Anomalii de primăvară

Prof. Augustin Rus

   Într-o zi, când vremea s-a mai îmbunătățit, mă duc în grădină să cosesc niște lucernă pentru iepurași și dau peste un melc ieșit din cochilia lui, pregătit să servească o porție de lucernă. Îl i-au în mână și-i spun așa, ca poetul Ion Barbu când o luase   ... „După melci”.

   „Melc, melc, ce-ai făcut / Din somn cum te-ai desfăcut ? /   ...   Ai crezut că plouă soare, / C-a dat iarba pe răzoare, /   ...   Trebuia să dormi ca ieri, / Surd la cânt și îmbieri, / Să tragi alt oblon de var / Între timp și ce-i afar   ...   Ai pornit spre lunci și crâng / Dar porniși cu cornul stâng / Melc nătâng   ... !”.

   Mai fac câțiva pași, iar la rădăcina unui măr, văd două șopârle încolăcite, fenomen neobservat până acum. Las melcul să poată servi liniștit o porție de verdeață și vin să-mi iau telefonul mobil ca să fac poze pentru a le arăta și a fi astfel credibil. Întârzii puțin, din cauza unor „urgențe”, iar pe când ajung din nou în grădină, vietățile pomenite, dispăruseră.

   Ziua următoare, vremea s-a schimbat radical, a început să lapovițeze, apoi să ningă, să sufle un vânticel rece, ba chiar să se depună un strat de zăpadă. M-am gândit, văzând și situația din Moldova, că poate așa să se fi întâmplat și pe vremea cronicarului Miron Costin, de l-a făcut să afirme   ...   „Nu sunt vremurile sub cârma omului ci bietul om sub cârma vremii”.

   Scimbările acestea radicale ale vremii de la o zi la alta petrecute în această primăvară, parcă te face să crezi în afirmația   ...   „Chiar și în natură toate / Sunt în rău modificate / De te miri și te cutremuri / Că și vremea-i   ...   după vremuri !”.

 

 

 

Comentarii

07/04/23 14:54
Leon Pintea

Intr-o primavara rece si ploioasa , la un inceput de iunie , pe cand eram elev la scoala generala (acum pare-mi-se ca- i zice scoala gimnaziala) vecinul nostru , badea Sandor din Deal statea de poveste cu mosul meu dinspre tata , "filosofand" la lumea asta. Si zicea badea Sandor : " Mai Niculae , ma tem ca malaiu aiesta (adica porumbul) sa cam uita cata Tasnad!". (In anii cu recolte slabe veneau gospodari din zona Crisana-Satu Mare cu cereale pe care le schimbau local cu cartofi sau fructe , arareori pe bani.) Mosu meu dand din cap a aprobare spune: "Ei Sandore , vremea lucra , nu te poti prinde!" (Adica nu te poti lupta cu natura , cum s-ar exprima un om rational sau nu te poti pune cu voia lui Dumnezeu , asa cum ar zice un om de la tara , credincios.)Atunci ca acum , acum ca atunci . Asa cum spus-a Eminescu , toate-s vechi si noua-s toate...

08/04/23 17:07
Rus Augustin

Mulțumesc ziarului „Răsunetul” că ne facilitează comunicarea pe o platformă a amintirilor, celor din „vechea gardă”.
Cu stimă și respect, Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5