Primarul Nicolae Moldovan: “2015 va trebui să fie un an al transformărilor”

Una dintre cele mai mari aplicaţii la nivel de localitate se derulează la Beclean

În prezenţa directorilor de şcoli care vor avea, în acest an, infrastructura modernă, primarul oraşului Beclean a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, detaliile finanţării şi ale lucrărilor din cadrul uneia dintre cele mai mari derulări de fonduri europene pe care a avut-o vreodată vreo localitate din România, după cum a catalogat edilul investiţia de circa 7,4 milioane de euro menită să transforme radical mai multe unităţi de învăţământ din oraş: Colegiul Naţional “Petru Rareş”, Liceul Tehnologic “Henri Coandă”, Liceul Tehnologic Agricol, Şcoala primară Coldău. Proiectele fac parte din Programul Operațional Regional, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, la nivel regional, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar ce monitorizează înfăptuirea acestuia, iar la nivel local, de unitatea administrativ-teritorială a orașului de pe Someș. Este vorba despre iniţiative începute în anii 2008-2009 care şi-au găsit în 2014 circumstanțe favorabile de derulare, în condițiile în care Guvernul a realocat pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate. În judeţ, 11 localităţi au proiecte similare, iar la nivel naţional există 400 astfel de demersuri de modernizare a infrastructurii şcolare.

Cazarea în campus ar putea face sistemul mai atractiv pentru dascălii debutanţi
Edificarea campusului școlar de la Colegiul Național “Petru Rareș” și Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” din localitate are o valoare totală de 27.802.825,53 lei, din care 24.453.115,90 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Lucrările au o durată de implementare de 15 luni, începând cu 30 septembrie 2014, și constau în extinderea infrastructurii școlare cu un corp nou de clădire, reabilitarea celor vechi, realizarea izolației termice și facilitarea accesului la procesul de învățământ a persoanelor cu dizabilități locomotorii, prin amenajarea de rampe și grupuri sanitare specifice. Practic, în campus se vor regăsi săli moderne pentru cursuri (24 în plus faţă de până acum), garsoniere pentru dascăli, internat, şi cantină amenajate la anumite standarde calitative, centrală termică proprie, noi ateliere, laboratoare, curte interioară, teren de sport.
Investiţia vine în întâmpinarea nevoilor de mai bine a aproximativ 1500 de persoane, dascăli şi elevi din Beclean şi din 12 comune învecinate, care îşi desfăşoara activitatea în cele două unităţi de învăţământ. Directorul Cristian Nicula consideră totul vine ca o binemeritată recompensă administrativă adusă rezultatelor şcolare obţinute aici, de multe ori excepţionale, menită să-i încurajeze pe cei care fac învăţământ performant, educaţie de calitate. În plus, e de subliniat oportunitatea de a-i atrage în campus, cu un loc de cazare şi, eventual, o masă caldă, pe profesorii valoroşi, cu vocaţie, altfel greu de determinat să adere la un sistem care-i “răsplăteşte”, ca debutanţi, cu salarii de 600 -700 de lei, a completat directorul care nu exclude nici posibilitatea de creştere a numărului de elevi dornici să înveţe aici.
În prezent, cursurile se desfăşoară într-unul din corpurile instituţiei şi alte şase locuri din oraş, găsindu-se astfel soluţii pentru evitarea orarului de după-amiază, care i-ar fi bulversat pe participanţii la procesul educativ, mulţi dintre ei navetişti.

De la castel cu valoare istorică, la şcoală modernă
Consolidarea și modernizarea clădirii dinspre strada Parcului a Liceul Tehnologic Agricol Beclean costă 1.367.537,57 lei - din care 999.976,22 lei sunt nerambursabili. Execuția prevăzută pe durata a 11 luni, cu începere din 17 septembrie 2014, nu a afectat desfăşurarea orelor în program normal, înainte de masă. Lucrările înregistrează aici cel mai avansat nivel, cu exteriorul şi acoperişul finalizate, urmând ca în 15 septembrie, când începe un nou an şcolar, cei aproximativ 500 de elevi şi profesori să găsească săli de clasă şi de sport noi, alături de laboratoare amenajate în cele şase încăperi obţinute prin mansardare – a explicat directorul Florin Magdea, care caută acum, împreună cu primăria, soluţii pentru înlocuirea mobilierului vechi şi deteriorat.
Reabilitările se desfăşoară la un fost castel construit în stil baroc, a cărui construcţie datează din 1763, reprezentând, prin valoarea sa istorică, un important punct de interes turistic.

