Se întorc acasă de sărbători
Oricât de multe împliniri şi satisfacţii le-ar oferi străinătatea, românii plecaţi peste hotare sunt încercaţi mereu de dorul de-acasă. Acum, când sărbătorile de iarnă bat la uşa sufletului, mulţi dintre ei se îndreaptă spre vatra străbună. Vin cu drag să-şi petreacă Crăciunul alături de cei dragi, să simtă bucuria reîntâlnirii şi să trăiască frumuseţea acestei sărbători. Nicăieri nu răsună atât de frumos colindele şi nu se simte fiorul sfinţeniei ca în pridvorul casei părinteşti. Aici bucatele sunt mai gustoase şi tradiţiile au un farmec aparte.
Pentru unii cuvântul ,,acasă’’înseamnă fără doar şi poate România, pentru alţii, acest termen este locul unde se simt cel mai bine din toate punctele de vedere, chiar dacă se află la mii de kilometri distanţă. Şi totuşi, când li se aprinde în suflet flacăra dorului, ar da orice să respire aerul curat de acasă. Mulţi au învăţat limba ţării respective şi s-au adaptat la noile condiţii de muncă şi de viaţă. Sunt răspândiţi ca florile câmpului pe toate meridianele lumii . Nu există ţară din Europa în care să nu fie măcar un suflet de român. Au ajuns şi în America sau în Australia, în Asia sau în Africa şi peste tot, acolo unde au găsit un loc de muncă care să le asigure un trai mai decent.
Ţara care i-a adoptat pe cei mai mulţi dintre români este Spania, dar se află într-un număr însemnat şi în Franţa, Anglia, Italia, Irlanda, Germania, etc. Într-o localitate de lângă Madrid, neposenii sunt atât de mulţi încât, şi-au permis să pună la intrare indicatorul cu inscripţia satului din care provin. Oriunde s-ar afla în această lume, pe români, munca nu i-a speriat niciodată şi sunt apreciaţi pentru priceperea lor în mai toate domeniile de activitate. De aceea , mulţi dintre ei prosperă şi sunt mulţumiţi de rezultatele lor.
De la revoluţie încoace, doar ei sunt cei care au reuşit să schimbe arhitectura satelor, să construiască case noi, după modelul apusean, să aibă o altă mentalitate despre lume şi viaţă. Privesc însă cu dezamăgire mersul anevoios al României spre stabilitate şi bunăstare.
La întrebarea, dacă se vor întoarce cândva cu totul acasă, răspunsul este mai greu pentru cei care au găsit în aceste ţări viaţa perfectă. Cei mai mulţi preferă să revină la casele lor, după ce îşi vor face o stare materială mai bună. Dar, şi unii şi alţii se mistuie de dorul plaiurilor natale şi vin în fiecare an să împodobească bradul de Crăciun cu luminile bucuriei şi ale iubirii. Noi, cei de-acasă îi aşteptăm cu drag.
Adaugă comentariu nou