Un rapsod popular valoros – „primaşul” Viorel Neamţu din Feldru

La cei 75 ani de existenţă, cu o minte ageră, vioi şi cu un talent muzical înnăscut, Viorel Neamţu din Feldru, de la nr. 227, ne încântă şi ne uimeşte cu vioara copilului lui de suflet, demonstrându-ne, cu patos, cum se cântă adevărat, româneşte, la nunta noastră tradiţională, la clacă, şezători, plecări în armată, el fiind un experimentat „primaş” (viorist) în domeniu.
La vârsta de 12 ani a cântat la clacă, apoi a ajuns într-o căutată şi valoroasă formaţie alcătuită din doi primaşi, un contralău (violă) şi un gordunaş (contrabasist) cu denumirea „Muzica lui primaşul Viorel din Feldru”.
Rapsodul Viorel Neamţu, ajutat şi acompaniat la acordeon de reputatul profesor de muzică Adrian Leon Scridon, de la Şcoala Gimnazială Feldru, ne-au făcut o demonstraţie, pe „viu”, referitor la ceremonialul cântării la o nuntă tradiţională românească, cu o acurateţe şi o autenticitate ieşite din comun, demonstrând încă o dată că tradiţia şi valorosul nu trebuie să moară. Este necesar să menţinem, în permanenţă, legătura cu generaţia tânără, pentru a prelua numai „diamantele folclorice” de o mare rezonanţă şi de o valoare intrinsecă, pentru a defini identitatea noastră.
La toate aceste momente speciale din viaţa unui om – căsătoria, nunta, botezul etc. – muzicanţii rămân şi vor fi un punct de referinţă în evoluţia şi dezvoltarea personalităţii individului, a cuplului, a familiei, care este celula de bază a societăţii.
Cei care se implică în realizarea unor asemenea acţiuni, inclusiv prin înregistrarea la un post de radio cu audiţie mare, a „cântării”melodiilor în momentele diferite a nunţii, sunt cei care ştiu ce înseamnă tradiţia noastră sfântă populară, valoarea folclorului autentic şi transmiterea lui generaţiilor următoare, oameni cu suflet mare şi doritor de frumos şi autentic. Un asemene om este şi Zamfir Galbin din Feldru, care se dăruieşte frumosului, fiind cel care a facilitat desfăşurarea acţiunii, prin punerea la dispoziţie a spaţiului şi a logisticii necesare, fapt pentru care i se aduc mulţumirile cuvenite pentru bunătatea sufletească de care dă dovadă.
A fost prezent şi tânărul Iosif Ciunterei, un redactor de teren de la postul de radio, o persoană cu perspective de bun culegător de folclor.
Felicitări organizatorilor şi sănătate, viaţă lungă tuturor celor implicaţi în eveniment, iar „şetera” şi „primaşul” să mai cânte şi să ne încânte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5