Activitate desfășurată în data de 18 iunie în cadrul Cercului Cultul Eroilor, la Liceul Teoretic Sanitar Bistrița
Reprezentantul Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bistrița-Năsăud „Col. Liviu Rusu”, domnul colonel în rezervă Marian Dospina a prezentat elevilor claselor a X-a A, a X-a B, a IX-a A, a IX-a B comunicări referitoare la: Cultul eroilor la români, Monumentele eroilor din Județul Bistrița -Năsăud, Monumentul Eroului Necunoscut – o idee europeană.
Ideea esențială dezbătută la întâlnire a fost: eroii sunt modele care ne influențează pozitiv în evoluția noastră. Toți suntem, printr-o formă sau alta, legați, între noi pentru că eroul care și-a dat viața pentru un ideal, poate fi unul dintre bunicii sau străbunicii noștri; ei sunt persoanele care ne țin uniți ca națiune. De-a lungul istoriei, am avut războaie cu armate care ne-au depășit atât numeric cât și ca logistică sau echipament militar; românii nu au fost mercenari, cei care au luptat pentru țară au fost oameni simpli, marea majoritate țărani. Ei și-au dat viața pentru ca nouă să ne fie bine, să trăim împreună ca națiune liberă și independentă.
În primul război mondial au fost peste un milion de victime.
În anul 1919 se înființează Societatea „Mormintele Eroilor” care se ocupa cu identificarea oaselor, a rămășițelor pământești ale celor care au luptat pe câmpurile de luptă. Această societate s-a îngrijit ca acestea să fie aduse acasă, să fie predate aparținătorilor, să fie ridicate monumente care să ateste, în timp, jertfa lor pentru țară, iar memoria lor să fie cinstită la nivel național.
Începând din anul 1920, în județul Bistrița-Năsăud sunt 155 monumente ale eroilor, troițe, plăci comemorative. Un moment emoționant în cadrul prezentării au fost explicațiile oferite de domnul colonel Dospina, referitoare la Armistițiu de Crăciun din 1914, momentul în care luptele au încetat, iar colindele de Crăciun intonate între două grupări au instaurat un duh de pace, soldații au ieșit din tranșee, au jucat fotbal, au schimbat cuvinte, vederi. Umanitatea, valorile creștine comune ambelor tabere au învins sistemul crud al războiului: „Am dat mâna, ne-am urat Crăciun Fericit și am început să avem conversații de parcă ne știam de ani de zile. Ce priveliște! Grupuri de germani și de britanici întinși pe tot frontul. Din întuneric auzeam râsete și vedeam lumini. Un neamț i-a aprins țigara unui scoțian și invers, schimbând suveniruri”, Caporal John Ferguson. Acești soldați, deveniți în scurt timp prieteni, la încheierea Armistițiului, pentru că au refuzat să tragă, din nou, unii asupra altora, au fost pedepsiți pentru amiciția dintre ei, fiind relocați de superiorii lor în alte zone.
În urma acestei întâlniri, unii elevi au mărturisit că au recunoscut în imaginile prezentate monumentele eroilor din localitatea lor, dar că de acum încolo vor avea alte simțăminte trecând pe lângă ele, că vor citi cu atenție numele eroilor înscriși acolo. Elevii au înțeles importanța cunoașterii trecutului istoric al României, începând cu istoriile mici, personale, din familia, din localitatea, din județul nostru. Aflând despre consecințele dezastruoase pe care le are războiul pe toate planurile: social, economic, demografic, psihologic, profesional, elevii au conștientizat că sacrificiul pe care l-au făcut în trecut eroii, a fost pentru ca noi, astăzi, să ne putem bucura de faptul că suntem o națiune care beneficiază de anumite drepturi pe care mulți dintre ei nu le-au avut. Se cuvine să cunoaștem cauzele și consecințele conflictelor din istorie pentru ca să extragem concluzii privind promovarea păcii și a bunei înțelegeri din societatea și între popoare.
Eroii sunt esență a neamului românesc.
Alese mulțumiri domnului colonel Marian Dospina !
La activitate au fost prezente și doamnele profesoare: Ina Hofnăr, Alina Domide.
A consemnat: Coordonator Proiecte și Programe educative: profesor Vultur Laura-Mariana, membră a Asociației Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Bistrița-Năsăud „Col. Liviu Rusu”
Citiţi şi:
- Mare sărbătoare la Rebrișoara – sfințirea Monumentului Eroilor
- Un gest de patriotism şi recunoştinţă – Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar „Mihai Viteazul” – edificat de Gheorghe Şanta şi Asociaţia Cultul Eroilor B-N
- Astriștii năsăudeni onorează eroii neamului!
- Asociațía Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județeană Bistrița-Năsăud „Colonel Liviu Rusu”, la ceas de bilanț
- Raluca Lonca, premiul I la concursul,,Eroul din familia mea’’! Elevii şi cadrele didactice de la LPS Bistriţa au marcat Ziua Eroilor
Adaugă comentariu nou