Bună ziua Monor, te iubim!
Vrednicii de laudă primar Ion Cira și viceprimar Gheorghe Moțoc, vrednicul de laudă Consiliul local Monor și vrednica de laudă Intreprindere Carmolact Monor au organizat sub...auspiciile favorabile ale Consiliului Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud ce-a de-a 20-a ediție a Zilelor comunei Monor! A fost o ediție bine primită și apreciată de către monoreni și de gledinari dar și de cei peste 60 de părinți din comunele Teaca, Milaș, Lunca și Sânmihaiu de Câmpie care i-au însoțit pe cei 40 de tineri artiști dansatori și cântăreți ai ’’Cununii Grâului’’ din Ocnița invitați pentru a 7-a oară la această sărbătoare de suflet, unică prin curățenia, prin frumusețea ei, prin mesajul tonic, frumos și plăcut sufletului pe care an de an îl transmite spectatorilor. A fost o sărbătoare a Normalității de care tuturor ne este dor: o sărbătoare în care alături de frumusețea cântecului și dansului popular s-a văzut și s-a auzit și mesajul pe care ’’mai marii satelor și ai orașelor noastre’’ l-au transmis. Un mesaj sincer, scurt, clar, aplicat și fără pic de patimă și îngâmfare politicianistă! Pentru că Ion Cira, primarul de legendă al Monorului și-a rostit bucuria și angajamentul față de sătenii lui în cuvinte simple, care au mers direct la inima celor care l-au ascultat! Pentru că mesajul doamnei Monica Săsărman, Secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării, a fost de fapt un...cip plin cu informație utilă și necesară, pentru că rostirea deputatului Bogdan Ivan a fost (și de această dată!) venită din inimă și din crezul său de viață, pentru că cuvintele ponderate, rostite cu modestie și empatie față de public ale prefectului nostru Teofil Cioarbă au țintit și au nimerit inimile gledinarilor și monorenilor, ba chiar și ale noastre ale invitaților! La Monor chiar și mesajul transmis de către Partidul AUR ( partid legal, totuși în România) pe nedrept persiflat de presa main stream-istă( era sa scriu main... extremistă!) s-a auzit într-o normalitate deplină, aplaudat fiind după rostirea lui de către președintele bistrițean Tiberiu Boșutar.
Nu voi aprecia calitatea spectacolului artistic desfășurat pe scena, unică în județ, aflată în grădina bisericii ortodoxe din Monor! Voi spune fără urmă de malițiozitate că...are balta pește, de fapt a avut și la această a 20-a ediție. Priviți afișul și vă puteți da cu părerea singuri! Vă asigur că toți invitații s-au străduit să prezinte ceea ce au ei mai frumos și mai ziditor în mesajul artistic. Spectacolul a fost...supervizat cu discreție dar și cu un ochi atoate văzător de către directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud Alexandru Pugna, care a încântat publicul și cu un recital folcloric frumos! Voi remarca totuși eforturile monorenilor de a menține Ansamblul Folcloric ’’Baltagul’’ pe piedestalul glorios al celor 62 de ani de activitate! Ion Cira, Vasile Haja și coregraful Bogdan Creța nu vor să lase lada de zestre în uitare și adună în ea noi și noi valori!
De fapt mi-am propus să scriu în esență despre ’’Cununa Grâului’’ din Ocnița prezentă, după cum am menționat deja cu 40 de copii si tineri la Monor! De la Ana Kiss ( 6 ani!) din Milaș, la Andreea Dorgo din Ocnița, Cristian Deak și Nicolas Butta din Sânmihai, toți aflați încă în...pregătitoare sau de la toamnă într-a-ntâia, la Niculina Cioarec sau Diana Leuca cu ai lor cei 17 ani, la Dan Ioja (studentul de la toamnă, 19 ani în curând,) – Ocnița a fost prezentă la Monor cu un snop de grâu curat și cu spice pline de rod care vestesc și prevestesc o pâine bună, aromitoare și de neuitat printre și peste anii care vor veni! Au cântat cu toată candoarea lor copilărească, Luca Florea, Alexandra Moldovan, Cristian Oltenaș și Patrisia Vărărean – cei mai tineri cântăreți ai ’’Cununii Grâului’’ alături de care s-a aflat Mădălina Oltean, spicul de grâu auriu care se ține necontenit de Neam cu cei care l-au semănat în brazda roditoare! Recitalul Ioanei Maria Ardelean-Rusu și al Corneliei au încununat prezența noastră, aplaudată, la Monor! Apoi, până târziu în noapte au răsunat pe scenă vocile celorlalți invitați.
