Toamna guvernării Ponta!

Ai grijă ce îţi doreşti, s-ar putea să i se întâmple! Acest clișeu se potrivește de minune situației în care se aflǎ prim-ministrul Ponta acum. Mirajul guvernǎrii era atat de atractiv în anul 2012, încât, pentru a ajunge la Palatul Victoria, actualii guvernanți au promis tot ce vroiau sǎ audǎ alegatorii.

Vǎzând cǎ se apropie scadența acelor promisiuni, PSD va face tot ce-i stǎ în putința pentru a-și pǎstra mǎcar voturile sale cele mai fidele: asistații social, categoriile defavorizate, bugetarii, iar, parțial, pensionarii și cei din mediul rural. Pentru PSD a fost mereu un privilegiul de a avea aceste clase sociale ca votanți, pentru cǎ acestea sunt categoriile întreținute de stat sau care rǎspund cel mai bine la iluzia cǎ statul le întreține.

Spre deosebire de PDL care, deși a avut multiple greșeli în guvernare, a încercat totuși o abordare mai echitabilǎ printr-o austeritate aplicatǎ tuturor, PSD are o atitudine diferitǎ. Stiind cǎ electoratul sǎu raspunde mai bine unei abordǎri populiste, actualii guvernanți aplicǎ o strategie duplicitarǎ! Pe de-o parte încearcǎ sǎ-și mulțumeascǎ cu bani electoratul fidel, în general dependent de fondurile de stat. De cealaltǎ parte încearcǎ mediatic sǎ întreținǎ impresia generalǎ cǎ economia se miscǎ, doar cǎ existǎ probleme financiare izolate, în unele companii, firme sau sectoare de activitate restrânse.

Din pǎcate pentru guvern și pentru țarǎ, presiunea vine tot din douǎ pǎrti! Dacǎ strategia mediaticǎ de întreținere a unei iluzii “de mai bine” și prosperitate fața de perioada guvernarii PDL a ținut un an bun, iatǎ cǎ de câteva luni balonul s-a desumflat și guvernarea nu-și mai poate ascunde adevǎrata fața de impertinența și corupție – mǎrturie stǎ scǎderea lentǎ dar continuǎ în sondajele de opinie. Cealaltǎ problemǎ este și mai complexǎ, și mai gravǎ, și mai dificil de rezolvat cu o atitudine socialistǎ. Iatǎ de ce spun asta!

Am studiat comunicatele de presǎ din ultimele luni ale prim-ministrului. Am citit nenumǎrate referințe la pensii, salariu minim pe economie, asistențǎ socialǎ, subvenții de toate felurile. Nu am gǎsit nicaieri referințe la mǎsuri menite sǎ sprijine mediul de afaceri, crearea de noi locuri de muncǎ, integrare socialǎ și profesionalǎ, încurajarea inființǎrii de întreprinderi mici și mijlocii sau debirocratizare pentru a incuraja supraviețuirea celor existente. Concluzia este una singurǎ și foarte gravǎ: avem un guvern preocupat doar de cheltuirea bugetului, nicidecum interesat de factorii care contribuie la buget – contribuabilii, agenții economici și atragerea de capital strǎin.

Aceasta este practic diferența majorǎ între ceea ce face guvernul și ce ar trebui sǎ facǎ. Adicǎ nu doar sǎ guverneze – sǎ ajungǎ la putere și sǎ utilizeze status quo–ul fiscal pentru a încasa și distribui banii contribuabililor. Ci sǎ ADMINISTREZE efectiv țara, avand ca țel dezvoltarea ei pe termen mediu și lung și sprijinirea mediului privat, cel care întreține statul și toate cheltuielile sale. Iar o guvernare care nu este capabilǎ sǎ administreze nu are viitor.

PS1: Un bun administrator nu ar numi niciodatǎ pe o pozitie cheie a societații sale o persoanǎ fǎrǎ pregatirea necesarǎ, decât dacǎ nu ține la performanțǎ. Fac aici analogie cu ultima ispravǎ a guvernanților, de a numi șef al direcției antifraudǎ dintr-un minister important o cântareațǎ de muzicǎ popularǎ. Reacția celor implicați la criticile presei e și mai interesantǎ. În loc sǎ justifice pertinent numirea ei ( poate chiar se pricepe, nu e exclus! ), ministrul Dragnea spune cǎ a ales-o pentru talentul și vocea ei (!), iar conducerea localǎ a PSD-ului are o abordare foarte responsabilǎ, aruncând vina în curtea PNL-ului!

PS2: Cǎ tot veni vorba, nu am menționat nicǎieri în acest articol PNL-ul ca parte a guvernului. Pur și simplu nu consider cǎ PNL-ul are vreo influența în actuala politicǎ guvernamentalǎ, în condițiile în care mai toate mǎsurile fiscale și economice sunt clar socialiste. În loc sǎ caute soluții liberale, de dezvoltare durabilǎ și echitabilǎ, ministerele economiei și finanțelor, ambele aparținând PNL-ului, au girat introducerea a peste 30 de taxe si impozite noi. Mǎsura este profund socialistǎ, afectând tocmai electoratul de dreapta care se presupune ca ar fi protejat și reprezentat de PNL. Concluzia este cǎ partidul lui Antonescu a devenit un apendice al PSD-ului, țintuit acolo de interese de grup și de camarila politicǎ cu rǎdǎcini comune în FSN.

Urs Gavrilǎ, președinte Forța Civicǎ BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5