Campusul din Beclean va deveni productiv o dată cu înnoirea anului școlar
Din toamna acestui an, elevii din Beclean vor învăța într-unul dintre cele mai puse la punct centre didactice preuniversitare din țară, grație unui proiect intrat în execuție în 2013 și aflat în implementare pe bani europeni. Investiția ce are să ducă de la începutul anului școlar 2016-2017 la darea completă în folosință a campusului de la Colegiul Național “Petru Rareș” și Liceul Tehnologic “Henri Coandă” este cea mai consistentă din istoria învățământului din Beclean. Condițiile moderne de educație vor rezulta, pe de o parte, din extinderea spațiilor și construirea unei noi clădiri, iar pe de altă parte, din reabilitările totale făcute la interior și la exterior, inclusiv cu lucrări de izolație termică la toate imobilele existente. Concomitent, Primăria s-a implicat în găsirea soluțiilor de finanțare a mobilierului nou, iar Direcția subordonată, de Gospodărire Comunală, a intervenit cu proiecte simultane desfășurării lucrărilor, pentru sporirea siguranței în plin șantier, pentru conferirea utilității spațiilor folosite provizoriu și pentru amenajarea curții pentru recreație.
Tot în premieră pentru orașul de pe Someș, beneficiarii procesului educativ care domiciliază în Coldău, Rusu de Jos și celelalte cartiere au din toamna anului trecut parte de navetă mai ușoară (dus-întors), asigurată prin achiziționarea de către administrația orașului a unui microbuz școlar, prin prisma unui program guvernamental specific.
Proiectul campusului face parte din Programul Operațional Regional, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, la nivel regional, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar ce monitorizează înfăptuirea acestuia, iar la nivel local, de Primăria orașului de pe Someș. Este vorba despre iniţiative începute în anii 2008-2009 care şi-au găsit în 2014 circumstanțe favorabile de derulare, în condițiile în care Guvernul a realocat pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate.
La Beclean se derulează lucrări în valoare totală de 27.802.825,53 lei, din care 24.453.115,90 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Acestea constau în extinderea infrastructurii școlare cu un corp nou de clădire, reabilitarea celor vechi, realizarea izolației termice și facilitarea accesului la procesul de învățământ a persoanelor cu dizabilități locomotorii, prin amenajarea de rampe și grupuri sanitare specifice. Practic, în campus se vor regăsi săli moderne pentru cursuri (24 în plus faţă de până acum), garsoniere pentru dascăli și elevi, internat şi cantină amenajate modern, centrală termică proprie, noi ateliere, laboratoare, curte interioară, teren de sport.
Investiția vine în întâmpinarea nevoilor de mai bine a aproximativ 1500 de persoane, dascăli şi elevi din Beclean şi din 12 comune învecinate, care îşi desfăşoară activitatea în cele două unităţi de învăţământ.
Lucrarea are și implicații turistice orientate în jurul Băilor Figa, rezultate din utilitatea ce va fi data pe timpul vacanței de vară celor 200 de locuri de cazare în regim de internat amenajate în campus în cadrul proiectului; închirierea acestora în plină vară deschide calea compensărilor financiare și chiar a profitului, prin prisma unor încasări estimate la nivelul a 300.000 de lei/sezon.
Adaugă comentariu nou