Primarul Ovidiu Creţu: În 2019, municipiul Bistrița are cel mai mic buget de când sunt eu primar. Municipiul este într-o situaţie foarte gravă!

Primarul Ovidiu Creţu susţine că municipiul Bistriţa va avea în 2019 cel mai mic buget din ultimii ani, fiind nevoit să solicite sume pentru echilibrare de la Consiliul Judeţean.  Potrivit acestuia, s-ar putea ca banii să nu ajungă pentru secţiunea de funcţionare.

         „Consiliului Județean are ședință  în săptămâna asta, ne vor da sumele de echilibrare. Spre deosebire de anii trecuți, 2017 și în spate, când nu am cerut bani, de data asta municipiul este într-o situație, n-aș spune chiar disperată, dar e foarte gravă. E lângă  disperare. Din punctul de vedere al bugetului  din bugetul de stat, am crezut că suntem mai avantajați în anul ăsta față de 2018 când am pierdut circa 32 de milioane de lei prin modificarea impozitului, prin ceea ce ne-au dat în plus, suntem fix acolo. Adică 60% din cota din impozitul pe venit  nu acoperă toată pierderea, adică aia din schimbarea de la 16 % la 10%. Au venit în plus cu cheltuielile sociale unde sunt 16 milioane de lei și prin scutirea de impozit a construcţiilor nu mai luăm 60%  și suntem față de 2017 la 30-32 de milioane și suntem dacă nu la limită, nu ştiu la ora asta, dar s-ar putea să fim în imposibilitatea de a acoperi bugetul de funcționare: adică ajungem să nu dăm salarii, să nu plătim utilități”, a precizat Ovidiu Creţu.

Primarul Bistriţei a explicat că municipalitatea ar avea nevoie de 24 milioane lei pentru echilibrare, însă Consiliul Judeţean are la dispoziţie, pentru toate unităţile administrativ-teritoriale, 14 milioane de lei.

„Eu am cerut (n.n. – la Guvern) să ni se acopere ceea ce ni s-a luat pe altă parte. Pentru că, atunci când am cerut să ne dea 80% fără să ne dea cheltuielile sociale, nu am vorbit aiureli. Am vrut sa ajungem la situația din 2017: adică orașele unde se produce bugetul să beneficieze de banii respectivi.. Dar daca Guvernul nu vrea să restructureze teritoriul și vrea să țină o comună care și dacă îi dai 100 % nu face nimic, eu nu cred că-i în regulă. Iei din TVA din partea lui și partea astalaltă să rămână  ca în Olanda sau în altă parte, la autoritățile locale. Așa se judecă în Europa. Aici la noi, reducem impozitul, vă dăm asistenții sociali și cui asta, basta. Ciocu mic, că asta e. E cel mai prost buget pe care municipiul Bistrița l-a avut de când sunt eu primar. ”Spun și eu că e cel mai bun guvern pe care l-a avut România, dar municipiul Bistrița are cel mai mic buget de când sunt eu primar. Da, așa se spune, că e cel mai bun guvern”, a comentat Ovidiu Creţu.

Potrivit acestuia, municipiul Bistriţa, a avut excedent în fiecare an, până în 2017, per total aproximativ 50 milioane lei. „Anul trecut am folosit jumătate dintre ei, anul acesta folosim cealaltă jumătate şi, începând de anul viitor, municipiul Bistrița nu va ajunge să mai facă nicio investiție pentru că va ajunge să folosească toți banii pentru funcționare. De anul trecut nu am putut folosi niciun leu, pentru că toți i-am cheltuit pe funcționare. Si cu asta se încheie. Revenim la anii de tristă amintire din 2007 când, ca să astfaltezi o stradă din Bistrița, o începeai anul acesta și o terminai peste 3 ani. Primarul de atunci (n.n. - Vasile Moldovan) nu a accesat fondurile Phare pe care le avea la dispoziție. Eu am venit și am intrat  pe fondurile europene, asta a dus la creşterea bugetului”, a mai spus Ovidiu Creţu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5