Trecerea la prostocrație

Andrei Marga

Tot felul de nepregătiți lovesc în România actuală oameni de valoare. Un suplinitor dădea „lecții de drept” lui Tudorel Toader, un trepăduș îl voia plecat pe Raed Arafat, un subinginer fără slujbă îl elimină pe profesorul Streinu-Cercel, alt trepăduș dă șah unui șef de promoție, fost ministru la agricultură, cu prețul distrugerii ei. Lista este lungă. Se umplu ecranele cu “linia partidului și statului”, de parcă au renăscut Bobu și Postelnicu.
Aproape cotidian se prezintă „succesele” în campania covit 19, când sunt evidente trei fapte. Primul este acela că, nefiind sugativă turistică și nici centru economic, România putea fi mai ferită de pandemie, măcar precum țări vecine, dar a fost infectată mai larg ca urmare a obsesiilor „președintelui”. Acesta a trecut peste nevoia examinării medicale a diasporei la întoarcere, din socoteli meschine. Mai târziu, i-a cerut să nu mai vină, dar infectarea, cum se vede bine la Suceava și în alte locuri ce pot exploda oricând, era împlinită. Al doilea fapt – insul a tergiversat testarea populației, care ar fi arătat proporțiile dezastrului. Al treilea, același compara efectivul de infectați din România cu țări cu populații mari (Germania, Franța, Italia), în loc să observe că România este la urma Europei la testarea populației.
Că cineva spune prostii, ține de cât îl duce capul, dar că îi ia de fraieri pe alții este chestiunea fiecăruia cât acceptă. Cum ziariștii au observat, insul promite că nu se va ieși din localitate nici după 15 mai a.c., dar el face naveta pe Valea Oltului, ignorând ceea ce semnează! Frizeriile fiind închise sub semnătura sa, el răspunde senin jurnaliștilor că s-a tuns acasă. Cu și fără probe, românii trec uneori drept mincinoși. Acum se vede bine de unde începe molima.
Din 2014 încoace, singura obsesie, într-o Românie pe care a umplut-o din nou de abuzuri și securism, sunt „alegerile” care să dea neapărat „guvernul meu”. I s-au dat – prin încălcarea oricărei legitimări constituționale – „guvernele lui” în 2016 și în 2019! Pesemne că poți să-i dai guverne pe viață, că tot nu iese nimic. Din ce să iasă?
Poate să nu-ți placă un partid sau altul, dar atacarea suburbană a psd-ului, mai nou, și a udmr-ului, când tu nu ai fost în stare să faci ceva, trădează înțelegerea primitivă a politicii. Și incompetență și impostură!
Se poate vedea pe documente că până și cel care a creat în anii treizeci tactica lovirii fără scrupule a rivalului, Carl Schmitt, și cel care a inspirat-o, Hans Frank, sau aplicat-o, Hjalmar Schacht, au regretat-o ulterior. Nici chiar în politică ura nu poate înlocui priceperea. Cine o practică, în cazul de față „diletantul (der Dilettant)”, cum titra exact presa germană, creează, însă, trebuie să o spunem, handicapuri unei țări care are nevoie de democrație, de cultură și de schimbări ca de aer!
În orice caz, o mai rudimentară înțelegere a politicii pe aceste meleaguri și cu efecte întinse nu a fost de la stalinism încoace! Și nici atâtea încălcări ale legii fundamentale, oricare a fost aceasta! Aproape tot ce face „președintele” nu este constituțional! Mai nimic nu este în regulă! Nu întâmplător, „Liberation” a semnalat deunăzi confuzia în chestiuni simple, după ce din anturaj se semnala că nu se înțelege Constituția, iar la „referendum” nu a putut explica ce a întrebat.
Consecințele acestei situații sunt dezastruoase. Nu există ceva pe care „președintele” să fi pus mâna și să nu se fi stricat. Nu se mai fac alegeri câtuși de puțin respectabile (adică fără Securitate și fără penibilități!), statul este mai securist (înfiltrând până și partidele) ca oricând, economia se pune pe butuci (nu doar prin pandemie!), finanțele eșuează în recorduri de îndatorare, asistența socială se destramă, oamenii sunt împinși la soluții disperate, relațiile externe s-au redus la excursii. Promovarea celor mai slabi („der Untersten”, cum spunea Thomas Mann) este fără precedent în istoria României. La ilegalități și la corupție (cum semnala și „Washington Post”) se stă tot mai bine! În plus, tocmai reprezentanții elevilor trebuie să corecteze inepțiile decise pentru educație. România nu mai are nici o discuție publică a propriei situații, iar de dezbateri fuge chiar „șeful”. Orice țară din jur vine cu o propunere, cu proiecția unor valori – România stă!
Neisprăviții nu au răspunsuri la probleme, dar scot etichete. Cetățenii calificați, care spun lucrurilor pe nume, sunt ba „penali”, ba „securiști”, ba „informatori”, ba „neromâni și vânduți”, ba ar ține de „guvernări proaste”, ba „vând Ardealul”. Mai durează încă aruncarea vinei pe „niște”. De la „niște evrei” s-a trecut la „niște psd-iști”, mai nou la „niște zilieri”, în ultimele zile la “niște străini”! Se debitează prostii, ca și cum se poate trăi din atacarea competenței și a civismului!