Peste tot și peste toate s-a așezat, așa ca o diademă aurită pe fruntea unei mirese fericite, vocea și rostirea celei care ne-a încălzit sufletele, vocea Marianei Harosa, prezentatoarea minunată a Regalului Artistic de la Monor! Mereu, de-a lungul anilor, am avut impresia că Mariana nu este de fapt o prezentatoare ci mai ales și...mai mereu un Poem frumos, scris concomitent cu inima, cu sufletul și cu mintea! Greu de realizat acest lucru mai ales când, de regulă, prezentatorii vorbesc doar ca să...se audă și nu se sfiesc să ne dea impresia că mereu vorbesc de fapt despre ei înșiși nu despre cei care aduc pe scenă mesajul LOR artistic!
Așadar eu toate le-am văzut frumoase la Ediția a 20-a a Zilelor Monorului, inclusiv sonorizarea de la scenă asigurată de Berințan&Co, niște profesioniști adevărați, amabili și curtenitori cu care ți-e drag să colaborezi! Pentru evita confuzia vreunui cititor ( am mai pățit-o după relatările de la Monor) precizez că aceste rânduri și gânduri nu sunt o relatare oficială, fidelă, precisă și...științifică. Dacă ar fi să mă autocritic aș zice că eu nu relatez evenimentul de la Monor ci reverberațiile lui în sufletul meu și, sper tot din suflet, că și în sufletele spectatorilor prezenți. De aceea mulțumesc ziarului Răsunetul pentru că prezintă cititorilor aceste...efuziuni sentimentale să le zic așa!
Nu știu alții cum sunt, vorba nemuritorului Nică al lui Ștefan a Petrei, însă eu de la Monor m-am întors cu sufletul plin de bucurie, de o bucurie cu care rar ne mai putem întâlni în zilele noastre!
Orice s-ar spune, cu bune și cu rele, cu bune și cu mai puțin bune, Monorul și Gledinul lui Ion Cira, Monorul locuitorilor acestora unici prin verticalitate, prin nestrămutata lor credință străbună, prin hărnicia lor legendară, este un spațiu de viețuire românească exemplar, o cetate, un bastion, poate un ultim bastion de apărare în fața valului mistuitor al mondializări uniformizatoare a tot și a toate sub stindardul devorator al unei hilare ’’diversități progresiste’’! Probabil că va sosi și ziua în care, la fel ca și înaintașii de pe Valea Mureșului, monorenii și gledinarii vor rosti și ei apărându-și glia: ’’până aci tovarăși ai lui Lenin, Stalin sau Satan, până aici comunism – de aici începe...Monorul’’!
Știu, sunt cam patetic, poate chiar peste măsură de patetic, însă privirea mea este mereu spre Cer, umil ridicată spre Cel de Sus și spre Speranța care, nu-i așa, moare ultima! Felicitări monoreni! Și, vorba dragă lui Ilie Roiban, vajnicul meu prieten monorean – DOAMNE NU UITA DE NOI!
Reporter neastâmpărat
Col.rt. Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Din nou la Monor, cu drag, la cea de a 18-a ediție a Zilelor comunei!
- Două zile de sărbătoare la Monor, la 700 ani de atestare documentară, cu nume mari ale muzicii pop şi ale folclorului românesc. Primarul Ioan Cira: Să ne bucurăm împreună de realizările noastre!
- Monorul- Satul meu, leagăn sfânt al copilăriei mele
- Un lucru bine făcut: Zilele comunei Monor ediţia a VII-a
- Clipe de sărbătoare la Monor
Adaugă comentariu nou