Cine şi de ce vrea să distrugă liniştea Parcului bistriţean?

Premergător şedinţei Consiliului Local municipal de miercuri – 10 decembrie, primarul Ovidiu Creţu a expus în conferinţă de presă considerentele pentru care a convocat această şedinţă, una extraordinară, dedicată în special dezbaterii Proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu Amenajare Parc municipal Bistriţa şi a Studiului de fezabilitate, beneficiar Consiliul Local al municipiului Bistriţa.

Trebuie să amintim că acest proiect de hotărâre a figurat şi pe ordinea de zi a precedentei şedinţe de Consiliu Local, fiind retras însă de primar, iniţiatorul acestuia.

În expunerea din conferinţa de presă, primarul realizează că “Parcul municipal este o zonă deosebit de sensibilă în sentimentele concitadinilor noştri…”. Şi, acesta este unul din considerentele pentru care a iniţiat dezbaterea spre aprobare într-o şedinţă precum aceea care va fi miercuri. Ovidiu Creţu mai spune că atunci când a venit în primărie Planul de amenajare a Parcului şi Studiul de fezabilitate erau elaborate, că au fost făcute, între timp, unele modificări, pe care le-a considerat necesare… Spune că numărul arborilor din parc nu va scădea faţă de cel de acum, în faza finală de amenajare vor fi 1220 de arbori. Sunt un număr de 170 arbori bătrâni, fără valoare”, care vor fi extraşi şi plantaţi alţii în loc.

Ceea ce reţine în mod deosebit atenţia în ceea ce ar urma să se facă în parc, dacă varianta de plan urbanistic agreată (cea modificată) de “primarul care este…” sunt elementele noi, care vor fi introduse, precum: pistă de biciclete şi de patine cu rotile, oglindă de apă (zisă şi “heleşteu”), care va fi pe o suprafaţă mai mică – spune primarul – şi pentru care vor fi tăiaţi un număr de 5 arbori. O altă intervenţie este preconizată în preajma pavilionului –spaţiu dedicat concertelor fanfarei. Statuia lui George Coşbuc va fi mutată în piaţeta din faţa Centrului Cultural (denumit până de curând Casa de Cultură), mai exact spre Grădiniţa de vizavi. Nu va fi “în drum” pentru că accesul actual în parc al maşinilor va fi închis, urmând ca intrarea la Stadionul municipal să se poată face prin zona supermarketului “Plus”… În mare, cam acestea sunt intervenţiile ce ar urma să fie făcute de noua administraţie a oraşului.

Mai e cazul să amintim că şi “administraţia Moldovan” a încercat intervenţii în Parcul municipal, parte din ele menţinute cum se poate constata. Despre costurile unor asemenea “inovaţii”, primarul spune că sunt “confidenţiale”… Şi nu rezistă niciun argument, cum că în contextul actual al unor previziuni deloc optimiste privitor la bugetul local, în condiţii de “criză, recesiune”, nu e cazul de asemenea cheltuieli. Pentru că vor fi atraşi bani din fonduri europene. Iar bugetului local îi revine doar 20% din cheltuieli… La câteva milioane de euro, ce ar conta contribuţia din bani publici, cu alte cuvinte?

Proiectul pentru Parcul bistriţean este opera “casei de arhitectură şi amenajare peisagistică” din Cluj-Napoca, “Trans Form”. Un s.r.l. girat de prof. Mitrea, în faţa căruia, iată că edilii noştri îşi aruncă pălăria… Când sus, când jos! Chiar dacă o să ia apă în heleşteu…

“Peisagistul” Mitrea, cum l-a numit primarul nostru pe şeful echipei de proiectanţi clujeni, a venit cu destul de multe idei novatoare pentru secularul loc de relaxare şi agrement al Bistriţei. Cum ar fi fost: “perete de escaladă” (pentru căţărători), un “patinoar” chiar sub zidul cetăţii medievale, “grădină japoneză” – ideea ducând la aceea din Grădina Botanică din Cluj. Şi alte “bizarerii” pe care le suportă un s.r.l., fie şi cel de care vorbim.

La rându-i, primarul Ovidiu Creţu pare convins că înaintaşii – cei care au înfiinţat parcul, cu mulţi ani în urmă – ar face şi ei, dacă ar fi la cârma municipiului, precum aleşii de azi, asemenea lucruri. Piste şi heleşteu, ca să fie în pas cu noul…

Să fie europeni! “Europenismul” acesta, după cum se vede nu mai agreează ce este în firea lucrurilor. Vrea să câştige bătălia cu înaintaşii, care iubeau liniştea şi locul de recreere, într-o lume incomparabil mai puţin agitată.

Să vedem ce va hotărî plenul aleşilor Bistriţei!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5