Roland Venig (Sângeorz-Băi): Din cauza corecţiei financiare, în oraşul nostru nu s-a întâmplat nimic
Primarul Roland Venif recunoaşte că investiţiile din oraşul-staţiune au fost blocate în acest an, după acea corecţie financiară aplicată proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest (Turda – Sângeorz-Băi), cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
„În oraşul Sângoez-Băi nu s-a făcut aproape nimic. În acest an,nu s-a întâmplat nimic în oraşul Sângeorz-Băi. Am renunţat la toate evenimentele culturale mai importante şi ne-am axat pe iluminat public, salarii, indemnizaţiile persoanelor cu handicap. (…) La primărie, avem restanţe la două salarii şi, dacă ne ajută Dumnezeu, vom avea şi la al treilea”, spune edilul din Sângeorz -Băi.
Cum s-a ajuns aici? „Suntem blocaţi din cauza unei corecţii financiare aplicate în baza Ordonanţei 66/2011 (prevenirea, constatarea şi sanctionarea neregulilor la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene). După aceea, Guvernul actual a dat o altă ordonanţă, 14/17 iulie 2013, prin care se angajează să plătească de la bugetul de stat toate acele corecţii privind neconformităţile la programele europene.
Este vorba despre proiectul de reabilitare a infrastructurii de turism balnear, un parteneriat între Sângeorz-Băi şi Turda. Dramatic este faptul că oraşul Sângeoz-Băi a fost ordonator de credite şi pentru Turda, iar toate corecţiile au venit la oraşul nostru. Proiectul a avut o valoare de 501 miliarde lei vechi, s-au cheltuit numai 298 miliarde lei. Deşi la toate licitaţiile am avut raportul favorabil, raportul de conformitate, statul român ne-a corectat. Sigur, încă îndreaptă aceste corecţii printr-o ordonanţă, dar mai durează până să le acopere de la bugetul de stat. Primăriile sau autorităţile publice locale care au astfel de credite au mari datorii, sunt practic blocate.
La Sângeorz-Băi, este vorba despre 7,5 milioane lei, este enorm. Sigur, am fost executaţi silit cu suma de peste 8 milioane lei, Dumnezeu ştie cum o să ieşim din asta”, explică Roland Venig.
Proiectul s-a finalizat, dar problemele trenează. „Necazul României este următorul: nimeni nu-şi asumă răspunderea de la început, deci desfăşori o procedură, închei contractul, iar niciun minister nu îţi poate spune dacă acel contract a fost încheiat corect. Zice „lasă că vedem la sfârşit”, iar la sfârşit scroafa e moartă în coteţ şi necazurile apar. (…) În iulie 2011, România, a fost corectată de delegaţia Comisiei Europene pentru mari nereguli în accesarea fondurilor europene, vorbesc despre Programul Operaţional Regional. Ceea ce nu ştie populaţia este că nu doar că noi – România – accesăm doar 11-12% din fonduri, dar şi acele fonduri ni se mai taie 25%. Suntem lăsaţi „cu ochii în soare”. Primarii sau autorităţile locale contractează lucrările, iar la final află cu nu vor primi toţi banii, deci în loc să cofinanţeze 2%, cofinanţează cu 27%. Acest lucru este crunt şi vreau să spun că nu se poate scoate în decembrie 2011 o ordonanţă care să aibă prevederi pentru anul 2010”, reclamă primarul Venig.
Aceste doleanţe au fost prezentate şi premierului Victor Ponta, la întâlnirea de la finele săptămânii, de la Bistriţa, pentru că soluţia în acest caz, de altfel asumată prin act normativ, trebuie să vină de la Guvern.
Citiţi şi:
- Bugetul oraşului Sângeorz-Băi pe 2014, mai mic cu 300 de mii de lei decât cel din 2013. Ce va face primarul Roland Venig cu banii
- În sfârşit, a fost semnat contractul de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii din staţiunea Sângeorz- Băi
- Lucrările de modernizare a drumului spre Cormaia, recepţionate oficial
- Infrastructura de turism balnear din Sângeorz-Băi, modernizată prin fonduri europene
- Radu Moldovan, la Sângeorz Băi, despre atacurile PNL: Ioan Oltean este tutorele candidatului. Nu a făcut absolut nimic, nici măcar un studiu pentru DN 17 D
Adaugă comentariu nou