Unde este meritocrație, pluralismul este viu, spiritul pulsează, bogăția este prezentă. Unde nu este, vedem ceea ce avem în față – nedreptăți fără sfârșit, pervertirea a orice și, mai nou, vânzarea de oameni. După vânzarea sașilor, a venit vânzarea de copii și de tinere, acum este vânzarea pentru munci ocolite de alții.
Am căutat mereu antonimul meritocrației. M-au stârnit, recunosc, trei fapte. M-a stârnit anticiparea făcută de Habermas, în Parlamentul Spaniei, în 1994, că Europa va fi confruntată cu o criză de lideri. Apoi analiza din Franța, care a dovedit declinul pregătirii celor care ajung în fruntea statului. M-a stârnit un ziarist autohton, care a arătat că în ultimii ani notele de 6-7 lovesc în România notele de 9-10.
Căutând antonimul, m-am mulțumit o vreme cu propunerea „mediocrației”. Nietzsche (Așa grăit-a Zarathustra, partea III) a vorbit aspru de „mediocritate (Mittelmässigkeit)”, care face ca unii să-și ia „lașitatea” drept „virtute”, încât devin „cele mai bune animale de casă pentru alții”.
Mai nou, „mediocrația” a fost echivalată cu partea slab calificată, dar descurcăreață a societății, care s-a strecurat la decizii. Astăzi, mediocrația nu mai este compusă, precum în revoluțiile socialiste ale anilor cincizeci, din „intelectuali autodidacți și buticari complexați, care se încearcă laborios în cunoștințele și artele rezervate altădată elitei”(Alain Deneault, La mediocratie, Lux, Quebec, 2015, p. 27). Între timp, ea cuprinde nu „devotați”ai cauzelor, cât inși care fac „ceea ce se cere”. Ea generalizează „prostia funcțională”.
Proliferează, ne spun analizele, mediocrul care zice că nu pactizează cu ce este în jur, dar, lipsit de idei, face pe revoltatul pe la colțuri. Îl acompaniază mediocrul care ia notă de propagandă, dar, îngrozit de ce vede în realitate, se refugiază în narcotice. Vine apoi „mediocrul zelos”, care luptă pentru favorurile autorităților, convingerile fiindu-i indiferente. Nu lipsește mediocrul conștient de degradare, dar care se gândește că are de plătit rate, de aranjat rude și-și aplaudă șefii. Următorul este „mediocrul care justifică ce fac șefii” și jubilează când aceștia îi aruncă din mers un favor.
Oricine mai poate adăuga ceva la aceste tipuri, căci mediocritatea s-a diversificat. Se poate adăuga, de pildă, mediocrul secătură – absolvent de valoare îndoielnică, mărginit, dar care s-a „aranjat” și se ploconește în stânga și în dreapta.
Altceva mi se pare, însă, esențial. Anume, există ceva mai grav decât mediocrația. Este vorba de prostocrație, care constituie veritabilul antonim al meritocrației.
Mediocrația se formează în jurul „respectului” legilor, în care, se știe, formalismul contează. Aici, reușita ajunge să fie socotită merit, căci nu contează valoarea. Prostocrația este, în schimb, acțiunea reușită a nepregătiților de a acapara decizia în societate și, mai ales, de a impune prostii cu mijloacele statului.
Cine este, însă, autorul prostiilor? Clasicul în temă, Carlo M. Cippola (Allegro ma non troppo, 1988, text reluat în Whole Earth Review, 2013), ne-a dat un criteriu: „prostul este o persoană care cauzează pierderi altei persoane sau unui grup de persoane, în vreme ce el însuși nu derivă câștig și nici măcar nu-și poate compensa pierderile”. Se pot indica, însă – în România actuală în mod sigur – proști care cauzează pierderi altora, în timp ce ei nu pierd decât ceea ce-i lasă reci, cum ar fi onoarea. Este plin de cei care au făcut pagube celorlalți, dar și-au însușit case, fabrici, comenzi de la stat, posturi bugetate, rezerve din bănci! De aceea, în opinia mea, prost este cel care luptă cu orice mijloc să intre în funcții publice, dar, fiind depășit, cauzează pierderi celorlalți.
Nu avem măsurători indiscutabile ale inteligenței. Ar fi de văzut, poate, care sunt notele școlarității și facultății celui care vrea să dicteze soarta altora. Oricum, în tradiția în care trăim, „nepriceperea”, „incapacitatea”, „incultura”, „lipsa de judecată adecvată”, „lipsa de bun simț” și „insensibilitatea” sunt indicii ale prostiei.
Azi știm că prostia își are legile ei. Carlo M.Cippola a găsit deja cinci.
Prima lege a prostiei este aceea că “totdeauna și în mod inevitabil fiecare subestimează efectivul de proști aflați în circulație”. Nu face nimeni excepție!
Potrivit celei de a doua legi, „probabilitatea ca cineva să fie prost este independentă de orice altă caracteristică a persoanei respective”. Prostia nu are de a face cu clasa socială, cu naționalitatea, cu studiile, cu sexul. Nici cu politica. Sunt destui proști care se dau liberali sau aristocrați.
A treia lege spune că există o „putere a prostiei”. Adică, „persoanele esențialmente proaste sunt periculoase și dăunătoare.... Cum spunea Schiller, ”. Iar exemplele abundă.
A patra lege este acea că „oamenii care nu sunt proști subestimează totdeauna puterea de a dăuna a indivizilor proști”. Într-adevăr, cel care nu este prost este tolerant, prostul dă cu barda – pentru el pe lume este una, oablă!

