a planului local de apărare împotriva inundaţiilor, cu întreţinerea rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialelor lemnoase şi a deşeurilor din albiile râurilor. Negru a evidenţiat rolului „agentului de inundaţii”, adică şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul fiecărei primării.
Reprezentantul ministerului s-a referit şi la necesitatea unor stocuri minime de materiale de intervenţii, solicitându-le primarilor să informeze operativ populaţia despre situaţia meteorologică – inclusiv prin implicarea consilierilor locali.
Adaugă comentariu nou