Bistriţeni prezenţi la 65 de ani de existenţă a Filialei Cluj a USR

Joi, 5 septembrie, la ora 12, va avea loc la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România lansarea volumului Viaţa literară la Cluj. Evocări, medalioane, amintiri, cronologie.
Alcătuit de Irina Petraş, volumul este editat de Filiala clujeană a USR (în cadrul proiectului Scriitorul în cetate, lansat în 2005), cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, şi este dedicat împlinirii a 45 de ani de Echinox şi a 65 de ani de existenţă a Filialei Cluj a USR.
Volumul rememorează cele mai importante momente ale vieţii literare instituţionalizate din Cluj, dar şi din Transilvania. Prima parte aşează în ordinea (aproximativ) cronologică a subiectului lor evocări, medalioane, amintiri despre întâmplări cu scriitori din redacţii de revistă şi edituri, cenacluri, cluburi şi asociaţii, texte de o mare diversitate de stil şi abordare, de la cele sobru-academice, la unele epic-ludice sau nostalgice. Dintre bistriţenii ce semnează amintim pe Cornel Cotuţiu, Icu Crăciun, Dinu Flămând, Andrei Moldovan, Gavril Moldovan, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea, Aurel Podaru, Aurel Rău. Partea a doua, Cronologie, transcrie cele mai însemnate evenimente legate de viaţa cărţilor şi a scriitorilor din zonă (Repere cronologice), iar într-o a doua secţiune, Evenimente la zi, ilustrează telegrafic viaţa Filialei din perioada 2005-2013. În anexe, imagini din arhiva Filialei clujene. Sunt reproduse peste 400 de fotografii cu o anume încărcătură istorică, de document.
Acestea, împreună cu alte sute de imagini din viaţa literară ardeleană urmează a fi arhivate pe un DVD aniversar, în 2014, însoţind Dicţionarul scriitorilor ardeleni (aflat pe masa de lucru a Irinei Petraş).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5