Directorul Şcolii Gimnaziale Grigore Silaşi, Gabriel Rus: “Dacă un singur copil va găsi condiţii mai bune, merită tot efortul”
Parte din Şcoala Gimnazială “Grigore Silaşi” din Beclean, clasele I-IV și grădinița din Coldău beneficiază timp de 9 luni, începând cu 17 septembrie 2014, de investiții în valoare de 866.209,06 lei, din care 567.241,34 lei sunt nerambursabili. Obiectivele constau în asigurarea unor condiții optime de desfășurare a activității didactice și, implicit, creșterea participării elevilor la procesul educațional.
“Dacă un singur copil va găsi condiţii mai bune, merită tot efortul”, a subliniat directorul Gabriel Rus, cu gândul la cei patru dascăli (doi învăţători şi două educatoare) şi la cei 60 de elevi care învaţă la Coldău, la secţiile română şi maghiară. Modernizările constau în reamenajări, recompartimentări, grupuri sanitare noi, centrală termică pe gaz etc.

Un moment potrivit pentru orice rezolvare
Mulţumindu-le tuturor factorilor implicaţi într-un demers de o asemenea anvergură, cu predilecţie elevilor, profesorilor şi părinţilor care au înţeles că, dincolo de inconveniente, lucrări ample nu se pot desfăşura decât cu o numită toleranţă, primarul Nicolae Moldovan a catalogat anul 2015 ca fiind unul al transformărilor. Exemplul cel mai concludent a venit din cele aproximativ 10 milioane de euro pe care oraşul Beclean le derulează numai din fonduri europene, trecând peste o metodologie greoaie, dar nu imposibil de gestionat; dintre aceştia, 7 milioane de euro se duc la şcoli, iar 2,875 milioane de euro merg în dezvoltarea ofertei turistice din jurul Becleanului, prin GAL “Ţinutul haiducilor”.
Totul e să aştepţi şi să găseşti momentul potrivit, a explicat primarul, subliniind totodată că viziunea administraţiei publice locale faţă de modernizarea şcolilor a fost surprinderea oportunităţii care să permită rezolvarea problemelor la nivel macro, prin lucrări de anvergură, şi amânarea soluţiilor mărunte care ar fi putut aduce doar soluţii provizorii, după posibilităţile altor vremuri.

Nicolae Moldovan: “Dacă punem răul şi fricile înainte, nu vom face niciodată nimic”
Dincolo de avantaje ivite din contexte, oportunităţi, finanţări extrabugetare de amploare, există şi costuri, inconveniente, dificultăţi. Numai la proiectele cu şcolile, acestea se ridică la circa 530.000 de lei, reprezentând 2 la sută din valoarea totală, procent căzut în sarcina visteriei Becleanului. Şi asta nu e tot. Fiind vorba despre iniţiative licitate în 2008, pot interveni corecţii, reactualizări, adică anumite cheltuieli în plus. Ba mai mult. Toate lucrările ce nu se derulează în termen vor fi preluate de către primărie, iar asta înseamnă alţi bani, altă distracţie: posibil şi 5 milioane de lei. “Deocamdată nu e cazul, dar sincopele apar de obicei pe final. Sunt nişte provocări şi suntem pregătiţi să le facem faţă .Important este să găsim soluţii, şi acestea pot veni din accesarea de credite sau din probabilitatea preluării de către Guvern a sarcinilor financiare care pun presiune pe bugetul local. Dacă punem mereu răul şi fricile înainte, niciodată nu vom face nimic. În plus, am avut în ultimii zece ani strategii să atragem venituri din mai multe surse: Băile Figa, ANL, cartierul rezidenţial sunt unele dintre ele”, a lămurit edilul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5