Vasile Şut (Tiha Bârgăului): Dracula este brandul aceste zone. Ne-am gândit un panou de genul „Bun venit în Ţinutul contelui Dracula”, care să fie amplasat la intrare în judeţ

Rep.: -În perioada 30-31 iulie găzduiţi şi sunteţi parteneri la Festivalul Usturoiului. Cum pregătiţi acest eveniment?

         Vasile Şut: - În primul rând, vom reveni la vechea locaţie, la solicitarea mai multor oameni care au spus că acolo sus, la Piatra Fântânele este mai frumos. Noi vom încerca să reabilităm drumul care face legătura spre zona de la pensiunea Tihuţa. Vom pune piatră şi o vom compacta cu un cilindru. Vrem să se intre prin Pasul Tihuţa spre acest eveniment, pe sens unic pentru a nu fi probleme şi să coboare pe pârâul Poştii. Drumul este un pic mai rău, însă îl vom pregăti până la eveniment. Este vorba despre doi kilometri de drum. Dacă s-ar circula în două sensuri, am avea probleme de trafic. Noi ne vom ocupa şi de asigurarea curăţeniei în zonă, a alimentării cu energie electrică. În plus, toate primăriile de pe Valea Bârgăului vom asigura o masă pentru artiştii care vor evolua.

         Rep.: - Cum vor decurge spectacolele?

         Vasile Şut: - În prima zi, sâmbătă, vor fi spectacole pentru tineri, cu muzică folk şi apoi DJ. Duminică, după ce vor evolua ansamblurile de pe Valea Bârgăului, apoi ansamblul profesionist „Dor Românesc”. Ulterior pe scenă vor urca alte ansambluri din judeţ, iar în final ansamblul profesionist „Transilvania” din Baia Mare şi Cristian Pomohaci. Credem că va fi o participare numeroasă. Mizăm şi pe prezenţa vecinilor de la Lunca Ilvei şi de la Leşu, care au acces facil acum spre Piatra Fântânele.

         Rep.: - Dacă tot suntem cu discuţia la Piatra Fântânele, care mai este stadiul proiectului „Dracula Land” pe care îl promova şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistriţa-Năsăud”?

         Vasile Şut: - Acolo ne dorim să fie amenajat un parc de distracţii. Avem două variante, pentru că ne dorim să fie pe o suprafaţă mai mare, în vederea unei ulterioare extinderi. O primă soluţie ar fi chiar în zona unde se ţine Festivalul Usturoiului, care este, de fapt, o păşune a comunei Prundu Bârgăului. Mai avem noi o păşune, cum se merge spre Ciosa, spre Frumuşag, de câteva zeci de hectare. Are şi comuna Coşna o păşune, înainte de eoliană, pe partea dreaptă. Vom încerca cumva să o cumpărăm, mai ales că ei nici nu o folosesc, mai mult păşunează acolo localnicii.

         Rep.: - Care credeţi că este viitorul acestei comune? Turismul?

         Vasile Şut: - În primul rând, îmi doresc să dezvoltăm Valea Străjii. În zona unde a fost anul trecut Festivalul Usturoiului, vrem să amenajăm un camping. Nu este o investiţie foarte mare. Ne gândim să o îngrădim, să facem un parc de aventură, cu un traseu pentru copii şi adulţi o tiroliană, de undeva din pădure până jos. Se impune şi amenajarea unor toalete, a unor duşuri, aşa cum este peste tot în lume.

         Pentru porţiunea din jos, de lângă drumul Blajului,  unde este păşunea, ar fi bine să avem şi noi o mică investiţie, o făbricuţă. Noi nu avem alte terenuri. Ar fi bine orice investiţie, care să asigure locuri de muncă, 30-50 locuri de muncă, care înseamnă mult pentru o comună.

         Rep.: - În prezent, oamenii unde lucrează?

         Vasile Şut: - Avem o parte la Leoni, alţii la RAAL. Sunt care au afaceri proprii. Alţii sunt angajaţi în construcţii, la firme de exploatare a lemnului. Chiar aici în Tiha, un italian a deschis o firmă, o făbricuţă de cablaje, unde lucrează undeva la 20 de persoane, am înţeles că fac ceva pentru vapoare. Cinci astfel de firme să ai într-o comună, şi face foarte mult.

         Rep.: - Aveţi şi multe pensiuni agroturistice deschise pe raza comunei.

         Vasile Şut: - Într-adevăr, sunt. Acum ne ocupăm de o centralizare a locurilor de cazare la nivelul comunei, le-am cerut angajatelor de la Centrul de Informare Turistică să o facă. Vreo cinci pensiuni s-au făcut numai anul trecut, cu finanţare europeană, patru în zona eolienei. Avem hotelul, alte case de vacanţă.

         Îmi doresc să promovăm o hotărâre de guvern prin care să declarăm Piatra Fântânele staţiune turistică. Nu se mai aprobă proiecte mari, dacă nu eşti staţiune. Nu ar fi chiar foarte multe lucruri de pus la punct în plus. Am încercat să ne folosim de reţeaua de apă şi canalizare proprie pe care o are Hotelul Dracula. Am încercat să ne legăm de aceste lucruri, pentru a ne putea obţine punctajul. Avem punct Salvamont, punct al Jandarmilor montani. Vrem să punem în valoare mitul lui Dracula, sper să reuşim şi cu acel parc de distracţii. Vin turiştii, dorm o noapte, dar a doua zi ce să faci, şi atunci se duce mai departe.

         Rep.: - Da, într-adevăr, pleacă spre Bucovina.  Se pare că preşedintele Consiliului Judeţean de la Suceava ştie să-şi promoveze mai bine zona, inclusiv prin panouri, semne de intrare în judeţ etc. Intrarea în Bistriţa-Năsăud, dinspre Bucovina, nu iese cu nimic în evidenţă, decât cu un panou sec. Vă gândiţi să faceţi ceva în acest sens?

         Vasile Şut: - Da, ne-am gândit la ceva de genul „Bun venit în Ţinutul contelui Dracula”, care să fie amplasat la intrare în judeţ şi undeva apoi spre Josenii Bârgăului – Livezile. Dracula este brandul aceste zone, un alt nume este mai puţin cunoscut şi de efect.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5