Trei echipamente donate de Organizaţia Salvaţi Copiii pentru Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean! Managerul Gabriel Lazany: Această secţie începe să-şi arate performanţa

Organizația Salvați Copiii a adus la Bistrița un incubator neonatal, un aparat suport respirator și un pulsoximetru, în valoare totală de 18.220 de euro, fiind a doua donaţie de echipamente medicale, după cea din noiembrie 2018, când la Bistriţa a ajuns un ventilator neonatal cu modul HFO suport respirator, în valoare de aproximativ 24.000 euro.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Gabriel Lazany, a punctat, în debutul evenimentului, că Organizaţia Salvaţi Copiii este un partener  de încredere al SJU Bistriţa, „într-un proiect frumos legat de dotarea maternităţilor din România”, „Aceste echipamente medicale ne-au ajutat foarte mult pe parcursul anului. (...) Anul acesta a fost un an foarte bun din punct de vedere investiţional pentru SJU Bistriţa. Pe lângă echipamentele donate cu generozitate de către Salvaţi Copiii, noi avem în curs de achiziţionare, prin fonduri alocate de către Ministerul Sănătăţii, pentru Secţia de neonatologie, încă trei incubatoare, un ventilator neonatal şi un ecograf de înaltă performanţă pentru uz neonatal şi pediatric. Prin generozitatea tuturor factorilor implicaţi, Secţia de neonatologie, reabilitat în 2012 printr-un program al Băncii Mondiale – începe să-şi arate performanţa”, a declarat Gabriel Lazany.

          Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a precizat că apreciază munca depusă de echipa de neonatologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Aceasta a prezentat şi câteva date statistice care conformă nevoia unor astfel de echipamente.  Astfel, în 2018, în SJU Bistriţa au fost înregistrate 1826 naşteri, cu 98 născuţi prematur, iar 203 nou-născuţi au fost îngrijiţi la Terapie intensivă. Mai mult, 34 de nou-născuţi au fost transferaţi la Bistriţa de la alte unităţi medicale. Anul acesta, până în prezent au fost 1405 naşteri, din care 87 prematuri, iar 139 de nou-născuţi au fost îngrijiţi la TIN. De asemenea, 21 de nou-născuţi au fost aduşi la Bistriţa din alte unităţi spitaliceşti.

          „Judeţul Bistriţa-Năsăud are o rată de mortalitate apropiată de media naţională, aici e de 6,8 la mie, iar media naţională e de 6,5 la mie. Asta denotă faptul că sunt rezultate foarte bune atât la echipele de medici, cât şi echipele care lucrează în teritoriu. (...) Încă e nevoie de echipamente în secţie. Ar fi nevoie în continuare de un ventilator neonatal, două lămpi de fototerapie, o lampă de transiluminare, un bilirubinometru şi o masă radiantă cu modul de resuscitare. Vom ţine legătura şi vom ajuta acolo unde este nevoie”, a declarat Gabriela Alexandrescu.

          Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii a arătat că în acest an vor fi donate peste 115 echipamente în 49 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 30 de judeţe, valoarea acestora fiind de un milion de euro, asta după ce în ultimii şapte ani au fost făcute donaţii de circa 5 milioane euro, în beneficiul a 72.000 nou-născuţi.

          Directorul executiv al CJ B-N, Teofil Cioarbă, a scos în evidenţă implicarea administraţiei judeţene în promovarea politicilor de sănătate, care se poate traduce în atragerea de investiţii şi implementarea unor proiecte de infrastructură medicală, care însumează 38 milioane euro în ultimii ani. Acesta a dat ca exemplu modernizarea Secţiei ATI, extinderea Secţiei de Oncologie, construcţia şi dotarea unei noi Secţii de chirurgie, achiziţia 15 seturi de echipamente de ultimă generaţie pentru Blocul Operator Centralizat, modernizarea şi dotarea cu aparatură şi tehnică de ultimă generaţie a Policlinicii, construcţia unui bloc de locuinţe pentru tinerii specialişti din sănătate – care a atras 39 de medici la Bistriţa. „Ne dorim ca şi pe viitor implicarea autorităţilor judeţene să fie una care să promoveze atragerea medicilor tineri şi calitatea actului medical. S-a semnat contractul de execuţie pentru heliport, unde este asigurată finanţarea de către Consiliul Judeţean. În momentul în care managementul spitalului ne va solicita sprijinul pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din judeţ, noi suntem deschişi oricărei finanţări care poate să asigure cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud un act medical de calitate, pentru a creşte calitatea vieţii”, a menţionat Teofil Cioarbă.

          Directorul medical al SJU Bistriţa, dr. Gabriela Deak, a mulţumit organizaţiei Salvaţi Copiii, în special Gabrielei Alexandrescu şi Amaliei Năstase, pentru implicare şi tot ajutorul oferit. „Este foarte important ca spitalul să fie dotat cu aparatura necesară şi din punct de vedere cantitativ, adică numeric să avem tot ceea ce trebuie, dar şi din punct de vedere calitativ, echipamente noi, performante pentru a asigura un soport echipei medicale şi a putea să evaluăm pacienţii corespunzător şi să-i tratăm pe pacienţi la standarde actuale. Vă mulţumim şi vă mai aşteptăm la Bistriţa, mulţumim şi autorităţilor locale şi judeţene, cu care avem o colaborare foarte-foarte bună. Nu în ultimul rând, aş vrea să mulţumesc echipei medicale, medicilor, a doamnelor asistente, personalului auxiliar pentru efortul pe care-l depun zilnic pentru implicarea şi devotamentul pe care-l au faţă de pacienţii noştri, faţă de spital, faţă de munca şi profesia pe care şi-au ales-o”, a declarat dr. Gabriela Deak.

          Dr. Aurelia Tanca, şef Secţie neonatologie, a reiterat faptul că îngrijirea nou-născuţilor cu greutate mică şi foarte mică la naştere, precum şi a nou-născuţilor cu probleme majore de sănătate necesită o tehnologie medicală avansată. „Dotarea secţiilor de nou-născuţi cu aparatură şi echipamente performante, pentru salvarea micilor noştri pacienţi, este o necesitate. O secţie dotată bine este aceea în care un medic are suportul de a asigura nou-născuţilor o îngrijire şi recuperare bună”, a spus dr. Aurelia Tanca.

          Nu în ultimul rând, Amalia Năstase, Ambasador al Campaniei Salvaţi Copiii de reducere a mortalităţii infantile, a remarcat colaborarea extraordinară între SJU Bistriţa şi autorităţile administrative, pe de o parte, dar şi între medici şi echipa managerială, pe de altă parte, totul în beneficiul pacienţilor. „Se poate, dacă ai oameni inimoşi. Sunt foarte mulţi care aşteaptă să vină cineva, nu neapărat noi, ci statul să le doteze. Felicitări pentru colaborare”, a spus Amalia Năstase.

          Aceasta a subliniat importanţa implicării companiilor în această campanie, în special prin direcţionarea a 20% din impozitul pe profit, un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităţilor şi susţinerea „celor mai mici luptători”.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a  maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din anul 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii România și-a asumat din anul 2010 o contribuție importantă pentru reducerea mortalității infantile în România printr-un program amplu, național, desfășurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităților cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuți prematur, dezvoltarea rețelelor specializate de suport pentru mame și copii la nivelul comunităților rurale, pregătirea cadrelor medicale și implicarea specialiștilor în îmbunătățirea politicilor publice și a serviciilor privind sănătatea mamei și copilului.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5