Potrivit celei de a cincea legi, „un prost este cel mai periculos tip de persoană”. El nu este propriu doar societăților în declin, ci și celor în urcare. Doar că, în societățile cu slabă exigență, se petrec două fenomene: „ceilalți membri ai societății permit proștilor să preia conducerea, iar compoziția tipurilor umane lasă să crească ponderea proștilor”.
Oricine poate examina aceste legi. Este clar că mediocrul poate avea diplome, dar în urma lui sunt compromisuri. Prostul are și el diplome, iar dacă nu le are, le procură, fie și la schimb. El face excursii, „participă”. „M-ați votat, deci eu decid!”, spune prostul, chiar și atunci când în urma lui sunt doar ocazii ratate sau daune.
Dar, să coborâm de la distincții, pe pământul realității. Cum se vede prea bine, România actuală se afundă în mediocrație și, mai ales, în prostocrație. În multe locuri din lume sunt erori și exagerări, poate gafe, dar mai puțină prostie. Poate și pentru că funcționează pluralismul și controlul cetățenesc. În România actuală, avem ziua și prostia.
Prostia are atâtea fețe câte sunt direcțiile din care vine. Nu ai cum să nu le vezi, oricât de moderat sau generos vrei să fii.
Prima este nepriceperea. Ce poți spune când în Constituție se prevede „stat de drept democratic”, iar cineva o ține una și bună cu „stat de drept”, care, se știe, poate fi oricum? Când Uniunea Europeană este în schimbare, dar îi atacă pe cei care cunosc situația, ca „antieuropeni”? Când în campania covit-19 rezultatele încep să fie întrecute de pagubele deciziilor eronate?
A doua față este incapacitatea de a articula o idee. Ce poți spune când cineva vrea să facă politică, dar nu înțelege că politica presupune să te dedici celorlalți? Când promite – „proiect de țară”, „proiect de educație”, „guvernare bună” – dar toate vor fi doar dacă le vor face alții? Când nu a propus ceva și nu pricepe că incitările nu duc la liman?
A treia față este incultura. A fost, de pildă, Centenarul țării și al unor instituții. Nimic nu era mai obligativ decât să aduci în discuție „democrația curată”, la care s-a aspirat cu ardoare acum un secol și care ar fi fost salutată de oricare cetățean matur. Ce poți spune când Centenarul s-a transformat în șuete cu papion și tinichele și atacarea de concetățeni, în loc să fie, ca în orice altă țară, ocazia unei relansări?
A patra față este vizibila lipsă de judecată adecvată. Ce poți spune văzând aruncatul paltonului peste capotă? Ce-ți spun dispariția în locuri exotice, ignorarea obligațiilor, exasperarea partenerilor cu lipsa de opinie, semnarea de documente oneroase, revendicarea de merite inexistente, ducerea ieftină de nas a populației cu ce nu au făcut rivalii? Când Papa vine la București și pledează pentru frățietate, dar, cum pleacă avionul, se trimit milițenii la porți?
A cincea față este lipsa de bun simț. Ce poți spune când se vede bine că justiția nu merge, iar cineva o ține una și bună cu independența justiției, pe care nimeni nu o respinge?Când vrea voturile unei diaspore rău informate, dar nu este în stare să facă ceva pentru ea? Când declară stare antipandemică și scoate armata prostește pe străzi, dar rătăcește revenirea la normal?
A șasea față este insensibilitatea. Ce poți spune când se crede justiție ar fi cea care este dată de „protocoalele” lui Lazăr și Kovesi? Când la vânzarea de tinere s-a reacționat cu întoarcerea spatelui? Când se trimit sute de mii de necăjiți la muncă în alte țări, în vreme ce în propria țară nelucrarea este la cote record?
Foarte mulți concetățeni spun că „este vorba de niște proști ajunși să decidă și asta este!”Numai că au fost în istorie proști care nu au împiedicat dezvoltarea. De aceea, nu aș înlătura explicația că este vorba și de un efort de sustragere durabilă de la justiție – de la justiția justă. Cum s-a spus în pătrunzătoarea presă germană, ar fi fost cazul ca „președintele” să ceară să se examineze faptele de care l-au legat cei cărora le-a cerut votul din România: averea obținută, contiguitatea cu comerțul cu oameni, lipsa de reacție la devalizări de păduri, scindarea societății în interes personal, încălcarea repetată a Constituției , etc.. Iar, acum, se adaugă abuzurile ce au favorizat extinderea covit-19.
Desigur, ce face un ins ține de capul lui. Sistemul poate fi, în principiu, altul. Numai că, în România actuală, s-a intrat într-un cerc vicios: inși incapabili se agită și „aleg” un ins depășit de funcție, care, la rândul său, abuzează de Constituție și de instituții și dă funcții neisprăviților, care trompetează cât de „bun guvern” sunt, în vreme ce țara nu a realizat cu ei decât pierderi! Din nefericire, la această oră, aici prostocrația a ajuns sistem.

