Cărţi noi

Un depozit de idei şi sentimente

Din noianul de apariţii editoriale se desprind câteva care reprezintă o adevărată sărbătoare pentru cititor. Una dintre acestea este şi cea care poartă coperta de mai jos, scrisă de doctorul în filologie George Mircea, fost coordonator de emisiuni literare la Radio Bucureşti. Cartea a apărut la Editura Rawex Coms 2011 Bucureşti, având coperta şi computerizarea semnate de Valentin Piţigoi.

În această calitate, de şef al secţiei literare a Radioului Bucureşti, dl. Mircea a avut ocazia să intre în contact cu diferite personalităţi ale culturii noastre, care fie i-au trimis scrisori de mulţumire pentru emisiunile realizate, fie a legat cu ei prietenii şi colaborări peste ani. Cartea începe cu o „justificare” prin care autorul explică cititorului motivele care l-au determinat să întreprindă un asemenea demers literar. „Sunt fragmente – spune autorul – de trăire elevată în plan spiritual, trăiri emoţionante, febrile, participative, emanate de arzătoare zbateri de gând asociativ”. Mai departe, în aceeaşi „justificare”, el scrie că a grupat în structura volumului doar acele scrisori, dedicaţii, note, invitaţii, telegrame, autografe etc., care divulgă gânduri aşezate în „scrisuri”, emanând încredere, deschidere, destăinuiri… Multe din aceste documente, să le spunem aşa, au pus temeiul unor îndelungate colaborări în cei treizeci şi cinci de ani cât George Mircea a coordonat emisiunile radiofonice ale secţiei literare a radioului.

Fără îndoială avem de-a face cu un depozit de idei şi sentimente, de un material bogat sub aspectul comunicării în plan literar. Sunt transmise destăinuiri, proiecte, realizări, emoţii, frânturi de viaţă sufletească ale participanţilor la dialog. Scriitorii Alexandru Philippide, Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Teofil Răchiteanu se destăinuie asupra unor realizări literare, asupra unor intenţii de viitor în câmp literar. Poetul Teofil Răchiţeanu, spre exemplu, evocă în calde cuvinte plaiurile paradisiatice ale Munţilor Apusului, evocând totodată chipul lui Geo Bogza, vizitator şi mare admirator al acestor plaiuri ca oaspete al poetului. De altfel, în locuinţa sa din Munţii Apusului, Teofil Răchiţeanu păstrează cu sfinţenie trei portrete de care nu se desparte niciodată. Ele sunt portretele lui Eminescu, Avram Iancu şi Geo Bogza. De multe ori în cartea ce constituie subiectul acestor rânduri, se află preţioase destăinuiri relevante din punctul de vedere al istoricului literar, idei. Este publicată corespondenţa autorului cu unii parteneri de dialog care fac aprecieri asupra calităţii emisiunilor, asupra valorii de document de epocă a acestora.

Cartea este structurată în felul următor: Scrisori cu probleme literar-culturale; 2. Corespondenţă, note, documente şi articole; 3. Un capitol intitulat „Aud şoaptele lor”, prin care autorul desprinde din vreme conturul vocilor celor intervievaţi; 4. „Pământul de acasă”, ultim capitol ce se referă la dorinţa celor plecaţi din ţară de a şti cât mai multe despre realităţile româneşti.

Corespondenţa este sugestivă şi constituie sarea şi piperul cărţii. Ne sunt înfăţişate scrisori ale lui Ion Popescu Brădiceni, apoi ale lui prof. univ. dr. Ioan Ţepelea, Virgil Bulat, care i se adresează autorului cu cuvintele „Iubite coane George”, ale lui Artur Silvestru ş.a. Virgil Carianopol îi dedică lui Mircea poezia „Limba română”, iar Romulus Zaharia, autorul cărţii „Ademenirea”, retrasă de pe piaţă, sub regimul trecut, arată peripeţiile prin care a trecut. Se publică scrisori ale unor români ce trăiesc peste hotare, precum şi corespondenţă cu unele instituţii. Spre exemplu, la pag. 276 se publică invitaţia adresată radioului a Patriarhiei Române, precizându-se „să fiţi alături de noi la deschiderea manifestărilor prilejuite de împlinirea a 500 de ani de atestare documentară a Episcopiei Râmnicului. Federaţia Comunităţilor Evreieşti face o invitaţie de participare la o comemorare a pogromului legionar. La pagina 347 este publicată o altă scrisoare a Martei Petreu, care se termină cu „Iubesc cultura română şi mă simt bine în ea”. Cred că din cele relatate mai sus cititorul şi-a dat seama de conţinutul acestei cărţi care îi poate oferi şi alte surprize.

G. Moldovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5