ROmândria elevilor sângeorzeni...

Ca în fiecare an,de 1 Decembrie, atât elevii, cât și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ,, Artemiu Publiu Alexi″ din Sângeorz-Băi și-au unit forțele pentru a rescrie o pagină de istorie, încărcată de mândrie, cu prilejul ZileiNaționale a României .,,Măcar pentr-un cântec/ Haideți să ne strângem/ Să ne amintim/ Cine-am fost și suntem…"( Cântec de Unire) a fost motto-ul care i-a însoțit pe elevi și pe profesorii lor, deopotrivă, în această minunată zi.

Manifestările dedicate acestui eveniment s-au desfășurat sub genericul ,,ROmân(dr)ia″ , o dovadă clară că Școala Gimnazială ,, Artemiu Publiu Alexi″ din Sângeorz-Băi are cu ce și cu cine se mândri.Priceperea cadrelor didactice a fost transpusă, prin talentul și creativitatea elevilor, în multitudinea de mesaje sugestive legate de însemnătatea Marii Uniri , așezate cu dibăcie pe posterele și machetele care au înfrumusețat Centrul Cultural ,, Iustin Sohorca″ , din localitate.

                "Iată-ne din nou împreună, la ceas de sărbătoare! Spunem sărbătoare, pentru că, ziua de 1 Decembrie este ziua tuturor românilor. Se împlinesc acum 101 ani de la Marea Unire care a avut loc la Alba –Iulia în 1918. A trecut un an de la Centenarul Marii Uniri și parcă ne era dor să fim din nou împreună, iar inimile românilor de pretutindeni să vibreze în același timp și sub același crez, de mai bine. Trebuie să păstrăm, să respectăm ce am primit moștenire de la strămoșii noștri, dar mai ales să le cinstim jertfa și memoria.Să fim buni români, buni creștini, să simțim și să gândim românește, să nu uităm cultura, valorile, obiceiurile și tradițiile românești de la bunii și străbunii noștri. La mulți ani, România! La mulți ani , români! ″ ( profesor Adrian Bosancu-directorul școlii)

          Primarul orașului, Traian Ogâgău, a ținut să adreseze, celor prezenți,câteva cuvinte despre însemnătatea istorică a acestui mare eveniment, precizândși faptul că  intelectuali de marcă din Sângeorz-Băi, precum Solomon Haliță, Laurențiu Oanea, Iustin Sohorca și mulți alții s-au implicat activ în politica acelor vremuri  și-au avut o importantă contribuție la înfăptuirea marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918. A transmis urări de bine și sănătate  sângeorzenilor de pretutindeni.

          Spectacolul aniversar a debutat , în acorduri de chitară, cu grupul vocal ,,Unitatis″, coordonat de profesoara Daniela Clapa.

Din program nu au lipsit momentele lirice, muzica folk și cântecele patriotice interpretate de școlari mai mici sau mai mari , îndrumați de profesorii: Ioana Ani, Vasile Tămaș, Sanda Cărbune, Livia Mihăilă și Codruța Băndean.Câteva eleve din clasa a VIII-a A, coordonate de profesoara Rodica Strugar, au prezentat  costume populare din diferite zone ale țării , parte componentă a proiectului ,, Mândria portului popular″.

Elevi din ciclul primar, cât și din cel gimnazial, componenți ai Ansamblului,, Păunița -Junior" ,  au interpretat o suită de dansuri de pe Someș, sub îndrumarea instructorilor Maxim Petri și Florin Hodoroga, directorul Centrului Cultural ,,Iustin Sohorca".

Finalul programului a aparținut unor mici, dar deosebit de talentați actori, elevi ai claselor a IV-a, care au prezentat sceneta ,, Nicăieri nu-i ca acasă″ ( text și regie învățătoare Victoria Bența), moment ce a stârnit hohote de râs și ropote de aplauze .

Atât elevii cât și cadrele didactice îndrumătoare au primit diplome și dulciuri.

"Pornind de la genericul întâlnirii de astăzi, ROmândria, avem atât de multe lucruri de care putem fi mândri: de la vitejia strămoșilor noștri la pădurile înverzite, la munții ce par să atingă cerul, la casele viu colorate ce amintesc de vremuri de mult apuse, la gospodinele care frământă cu drag pâine și cozonaci, la dragostea țăranului român legată de țară și de glia strămoșească, la mâinile dibace ale țărăncilor care au creat costumul nostru popular atât de frumos. Ne mândrim și cu oamenii minunați de lângă noi, părinți iubitori și profesori dedicați, care pot fi modele și cărora le mulțumim de prea puține ori.Să fim uniţi mai mult ca oricând, să spunem tuturor că avem o ţară binecuvântată de Dumnezeu , frumoasă şi dragă pentru că este a noastră. Doresc tuturor românilor ca această zi de sărbătoare să reprezinte speranța unui viitor mai bun , iar sărbătorile de iarnă să vină cu sănătate și belșug." a încheiat profesoara Cătălina Mureșan , director adjunct al școlii.

Înv. Anuța Pop,
Școala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi”, Sângeorz- Băi

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5