7 activități care dezvoltă imaginația copiilor
-
View the full image
Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/two-kids-doing-some-artworks-6941096/
Se spune că prichindeii au o imaginație debordantă prin care își uimesc părinții, profesorii și, în general, toți adulții din jurul lor.
Deși creativitatea poate fi ceva înnăscut, pentru ca un copil să devină foarte inventiv este nevoie ca acesta să fie expus la stimuli care să-i încurajeze acest tip de gândire. Unii micuți au o imaginație colorată nativă, în timp ce alții și-o dezvoltă în timp, datorită felului în care își petrec timpul.
Așadar, dacă vrei să-ți ajuți copilul să devină cât mai creativ, iată câteva activități care fac minuni pentru imaginația sa!
1. Lectura
Dintre toate activitățile benefice pentru copii, lectura poate să dezvolte mai multe abilități în același timp. Nu numai că aceasta îmbogățește vocabularul și cultura generală, dar contribuie și la construirea unei imaginații foarte bogate.
Încurajează-l pe cel mic să citească basme, povești și cărți SF potrivite vârstei lui. Acestea îl vor face curios și îl vor pune în postura de a-și imagina cum arată personajele și locurile descrise de autori.
2. Poveștile
În cazul în care cel mic nu știe încă să citească sau nu pare interesat de această activitate, începe prin a organiza săptămânal o seară de spus și ascultat povești.
Îi poți citi sau poți inventa chiar tu câte o poveste inspirată din realitate sau nu. Ba chiar îl ai posibilitatea de a-l invita să contribuie la dezvoltarea firului narativ, prin întrebări precum „ce ar putea să facă personajul în această situație?” sau „cum crezi că se termină povestea?”. Este o modalitate excelentă de a-i stimula imaginația.
3. Lucrul manual
Imaginația se dezvoltă direct proporțional cu exercițiul. Dacă prichindelul tău obișnuiește să se joace des și să creeze mici proiecte DIY, acesta va avea din ce în ce mai multe idei creative.
Încurajează-l să încerce diverse activități care implică lucru manual. Cumpără-i hârtie colorată, foarfece de hârtie, lipici solid sau lichid, sclipici și alte materiale ce pot fi lipite sau prinse împreună.
Apoi, provoacă-l să creeze diferite obiecte, funcționale sau decorative. Puteți face acest lucru și împreună – este o activitate de familie foarte plăcută pentru toată lumea!
4. Pictura
Pictura este o altă modalitate de a stimula imaginația celor mici. Ei pot face minuni cu un set de pensule, un bloc de desen și o colecție de tempera sau acuarele colorate.
Încurajează-l să picteze elemente din natură, precum flori, peisaje, fructe și animale, dar și elemente abstracte, precum modele create cu degetele sau cu diferite obiecte și forme.
5. Jocurile de rol
Când sunt mici, copiii tind să imite ceea ce văd în lumea adulților. Ei încearcă să joace diferite roluri: de mămică sau de tătic, de doctor, de profesor, de bucătar și așa mai departe.
Deși par doar mici distracții, jocurile de rol pot contribui enorm la dezvoltarea imaginației. Inventați împreună diferite scenarii și pune-l pe prichindel în mai multe contexte în care va fi nevoit să găsească răspunsuri sau soluții inventive.
6. Construcțiile din Lego
Majoritatea copiilor iubesc piesele de Lego, așa că nu ar trebui să fie deloc greu să-l implici pe cel mic în această activitate. Trebuie doar să-i dăruiești un set de piese, iar el va construi cu entuziasm tot felul de mici capodopere.
Nu uita că există și seturi tematice, dar și seturi de piese simple, cu ajutorul cărora copilul poate crea absolut tot ce își poate imagina!
7. Jocul cu plastilină
Plastilina este cel mai bun prieten al imaginației. Din ea pot fi formate animale, flori, personaje, super eroi, obiecte și lista continuă la nesfârșit. Cel mic va fi fascinat de posibilități și își va pune creativitatea la treabă pentru a obține lucrurile sale favorite – existente sau inventate pe loc!
Acestea fiind spuse, oferă-i copilului tău ocazia de a-și exersa imaginația cu cele șapte activități de mai sus. Nu numai că își va dezvolta creativitatea, dar se va și distra pe cinste!
Adaugă comentariu nou