În timpul împăratului Hadrian (117-138 d.Hr.) ...
Imperiul roman se confruntă cu cea mai mare revoltă din istoria sa, petrecută între anii 132-135 d.Hr. în Iudeea, un focar al nemulțumirilor religioase.
La începutul domniei sale, împăratul Hadrian a susținut aspirațiile evreilor, permițându-le întoarcerea în Ierusalim unde intenționau să-și construiască templul lor. Ulterior, împăratul și-a schimbat însă atitudinea, dispunând ca templul să fie construit în alt loc, apoi a început să le interzică obiceiurile, să-i împiedice să practice circumcizia, să construiască el un templu în Ierusalim închinat lui Iupiter în care urmau să fie amplasate două statui, una a lui Iupiter și alta a sa, etc. Aceste măsuri au fost considerate de evrei afronturi teribile și sub conducerea lui Shimon bar Kokhba, socotit un fel de Mesia, au început în anul 132 d.Hr. o rebeliune generală împotriva romanilor, reușind să ocupe 50 de fortărețe din Palestina și aproape 1.000 de sate și orașe, să nimicească Legiunea a VI-a Ferrata din Galileea și 12.000 de veterani din Legiunea a X-a Frentensis. Drept răspuns, împăratul Hadrian a adunat o forță uriașă pentru a înăbuși revolta evreilor, 12 legiuni și numeroase trupe auxiliare pe care le-a pus sub comanda generalului Sextus Iulius Severus, adus din Britania, cunoscut pentru cruzimea sa, și a lui Hadrianus Quintus Lollius Urbicus, fost guvernator al provinciei Germania. Romanii au pătruns în zona controlată de rebeli, asediind pe rînd și cucerind fortărețele, ultima fiind Bethar, în care au pătruns în anul 135 d.Hr. după un asediu îndelungat. Rezistența rebelilor a fost peste tot înfrântă, peste 500.000 de evrei au fost omorâți, mulți vânduți ca sclavi sau deportați în alte provincii ale Imperiului, mai ales în nordul Africii.
Revolta evreilor din timpul împăratului Hadrian, a devenit ulterior un simbol al rezistenței naționale, al unei mari persecuții, iar unii istorici o consideră ...precursoarea Holocaustului.
Zona aceasta a Orientului Apropiat a cunoscut în istoria sa multe evenimente pe care documentele le consemnează. Se presupune că asupra acestei zone și mai ales a poporului evreu, se răsfrânge, din generație în generație un blestem rostit atunci când Iisus Hristos a fost judecat și răstignit.
Evenimentele recente, arată că aici ... totul mai este încă posibil!
Prof. Rus Augustin
Citiţi şi:
- Mari personalități ale lumii antice. Constantin cel Mare (306-337 d.Hr.)
- Marcus Ulpius Traianus: Liniștit, măsurat și modest...
- Personalități ale lumii antice... Împăratul roman AURELIAN (270 – 275 d.Hr.)
- Să pomenim pe întemeietori
- Bistriţa a comemorat victimele Holocaustului. Să ne amintim, pentru ca umanitatea să nu-şi piardă umanitatea
Adaugă comentariu nou