Ziua Imnului Național, sărbătorită la Bistrița, sub privirile lui Andrei Mureşanu!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ziua Imnului Național a fost marcată printr-o serie de evenimente, care au avut loc în Piața Centrală, în faţa statuii lui Andrei Mureşanu, care i-a "privit" tăcut pe participanţi.
Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria municipiului Bistrița au organizat ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea acestui eveniment.
Alături de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Cornel Traian Scurt, au fost prefectul Stelian Dolha, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc, senatorul Ovidiu Florean, deputatul Diana Morar, viceprimarii Sorin Hangan şi Călin Stan, subprefectul Lorand Toth, conducătorii instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din garnizoana Bistrița, şefii instituţiilor deconcentrate, comandanții unităților militare din garnizoană, cadre militare active, în rezervă și retragere, alături de publicul bistrițean.
Evenimentul a debuta cu acordarea onorului militar pentru persoanele oficiale, urmat de slujba de Te Deum dedicată acestui eveniment, oficiată de preotul militar al garnizoanei Bistrita - părintele dr. Cristian Ioan Marţian.
Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a punctat, în mesajul său, că de 23 de ani sărbătorim Ziua Imnului Naţional la statuia lui Andrei Mureşanu, autorul poemului „Un răsunet”, „bistriţeanul nostru”. „Patriotismul nu trebuie să devină în România un subiect tabu, patriotismul nu trebuie să fie o stare de week-end şi nu este contraindicat la modernitate. Părinţii şi ţara se iubesc necondiţionat şi continuu. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România, de Ziua Imnului Naţional, din oraşul Imnului Naţional”, a declarat primarul Ioan Turc.
Despre simbolistica Imnului Naţional a vorbit vicepreşedintele CJ, Camelia Tabără. „La noi, la Bistriţa, lângă statuia lui Andrei Mureşanu, vibraţia imnului capătă o semnificaţie aparte. (…)Trăim cu o anume moştenire a istoriei, aşa cum a fost de-a lungul vremurilor şi. prin fiecare gest pe care îl facem, istoria va depinde şi ea de noi. Determinăm istoria nu numai pe câmpul de luptă, nu numai prin gesturi eroice. Facem istorie prin indiferenţă sau pasiune, împotrivindu-ne sau fiind supuşi, facem istorie prin trăiri sau cinstiri ale unor simboluri ce ne definesc ca ţară şi neam. Trăim vremuri în care sentimentul patriotic pare demodat, poate probabil pentru că suntem contemporani ai unei lumi aflate în proces de globalizare, evident ireversibil. Să-şi cinsteşti ţara şi simbolurile ei nu înseamnă o etalare ostentativă a sentimentului patriotic”, a transmis prof. Camelia Tabără.
Imnul Național al României a fost intonat de solistul bistriţean Bogdan Berbecar, ceremonia încheindu-se defilarea gărzii de onoare, în acordurile muzicii militare.
***
Ziua de 29 iulie a fost desemnată în 1998, de către autorităţile din România, Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
Pe 29 iulie 1848, ,,Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea de către revoluţionarii paşoptişti.
Interzis de-a lungul timpului de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deşteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
În variantă prescurtată, imnul conţine patru strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei „Un răsunet” al cărei autor este poetul Andrei Mureşanu, compozitorul părţii muzicale fiind Anton Pann.
Citiţi şi:
- Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în oraşul lui Andrei Mureşanu
- Ziua Imnului Naţional va fi sărbătorită în Piaţa Centrală
- Deputatul Robert Sighiartău: De Ziua Imnului Național să ne învățăm copiii și generațiile care vin că simbolurile naționale trebuie respectate și asumate!
- Ziua Imnului Naţional, marcată la Bistriţa. Oaspeţi din 13 ţări, alături de bistriţeni
- Ziua Imnului Naţional. Oaspeţi de peste mări şi ţări în oraşul autorului Imnului României
Comentarii
Mai politrucilor, reveniti inapoi la Imnul National " TREI CULORI " ca era mult mai reprezentativ pentru Romania, mai melodios, mai frumos si care se putea intona si canta de toata lumea !
Înainte de a se fi adoptat ca imn „Deșteaptă-te, române” (mai mult recviem, ca melodie, iar de text... să nu vorbim) trebuia să ne fi exprimat nemulțumirea, opoziția. Acum, zicem degeaba.
Adaugă comentariu nou