În joc este oricum mai mult decât „diletantul”, „confuzionarul” și „necivilizatul”, semnalați de presa internațională. Iar la orizont se anunță costuri enorme, pe care le vor plăti nu alții decât cetățenii României. Andrei Marga

Comentarii

02/05/20 10:27
iNTELIGENTICUS

Domnule profesor, cu regret constatam ca vorbiți mult, dar vă ascundeti in spatele găunoseniei unui metalimbaj pe care vi l-ati facut singur. Si pe drum ati pierdut limpezimea exprimarii. Cat despre sfincșii doborâți în praf, de genul Tudorel Toader, Adrian Streinu Cercel et comp de care indraznesc sa se atinga „trepadusii”, cum le spuneti, faptele si delirul lingvistiv al domnilor i-a aruncat intr-o fundatura a imposturii din care nu-i mai ridica nimeni in veci. Despre dl Toader, cel mai sinistru probabil ministru al Justitiei, ar fi de spus doar ca a acceptat-o cu seninatate ca sef și premier pe urmasa Elenei Ceausescu, stimabila Dancilă. Si nu v-am citit nicio reactie pe parcursul rusinosului ei mandat la adresa diletantismului acestei doamne si a rusinii de a fi condusi de specimenele din Guvernul ei. Atunci nu v-a deranjat nimic, acum vedeti diletantism si mediocritate.

