Arheolog pentru o zi, la Biserica Evanghelică Fortificată din Vermeș

Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud a desfășurat, săptămâna trecută, o nouă acțiune de voluntariat, în cadrul proiectului anual "Fii arheolog pentru o zi!", de data aceasta la Biserica Evanghelică Fortificată din Vermeș.
Când vorbim despre proiectul în sine, vorbim despre numere, beneficiari, activități, decoperiri, însă adesea uităm să vorbim despre cei care stau în spatele acestor acțiuni, despre oamenii speciali care își dedică timp pentru ca aceste acțiuni să capete importanță. Să nu uităm că fără aceste persoane speciale, voluntarii, poveștile frumoase nu s-ar putea scrie. O asemenea poveste am scris și noi anul acesta la biserica de la Vermeș.
Starea avansată de degradare a bisericii și vremea nefavorabilă nu ne-a permis extinderea cercetărilor, însă cu toate acestea, cercetarea preventivă a constat în efectuarea a două secțiuni. O primă secțiune a fost efectuată pe latura nordică a bisericii, în zona unei presupuse capele, iar alta pe latura sudică, lângă al doilea contrafort din zona altarului. Chiar dacă suprafețele cercetate nu sunt de mari dimensiuni, rezultatele sunt spectaculoase și concludente. Pe latura nordică existența unei capele rămâne incertă, însă a fost identificată baza unui contrafort anterior care a fost dărâmat. O descoperire de senzație o constituie un mormânt de înhumație cu inventar ceramic și litic ce aparține epocii bronzului. Tot în această secțiune sub contrafortul actual a fost găsită fundația fostei sacristii a bisericii cu o zidărie masivă. În secțiunea de pe latura sudică a fost identificată o groapă modernă în care au fost reînhumate oseminte umane, deranjate anterior. Tot aici au fost surprinse urmele unor intervenții de restaurare efectuate, probabil în perioada interbelică. Cea mai interesantă descoperire din această secțiune o constiuie identificarea primei faze de construcție a Bisericii Evanghelice de la Vermeș, sec. XIII, peste care ulterior a fost ridicată biserica actuală.
Implicarea voluntarilor a fost mare și nu s-a rezumat doar la a reada povești scrise de alții despre acest obiectiv, ci fiecare dintre ei, a dorit să fie parte a descoperirii, să scrie ei înșiși povestea.
Pe acestă cale vrem le să aducem mulțumiri unor tineri pasionați de arheologie care ne-au fost alături și la celelelte acțiuni, respectiv Linul Mihnea-Matei, Cadiș Dan-Cristian și Berendea Vlad, toți elevi ai Colegiului Național "Liviu Rebreanu" Bistrița. Alături de ei s-au implicat și Surcel Orlando, Sălăgean Ștefania, Belei Florin, Ștefureac Ioana, Tomoroga Robert, Ilieș Andrei, Galben Daniel, Belei Grigore, Georza Daniel, Țiplea Eldad, Vălean Hanna, Ardelean Sofia, Ardelean Maia, Pop Ștefania, Pop Stela-Octavia, Pop Magdalena.
Mulțumiri speciale vrem să aducem domnilor profesori coordonatori Sălagean Ștefan, director al Școlii Gimnaziale Tiha Bârgăului, Pop Cristian și domnului Socaci Adrian, profesor al Școlii Gimnaziale din Uriu.
Printre voluntarii care au participat la faza de început a cercetării arheologice de la Vermeș s-au numărat și Henț Medeea Maria, Mărginean Mihnea Nicolae, Enache Irina, Vas Attila, Popișter Ioana și Sabou Lorena de la Organizația nonguvernamentală Ambulanța pentru Monumente.
Ca poveștile noastre să conteze, să fie pline de semnificație, pe viitor, obiectivul nostru rămâne același și anume, dorința de a implica cât mai mult comunitatea locală în eforturile noastre de a descoperi istoria județului.
Vă mulțumim, încă o dată și vă așteptăm să ne fiți alături și la celelalte acțiuni pe care le vom întreprinde!
Echipa CMBN: Radu ZĂGREANU, cercetător științific, Sofia-Adriana STANCU, muzeograf, Angelica MOLDOVAN, educator muzeal, Andreea ILIEȘ, desenator.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5