1 Decembrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA

10 aspecte legate de HIV / SIDA

1. HIV (virusul imunodeficientei umane) infectează celule ale sistemului imunitar. Infecția rezultă din deteriorarea progresivă a sistemului imunitar, dărâmarea capacității organismului de a se îngriji de unele infecții și alte boli. SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite) se referă la cele mai avansate stadii ale infecției HIV, definite prin apariția uneia sau mai multor infecții oportuniste (în număr de 20) sau cancer.
2. HIV poate fi transmis în mai multe moduri. HIV poate fi transmis prin:
• contact sexual neprotejat cu o persoană infectată;
• transfuzii de sânge contaminat;
• schimbul de ace contaminate, seringi sau alte instrumente ascuțite;
• transmisia de la o mamă la copilul ei în timpul sarcinii, nașterii și alăptării.
3. Există mai multe moduri de a preveni transmiterea infectiei HIV. Modalități cheie pentru a preveni transmiterea HIV:
• practicarea de comportamente sexuale sigure, cum ar fi folosirea prezervativelor;
• teste și tratament pentru infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV;
• evitarea injectării drogurilor, sau măcar folosirea întotdeauna de ace și seringi de unică folosință și noi;
• să se asigure că orice sânge sau produse din sânge care s-ar putea avea nevoie sunt testate pentru HIV.
4. 36.900.000 de oameni traiesc cu HIV in intreaga lume. La nivel global, un procent estimat de 36.9 milioane [34.3-41400000] de persoane au fost infectate cu HIV în 2014, și 2,6 milioane de [2.4-2800000] dintre acestea au fost copii. Marea majoritate a persoanelor care trăiesc cu HIV provin din țările cu venituri mici și medii. Se estimeaza că aproximativ 2,0 milioane de [1.9-2,200,000] de persoane au fost recent infectat cu virusul în 2014, iar 34 de milioane de oameni au murit din cauze legate de SIDA până în prezent, inclusiv 1,2 milioane de [1.0-1,500,000] în 2014.
5. Tratamentul antiretroviral combinat (ART) împiedică virusul HIV de la înmulțirea în corp. În cazul în care reproducerea virusului HIV se oprește, celulele imune ale organismului sunt capabile să trăiască mai mult și să furnizeze organismului de protecție împotriva infecțiilor. În cazul în care partenerul HIV pozitiv într-un cuplu este sub tratament cu ART, probabilitatea de transmitere sexuală la partenerul HIV-negativ scade dramatic cu 96%.
6. De la începutul anului 2015, 15 milioane de oameni au primit ART la nivel mondial. Dintre aceștia, aproape 13,5 milioane trăiesc în țările cu venituri mici și medii. OMS recomandă inițierea ART când numărul lor de celule CD4 scade la 500 celule/mm³ sau mai puțin. ART indiferent de numărul de CD4 este recomandat pentru toate persoanele care trăiesc cu HIV în cupluri serodiscordante, femeile însărcinate și care alăptează care trăiesc cu HIV, persoane cu TBC și HIV, iar oamenii infectați concomitent cu HIV și hepatită B, cu boală hepatică cronică severă. De asemenea, ART este recomandat pentru toti copiii care trăiesc cu HIV care sunt mai tineri de 5 ani-vechi. Atingerea toate persoanele eligibile cu tratament rămâne o provocare uriașă.
7. Testarea HIV poate ajuta pentru a se asigura un tratament pentru persoanele care au nevoie. Accesul la testarea HIV si medicamente ar trebui să fie accelerate în mod dramatic, în scopul de a atinge obiectivul de a pune capăt SIDA până în 2030. Aproximativ 150 de milioane de copii si adulți din 129 țări cu venituri mici și medii au raportat primirea de servicii de testare HIV în 2014. Cu toate acestea, partea de testare HIV este încă foarte limitată, estimativ 51% din persoanele cu HIV știu stadiul infecției lor.
8. Se estimeaza ca 2,6 milioane de copii trăiesc cu HIV. Potrivit cifrelor din 2014, cei mai mulți dintre acești copii trăiesc în Africa sub-sahariana și au fost infectați de mamele lor HIV-pozitive în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării. Aproape 220.000 de copii [190 000-260 000] auu devenit recent infectați cu HIV în 2014.
9. Eliminarea transmiterii de la mamă la copil devine o realitate. Accesul la intervenții de prevenire rămâne limitat în multe țări cu venituri mici și medii. Dar au fost înregistrate progrese în unele domenii, cum ar fi prevenirea transmiterii de la mamă la copil și menținerea mamei în viață. În 2014, aproximativ 7 din 10 femei gravide care trăiesc cu HIV – 1.070.000 de femei au primit antiretrovirale la nivel mondial.
În 2015, Cuba a fost prima țară declarată de OMS în care a fost eliminată transmiterea de la mamă la copil a HIV și sifilisului.
10. HIV este cel mai puternic factor de risc pentru dezvoltarea TBC activă. În 2013, aproximativ 360.000 de decese prin tuberculoză au avut loc în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV, reprezentând un sfert din cele aproximativ 1,5 milioane de decese prin HIV, în acest an. Majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV și TBC provin din Africa Sub-Sahariană (aproximativ 78% din cazuri la nivel mondial).
Compartiment Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5