Să ne facem timp și pentru suflet
Este îndemnul părintelui protoiereu Vasile Beni cuprins într-o culegere de cuvântări, meditații duhovnicești, învățături și pilde rostite săptămânal, multe dintre ele publicate în ziarul județean Răsunetul. Lecturând pe îndelete această culegere, poți trage multe învățăminte.
Iată câteva exemple – Valoarea timpului poate fi privită sub trei aspecte – trecut, prezent și viitor.
„Trecutul” – ceva ce s-a întâmplat și nu mai poate fi schimbat.
„Prezentul” – este trăit de cei mai mulți dintre noi în fugă, sub sloganul „n-am timp ! ”, parcă am fi niște roboți în viață, uitând că Tatăl Ceresc ne poartă de grijă.
„Viitorul” – poate fi clădit material și spiritual, dar pentru a realiza o construcție trainică, trebuie să împletim armonios partea materială cu cea spirituală. Orice creație presupune un efort fizic din partea corpului, urmat de o perioadă de odihnă. Nevoile trupului sunt de cele mai multe ori de ordin material, cele ale sufletului, care nu este materie, sunt diferite. Și cele mai potrivite nevoi pentru suflet, le găsești în ziua de Duminică, în Sfânta Biserică, care este „o punte între cer și pământ, între vremelnicie și veșnicie”, locul „unde se jertfește în chip nesângeros Hristos pentru mântuirea noastră”. În Biserică se săvârșește Sfânta Liturghie prin care Hristos este prezent între cei participanți, dar și pentru cei care nu pot participa, ori au trecut dincolo, în veșnicie. Aici, afli răspuns la două întrebări esențiale … Cine este Dumnezeu ? – „numele dat Ființei supreme spirituale … care a creat lumea văzută și nevăzută, care este purtătorul de grijă al acestei lumi”. Tatăl, a creat lumea, Fiul a restaurat-o, Duhul Sfânt o conduce spre desăvârșire. Cunoașterea lui Dumnezeu începe în familie, se continuă în Biserică, în Școală, prin studiu, prin iubire, prin rugăciune, prin meditație, etc. Cine este Iisus ? – „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, cel mai mare om din istorie, El nu a avut servitor și totuși l-au numit Stăpân, nu a avut nici un grad, și totuși l-au numit Învățător,nu a avut nici un medicament, și totuși l-au numit Doctor, nu a avut armată, și totuși împărații se temeau de El, El nu a cucerit prin bătălii militare și totuși a cucerit lumea, El nu a făcut nici o crimă, și totuși l-au răstignit …”.
Cu citate din Biblie, cu pilde și întâmplări, preotul Vasile Beni ne călăuzește, asemenea „firului Ariadnei” spre căile „Domnului”, care, chiar dacă sunt întortocheate, le poți găsi și urma.
Eu așez cartea domniei sale … „cu credință căpătâi”, alături de istorie, deoarece în ea găsesc răspuns la multe întrebări, „îndemn la slavă și la fapte bune”.
Adaugă comentariu nou