Tiha Bârgăului, între istorie şi modernizare
Deşi este atestată documentar la 1311, odată cu domeniul Borgo, există numeroase indicii că vatra aşezării tihane este cu mult mai veche, după toponimie din timpul coloniilor romane, în timp ce datele arheologice au scos la iveală vestigii din vremea dacilor şi a celţilor.
O parte din Borgo de Sus, respectiv zona montană a domeniului, formează în anul 1750, comuna Borgo Tiha, devenită oficial, Tiha Bârgăului, abia în anul 1925. Comuna este una dintre cele mai întinse din ţară având o suprafaţă ce însumează aproape 20.000 de hectare, din care peste 85% este acoperită de păduri, păşuni, fâneţe, ape şi drumuri, cu puţine terenuri arabile, livezi, curţi şi construcţii.
Situată într-o mică depresiune, cu largi suprafeţe colinare şi montane, într-o zonă cu pitoresc deosebit, comuna este străbătută, pe circa 30 de km, de vechiul Drum Împărătesc ce făcea legătura Transilvaniei cu Bucovina, astăzi aflat în fază de modernizare, ca viitoare şosea europeană.
Sub aspect administrativ, comuna Tiha Bârgăului cuprinde mai multe aşezări: Piatra Fântânelelor (numele corect sub care localitatea a fost atestată documentar, prin sigiliul mănăstirii cu acelaşi nume, din 1928), Ciosa, Iliuţa Bozghii, Mureşenii Bârgăului, Bozgani, Tureac şi Tiha propriu zisă, a cărei vetre vechi a fost, înaintea înfiinţării Regimentului de graniţă, pe platoul Strâmba, după cum se menţionează în documente.
Veacuri întregi comunitatea tihană a fost de strajă la răspântia imperiilor, ca de altfel întreaga Ţară a Bârgaielor, care a fost apărată de plăieşii care păzeau culmile înalte şi trecătorile, vechii străjeri, al căror nume a rămas în toponimia locului, urmaţi de grănicerii al căror sediu de companie era în centrul comunei, dar şi prin jertfele localnicilor ce au luptat în cele două războaie, sau în rezistenţa anticomunistă, a căror memorie trebuie păstrată.
Locuitorilor comunei Tiha Bârgăului nu le-a fost niciodată viaţa uşoară, dar vitregia soartei lor a fost, în mai toate momentele grele, contracarată de o mare solidaritate şi o bună conducere obştească.
După evenimentele din 89 în viaţa comunei Tiha Bârgăului s-au produs importante schimbări calitative, multe dintre ele umbrind realizările comunelor vecine.
Lăsând de o parte istoria, comuna Tiha Bârgăului trăieşte în prezent o intensă modernizare. Pe drumul naţional se circulă acum „împărăteşte” între Transilvania şi Bucovina, iar noile construcţii răspund prin utilitate şi atrag prin ineditul lor la contemplarea peisajului de rară frumuseţe care te îmbie la drumeţie şi popas. Tiha Bârgăului oferă o mare atracţie turistică, prin istoria şi originalitatea locurilor, care pledează spre un mai sigur viitor.
Amintim, deocamdată, câteva dintre principalele obiective realizate în ultimii ani, sau în curs de desfăşurare: regularizarea şi consolidarea malurilor din bazinul Văii Tiha şi ecologizarea albiilor, recondiţionarea drumurilor forestiere şi de hotar, protejarea ariilor naturale, curăţarea păşunilor comunale şi conservarea fondului forestier, recondiţionarea drumurilor şi a podurilor comunale, asfaltarea principalelor drumuri comunale, precum şi continuarea lucrărilor la reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, cu finalizare până în anul 2013, electrificarea tuturor zonelor neelectrificate, inclusiv a grupurilor de case izolate, construirea unui nou cămin cultural, a unei săli moderne de sport şi a şcolii generale, la Tureac, a unei grădiniţe şi a unui dispensar, la Mureşeni, modernizarea căminelor culturale din Tiha Bârgăului şi Mureşenii Bârgăului, dar şi construirea unuia nou, la Piatra Fântânelelor, construirea unui dispensar în centrul comunei, modernizarea tuturor şcolilor şi grădiniţelor de pe raza comunei şi construirea a trei grădiniţe noi, încurajarea tuturor investitorilor şi întreprinzătorilor particulari, sprijinirea investiţiilor în turism şi agroturism, crearea premiselor pentru valorificarea produselor zootehnice ale locuitorilor, consilierea cetăţenilor în privinţa legilor privind retrocedarea şi aplicarea lor corectă, înlesnirea accesului populaţiei la sistemul medical, facilitarea accesului la educaţie pentru copiii din zonele izolate, dezvoltarea relaţiilor de dialog şi parteneriat, cu administraţii din ţările Uniunii Europene.
Aceste schimbări se datorează, în primul rând tradiţiei de unire şi bunei gospodăriri a locuitorilor, dar şi colaborării dintre consilierii locali şi executivul primăriei. Primarul Vasile Dologa şi viceprimarul Gheorghe Oniga au avut o permanentă preocupare în direcţia modernizării şi înfrumuseţării comunei, lucru deloc uşor, prin faptul că în administraţia Primăriei Tiha Bârgăului intră mai multe sate şi cătune, răspândite pe o suprafaţă întinsă. Cu toate greutăţile întâmpinate, realizările sunt evidente şi conduc localitatea bârgăuană spre statutul ei european.
Adaugă comentariu nou