ZIUA MONDIALA A METEOROLOGIEI-2009

“VREMEA,CLIMA SI AERUL PE CARE IL RESPIRAM”

In fiecare an,Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), impreuna cu intreaga comunitate internationala, aniverseaza intrarea in vigoare, pe data de 23 Martie 1950, a Conventiei Organizatiei Meteorologice Mondiale, cand practic, aceasta organizatie a devenit agentie specializata a ORGANIZATIEI NATIUNILOR UNITE si cuprinde, in prezent, 188 de tari si teritorii..

Intrucat a devenit o traditie ca aniversarea anuala a Zilei Mondiale a meteorologiei sa se concentreze pe o tema anume, s-a hotarat ca tema din anul 2009 sa fie “Vremea, clima si aerul pe care il respiram”. O asemenea tema este foarte potrivita intr-o perioada in care comunitatile din intreaga lume se straduiesc sa atinga obiectivele Natiunilor Unite de dezvoltare in noul mileniu , mai ales in ceea ce priveste sanatatea,alimentatia,securitatea aprovizionarii cu apa si imbunatatirea conditiilor de viata. De aceea oamenii de stiinta si profesionisti din medicina sunt din ce in ce mai constienti de legaturile dintre vreme , clima, compozitia aerului pe care il respiram si efectele lor asupra sanatatii umane.

In ultimele decenii, cresterea populatiei, sporirea consumului de energie si dezvoltarea industriala au contribuit la emiterea de particule si de gaze, care afecteaza sanatatea oamenilor. Astfel, astmul, bolile cardiovasculare, reumatismul, cancerul pulmonar si alte afectiuni medicale au devenit mai frecvente, uneori din cauza calitatii din ce in ce mai proaste a aerulu. I plus, poluarea aerului influenteaza in mod negative economia globala, securitatea alimentara si a aprovizionarii cu apa, precum si dezvoltarea durabila, afectand plantele, recoltele si ecosistemele.

In prezent, meteorologii,climatologii si specialistii care studiaza chimia aeruluicontribuie la diminuarea impactului vremii, climei si calitatii aerului pe care il respiram, lucrand impreuna pentru a furniza profesionistilor din medicina si savantilor din domeniul mediului, prognoze si analize asupra distributiei in atmosfera, concentratiei si transportului de gaze si particule.De aceea informatiile despre gazele cu effect de sera, aerosoli si ozon, precum si observatiile meteorologice si hidrologice clasice sunt colectate in mod regulat , prin utilizarea retelelor terestre gllobale si a teledetectiei, a sondelor cu care sunt echipate baloanele meteorologice, a aeronavelor si a satelitilor. Vantul, ploaia, ninsoarea, lumina solara si temperature pot influenta in grade diferite transportul si persistenta poluantilor atmosferici. Astfel, caldura urbana poate stimula mentinerea poluantilor, in timp ce ploaia si ninsoarea tind sa ii indeparteze di atmosfera si sa contribuie la infiltrarea lor in sol si la disiparea in apele marilor si oceanelor.

Prin programele sale din domeniul calitatii aerului, OMM si Serviciile Meteorologice si Hidrologice Nationale fac eforturi pentru a creste gradul de costientizare a relatiei stranse dintre vreme, clima si aerul pe care il respiram furnizand informatiile cele mai relevante si autoritare catre factorii de decizie si catre populatie ,aceste servicii ramanand factorul factorul principal de indrumare in domeniul protectiei sanatatii oamenilor si a mediului.

AUREL MARCU

Seful Statiei Meteo Bistrita

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5