02/05/20 10:27
iNTELIGENTICUS

Domnule profesor, cu regret constatam ca vorbiți mult, dar vă ascundeti in spatele găunoseniei unui metalimbaj pe care vi l-ati facut singur. Si pe drum ati pierdut limpezimea exprimarii. Cat despre sfincșii doborâți în praf, de genul Tudorel Toader, Adrian Streinu Cercel et comp de care indraznesc sa se atinga „trepadusii”, cum le spuneti, faptele si delirul lingvistiv al domnilor i-a aruncat intr-o fundatura a imposturii din care nu-i mai ridica nimeni in veci. Despre dl Toader, cel mai sinistru probabil ministru al Justitiei, ar fi de spus doar ca a acceptat-o cu seninatate ca sef și premier pe urmasa Elenei Ceausescu, stimabila Dancilă. Si nu v-am citit nicio reactie pe parcursul rusinosului ei mandat la adresa diletantismului acestei doamne si a rusinii de a fi condusi de specimenele din Guvernul ei. Atunci nu v-a deranjat nimic, acum vedeti diletantism si mediocritate.

02/05/20 11:01
Margatul

La cine mai slujește Margatul ăsta? Filozof margxist nu i-a ținut, practicant sfertodox nu i-a mers, la partidul țărănist nu i-a priit, la liberali nici atât, iar învătământul și țara sunt la pământ din pricina lui Iohannis. Pe cel mai becisnic agricultor (Daea) și pe cel mai penibil jurist (TT) îi tot laudă. Scrie în text despre “covit 19” ca și cum virusul ar fi moscovit. Ca și Margatul, probabil.

Parcă reasculți cântecul Oxford Town al lui Bob Dylan în interpretarea lui Alexandru Andrieș:

La Petriș, la Petriș,
Margarina-i lăturiș.
Ce să cauți la Petriș?

02/05/20 11:22
vizitator

Motto:
” Prostu' nu e prost destul dacă nu e și fudul”
(Proverb românesc)

Vrând să facă pe desteptul, Andrei Marga foloseste chiar in titlul articolului termenul "prostocrație", după care continuă suparat-nevoie mare- că (citez) "Tot felul de nepregătiți lovesc în România actuală oameni de valoare". Dar, stupoare! Dupa mintea lui Marga, in caregoria "oameni de valoare" intră indivizi precum Tudorel Toader, Raed Arafat, Streinu-Cercel, si chiar fostul ministru la agricultură (aluzie clară la Petre Daea). Cu mici exceptii, unii dintre ei sunt cel mult de valoare indoielnică.
Si asta nu e totul. Marele moralist Marga foloseste termeni pe care nu-i cunoaste. Intr-o fraza de la inceput spune: Aproape cotidian se prezintă „succesele” în campania "covit 19"..., in loc de COVID-19. Credeam că-i vorba de o greşeală de tipar, numai că spre sfarsitul articolului apare din nou
"covit-19", ceea ce demonstreaza limitele lui Marga. Corect este COVID-19 care reprezintă forma abreviată a termenului "Coronavirus disease" si care inseamnă in româneste "boala coronavirus".
In rest, este vorba de o serie de atacuri grosolane răsuflate din partea lui Marga la adresa presedintelui Iohannis, ceea ce nu-i o dovadă de inteligență din partea unui individ cu pretenții intelectuale.

02/05/20 11:36
La noi

La Petriș, la Petriș,
Margarina-i lăturiș,
Budacul n-are pietriș,
Ce să cauți la Petriș?
...........................

02/05/20 12:06
Vesea

Da, chiar și un om simplu poate trage de manecă pe un ,,stilat” gen Tudorel Toader, când e vorba de onestitate (care ar trebui să fie universală).Un om cu înaltă educație nu ar trebui -normal- să-și prostitueze capacitatea cognitivă.Caracterul nu se identifică totdeauna cu priceperea profesională, din păcate.Deși ar fi ideal să fie așa.Sunt și genii ale răului și proști care fac răul. Cei dintâi îl fac cu ștaif agravant,. Cunoscând magistral legislația, exemplul domniei voastre s-a apucat apoi s-o pervertească. Cu artă. În rest, felicitări pentru filozofie!

02/05/20 19:10
Cerber

Meritul dv., domnule Marga, este că citiți, că faceți accesibile felurite teze, pe care le aplicați greșit, penibil, la viața noastră politică. Dacă tot tot ați ales tema aceasta, știți că unui prost cu pretenții nu i se spune că e prost, ci elegant: „aveți toate datele problemei, dar concluziile dv. sunt greșite”.

03/05/20 11:05
vasile netea

Nu puteți, vîd, prostofili bistrițeni să clintiți un cuvânt din ce zice domnul Marga și atacați. Covid 19 este de la desease, covit 19 este de la Treatment. Dar prostofilii nu au cum să știe. Ei știu ca și sagato bacsi să fure banii statului după ce spun, ridicol istoric, că dulapul de sibiu este trimis de Dumnezeu. Nivel jos, mă băieți! Jos de tot! Petriș? Păi Liviu Rebreanu era din Prislop, George Coșbuc din Hordou. care -i problema voastră mititeilor?

