Situl salifer Figa stârneşte interes în sud-estul Europei

La Figa (oraş Beclean), marţi, a fost o zi de referinţă prin prezenţa ministrului Culturii, dl. Theodor Paleologu, însoţit de prefectul Cristian Florian, întâmpinat la Beclean-Figa de sir prof. dr. Antony Harding, de la Universitatea „Exter” din Marea Britanie, dr. Valerii Kavruk, director al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, dr. Ioan Chintăuan, descoperitorul „Troasei”, care a stârnit atâta interes în rândul cercetătorilor în domeniul istoriei, fiind dată în aproximativ anul 1000 î.H.

În cuvântul său, rostit la Băile Figa, Theodor Paleologu a spus „Am vrut să văd vestigiile preistorice, cât şi cele dacice şi sunt impresionat de ce-am văzut. Aici e o muncă de Sisif, pentru că în fiecare an trebuie să acopere din nou cu pământ ceea ce au scos la iveală, pentru a prezerva aceste vestigii. Este un proiect de mare amploare. Mă bucur foarte mult că autorităţile locale sunt atât de deschise faţă de acest proiect, iar din partea mea susţinerea va fi totală”.

Trebuie menţionat faptul că „situl salifer” Figa este un vast câmp de cercetare, Primăria alocând fonduri pentru cercetare, lucru la care se adaugă fondurile de la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului, precum şi fonduri provenite din Marea Britanie.

În discuţia particulară pe care am avut-o cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, l-am informat pe acesta şi despre existenţa Sitului Arheologic al Cetăţii Ciceului, loc de o importanţă covârşitoare pentru istoria României, rugându-l să aibă în vedere acest lucru, spunându-i că şi aici, la Ciceu Mihăieşti, este un primar care este implicat în istorie, existând posibilitatea realizării, în viitor, a unui circuit istorico-cultural de referinţă în Transilvania, Ciceu – Beclean – Figa. Pentru aceasta trebuie însă insistat şi făcute proiecte şi studii complexe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5