03/05/20 12:54
andrei marga

De obicei nu răspund la aiurelile ce se scriu despre ce spun. Orice text este elaborat să facă față criticilor. Fiindcă un amic din Bistrița mi-a atras atenția la noile aiureli, răspund scurt.
Textul Trecerea la prostocrație este exact punct cu punct. Dovadă este că nimeni nu a putut clinti un cuvânt din el. Eu am fost în conducerea liberalilor (când mai erau liberali!), am scris despre liberalismul lumii actuale, mai mult ca oricine în țară. Documentele se pot vedea. Din considerente de luciditate nu se poate trece peste prostocrația și prostofilismul de astăzi. De aceea am reacționat. Nu am idoli, dar o spun clar: la orice comparație liderii liberaliu de azi sunt mai slabi.
Da, am preluat formula covit, căci am avut în vedere, precum în alte țări, t de la Treatment. Bineînțeles că știe aproape oricine că, dacă este vorba de Disease, atunci vine covid 19.
Orice autor poate fi discutat ca persoană. Numai că este semn de primitivism discutatrea persoanei ca și cum se discută ideile. Bistrițenii ar trebui să învețe de la vechii năsăudeni că a înlolcui discutatea ideilor cu discutatea persoanei este un sofism jalnic. Nu mă miră că unii bistrițeni îl folosesc - câtă vrem nu altundeva decât la Bistrița Sigartău a făcut o premieră mondială în zilele noastre: l-a prezentat pe candidat ca trimis al lui Dumnezeu!
Orice text se discută cu argumente. Ceea ce am invocat până acum st

03/05/20 13:26
andrei marga

Nu răspund de obicei la aiurelile ce trec drept comentarii. Un text trebuie să stea în picioare în orice condiții. Bag de seamă că stă și textul Trecerea la prostocrație, din moment cu nu a fost clintit nici un cuvânt.
Că se atacă autorul, căci nu se poate ataca vreo idee, toate fiind adevărate, este un obicei jenant, de fapt un sofism. Nu-l bag în seamă.
Dacă, totuși, cineva este interesat de ceea ce fac sau gândesc poate consulta bloggul meu - andreimarga.eu. Are toate informațiile, ca să nu mă confunde.
Nu mă miră că se caută tocmai în orașul la care țin, Bistrița, aiureli. Îmi amintesc că Sigarto prezenta candidatul preferat ca venind de la Dumnezeu! Este un indiciu de gândire!
Am folosit covit 19 cu t de la Treatment, precum în unele analize internaționale. Nu mă deranjează covid 19 cu d de la Disease. Să fie cea mai mare neclaritate!

03/05/20 14:47
La noi

La Petriș, la Petriș,
Margarina-i lăturiș,
În tufe și pe pietriș,
Ce să cauți la Petriș?

La Coșbuc, la Coșbuc,
Tot satul are facebook
Încât pari cel mai năuc
Fără conturi, la Coșbuc.

La Sângeorz, la Sângeorz
Un gânsac mănâncă orz
Și-o pisică — golomoz,
În stațiune, la Sângeorz.

La Beclean, la Beclean
Un poduț ajunge clean.
Oare cine-i mai viclean
În balta de la Beclean?

Bistrița - doar Bistrița,
Zvâcnește ca lostrița,
Frânge-ți-s-ar undița
Baroane de Bistritza!

03/05/20 20:51
prof.Vasile Găurean

Onorate domnule profesor, noi recunoaștem excelenta dv.cunoaștere filosofică, experiența profesională, propensiunea pt. socio-politică, dar este dificil de înțeles pentru ce în vremurile guvernării celui mai de jos nivel politic, educațional și uman pe care l-a atins vreodată politica românească, recte „epoca”Dragnea-Dăncilă, vocea dv. nu s-a auzit și nici împotriva acelor agramați și vulgari din camarila ce i-a însoțit (și pe care domnia voastră îi dați ca exemple etice.),dar atacați actuala guvernare cât puteți, fără a vedea că în cele mai performante democrații occidentale există nehotărâre, îndoială,victime(Boris Johnson), copleșiți de tenacea pandemie, refuzând a vedea complexitatea problemei
Alergia dv. la adresa Președintelui statului -cel mai legitim ca mandat în această țară- este devastatoare pt. dv. înșivă,fiindcă transpare din ea o bizară, de neînțeles ranchiună. Știți că un Președinte în România nu poate fi un executant, ci un mediator și un ,,far” ideatic, căruia i s-au luat multe din competențe tocmai de către cei nominalizați de dv ca„valori”. Ce rost au atunci reproșurile dv.? Noi nu vedem în speculațiile dv. niciun dram de iubire de țară, de dragoste de semeni, de credință. Acestea sunt coloanele de lumină ale sufletului nostru, în care domnia voastră se vede că nu puteți fi o cariatidă. Păcat!

05/05/20 13:27
Cum poate fi aș...

Întreb iar, ca majoritatea bistrițenelor, cum poate fi filozoful Andrei Marga așa de obtuz? Îl admiră pe juristul TT, cel care a găsit "argumentele" pentru destituirea Laurei Codruța Kovesi - TT - cel care este apărat de acest acest argat al nuștiu cui. Voi știți cine îl tot mână în luptă?

05/05/20 16:32
Tibi

Profesorul Marga are impresia că "Trecerea la prostocrație" in România s-a produs abia acum, iar el este primul care a constatat acest lucru, ceea ce este total fals. In testanentul său poetul si omul politic Octavian Goga scria următoarele: „Imi pare rau ca n-am putut sluji Tara asa cum as fi vrut si cred ca as fi putut – cu credinta si cu hotarare. Am trait in vremea prostilor – a stapanit mediocratia sub Regele tranzactionist in chestiuni de morala, timid si fara orizont, in problemele de Stat. Ce va fi de Tara, in valtoarea care vine, nu stiu – dar cred in puterile sufletesti ale neamului”.

05/05/20 16:47
George Carp

Palma dată astăzi de CEDO pe obrazul CCR, PSD și al lui Tudorel Toader este și pentru dv. domnule Marga!

05/05/20 21:17
alt cititor

Îmi plac ieșirile polemice la adresa Dlui Marga, numai să fie făcute cinstit, adică domnește. Prezența sa în paginile ziarului este un câștig pentru Răsunetul, indiferent de afirmațiile pe care le face. E dreptul fiecăruia să-i combată opiniile, care pot fi uneori excesive, dar raționamentele îi pot fi luate în seamă. Ce mi-e covit sau COVID? Putem face o eroare consonantică când îl tastăm sau putem să-l scriem cu intenții depreciative. Ceea ce nu e cazul, desigur, în articolul avut în vedere. Orice păcate ar avea, Raed Arafat și Streinu-Cercel rămân valori și sunt de folos acestui neam. Dar, oricum, mai bine să polemizezi decât să dârdăi de frică în fața COVID-19-lui. No, am scris bine? Sau: în fața Covitului?

06/05/20 02:05
Ioan Tasuca

Mi se pare atât de interesant ca profesorului Marga să i se dea lecții. A scris un text; este părerea dânsului și capăt bun, cum se spune. Se atacă persoana Marga, vezi Doamne, că nu ar gândi corect etc. Opinia este liberă, chiar a intelectualului. Dacă pe cineva îl ține mintea, trebuie să îl combată la idee, nu la atac personal. Așa ceva nu au încercat niciunii dintre semnatari, nici prof. Găurean, de la care nu se aștepta să-i ceară profesorului seamă că nu a atacat guvernarea cutare sau cutare.
Până una-altă, este o onoare pentru Bistrița că profesorul Marga, intelectual de talie mondială, acceptă să publice în gazeta noastră. O face, probabil, de drag pentru cultura urbană năsăudeană. Bistrița, prin atacurile ,,intelectuale” care se aduc profesorului, nu pare a se ridica la nivelul Năsăudului interbelic. Toate textele postate sunt scrise de intelectuali ,,acoperiți”, care doresc să se măsoare în secret cu cel al profesorului.
Nu aceste comentarii îl vor descumpăni pe profesor; suntem atâția cititori care abia așteptăm să apară în Răsunetul un text al profesorului Marga, un filosof talie mondială, apreciat pe toate meridianele, doctor honoris causa a multor universități de prestigiu.
Ne bucurăm că este sănătos și în verva intelectuală excepțională!
Mulțumim și cerem iertare, domnule Profesor!

06/05/20 09:19
Alice

.Se vede că nu știți, dle.Tăsucă, nu aveți habar ce este aceea ,,atac la persoană”(adică aspectul fizic al omului,vestimentația, starea materială etc.)Dl. Andrei Marga face și o regretabilă confuzie între pregătirea profesională a unui om și caracterul lui. TT are pregătire, dar n-are caracter. Prostia nu e defect major. La urma urmelor toți suntem -variabil- proști, fiindcă nu cunoaștem totul, ci abia câte un domeniu.Numai Dumnezeu are cunoașterea desăvârșită a tuturor lucrurilor. Despre ce nu cunoaștem, ne putem informa. Este internet. Dacă ești șef mare, ai consilieri. Dar...dacă n-ai caracter ,,nu ești om”- cum zice poporul. Ești inginer financiar, ești pungaș, ești slugă, ești,,tonomat”, cum zice ex-prezidentul Traian Băsescu. Bagă în tine milionul, geamantanul cu bani și cânți melodia ce ți-a cerut-o.Uitați-vă la cameleonii din mass-media, valori pervertite, grețoase. Ieri cu democrația, azi apărător al infractorilor.

06/05/20 10:02
George Carp

Cere iertare pentru dumneata, domnule Ioan Tasuca, mai cere și domnilor de la CCR, PSD, lui Tudorel Toader, și dă-i, dacă poți, o palmă celor de la CEDO care a îndrăznit să-i deranjeze. ,,Toate textele postate sunt scrise de intelectuali ,,acoperiți” care doresc să se măsoare în secret cu cel al profesorului.” Nu zău? Dl. prof. Vasile Găurean, de pildă, se dă la ,,secret”? Pentru mine nu este o ,,onoare” să-l citesc aici pe domnul Marga, este adevărat, mă și distrez cumva când văd într-un singur articol, penultimul, douăzeci și două de paranteze și câteva zeci de ghilimele! ,,Filosof de talie mondială”! De acord, însă cu specificarea că filosofia dânsului îmbracă foarte apăsat culoarea roșie!

08/05/20 11:00
Academica - arg...

Academica
Academica, academica
Arta anemica
Viva și cer
Academica, academica
Arta anemica
Viva și cer
Professores, professores
Arta morbida
Știința vida
Professores, professores
Arta morbida
Știința vida

Ada Milea - Academica: https://youtu.be/1xIceTjXqHc

Odată, la saloanele Rebreanu care se desfășurau la Bistrița, Ada Milea a avut o confruntare deschisă cu un filozof arogant venit din Cluj. Oare despre cine-i vorba? Știe cineva? https://youtu.be/YR-ZehYWcaY

08/05/20 13:04
prof. Vasile Găurean

Nu este corect a ataca persoana cuiva, indiferent de impresia pe care ne-o produce. E drept, dl. prof. Andrei Marga are o prestanță nu doar intelectuală, ci și una fizică, un dar de la Dumnezeu, care este o parte a ceea ce se numește charismă a persoanei.Enumerând zece intelectuali ai României, ar fi imposibil a omite numele lui Andrei Marga. Disputele se fac cu argumente, civilizat, nu cu impresia (poate reală) că partenerul de discuție ne copleșește intelectual.De pildă, nu putem fi de acord cu definiția pe care o dă Carlo Cipolla, citată de domnia sa, că ,,prostul este o persoană care cauzează pierderi unei alte persoane sau unui grup de persoane, în timp ce el nu derivă (nu are, nu înregistreazăn.n.) vreun câștig sau nu-și poate compensa pierderile.” Se contaminează aici termenul de ,,eroare, greșeală”, cu consecințele subsecvente și ,,prostie”, noțiune care are o sferă de seme foarte largă, dar care -în general-exclude intenționalitatea. ,,N-am vrut să fac cutare lucru și uite ce mi-a ieșit.”Este una din sursele majore ale umorului. Accepția primă a termenului „prostie” cuvânt slav a fost de om simplu,din popor,fără educație(prostîie,-aia,-oie), deci nimic condamnabil, semă extinsă apoi la ,,a nu avea judecată sănătoasă, rațională”(sintetizând explicațiile dicționarelor) Pentru mine unul m-a șocat fractura dntre ținuta intelectuală a domnului profesor, ex-rector de excepție, ex-ministru, filosof mare la modul incontestabil (fondatorul multiculturalismului la noi, concept generos altfel) și aderența la o anumită guvernare de stânga, ce contrazice toate conceptele fundamentale ale domniei sale și care sunt -normal- spre o dreapta doctrinară.Scuze!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5