Cum l-am descoperit pe Zaharia Stancu – poetul
A treia ediție a întâlnirilor puse sub semnul „Poezia muzicii, muzica poeziei” i-a adus vineri, 15 noiembrie la Clubul Cultural CoșBook, pe membrii grupului Poesis – Eugen Baboi și Marius Bațu și, deopotrivă, l-a adus și pe Zaharia Stancu – poetul! Pentru că, pe parcursul a o oră și jumătate, personalitatea și, mai ales, poezia lui Zaharia Stancu, au constituit subiectul discuțiilor, ilustrat pe final în mod superlativ de cântecele compuse și interpretate de cei doi cantautori în fața unei asistențe extrem de numeroase, formată din elevi și fani ai muzicii folk.
„Muzica și poezia au în ele tot ceea ce este frumos!”, a subliniat Vasile Puica, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care i-a asigurat pe cei prezenți că această instituție va fi alături de Biblioteca Județeană și de celelalte instituții culturale pe care le patronează, la toate evenimentele organizate de acestea. A urmat vizionarea unui scurt documentar de pe YouTube, cu și despre Zaharia Stancu.
Amfitrionul manifestării a fost scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. „Am dorit să-l vedeți pe Zaharia Stancu pentru că, din păcate, este un scriitor aproape uitat, iar aceste imagini ne-am gândit să fie un îndemn pentru a-i citi sau reciti cărțile. El este un foarte mare romancier și, în același timp, un uriaș poet! Zaharia Stancu rămâne un autor care a înțeles lumea țărănească în simplitatea ei și această lume simplă a fost transportată și în poezia lui. A scris o poezie aparte, despre care criticul Alex Ștefănescu spunea că este o poezie a melancoliei pure. Romanele lui trebuie citite și din perspectivă poetică, pentru că el este un mare poet și în proză și are o ritmicitate anume, o repetiție aparte atunci când scrie proză. Nu seamănă nici cu Rebreanu, nu seamănă nici cu Marin Preda sau cu alții. Este unic, este special!”, a spus Ioan Pintea.
Despre grupul Poesis și muzica sa a vorbit și Mihai Cosmin Popescu, redactor muzical la Radio România. „L-am descoperit pe Zaharia Stancu, ca și poet, înainte de toate prin piesa grupului Poesis, Cântec șoptit și este meritul acestui grup că a readus în prim-plan poezia lui Zaharia Stancu prin cântecele sale. Chiar și atunci când îi urmărești live pe Eugen Baboi și Marius Bațu, ai impresia că asculți un compact-disc, atât de bine se armonizează”, a subliniat Mihai Cosmin Popescu.
Despre momentul primului contact cu poezia lui Zaharia Stancu a vorbit Eugen Baboi. „Eram în clasa a IX-a când încercam să sa ne facem un nume și scormoneam prin biblioteci să găsim niște texte pe care să compunem și am nimerit peste acest volum, iar când am ajuns la poezia Cântec șoptit, primul nostru gând a fost dacă este posibil să nu fi făcut nimeni până acum un cântec pe poezia asta... Muzical, noi avem o chimie, dar, lucrul care a contat cel mai mult pentru noi a fost poezia aceasta, Cântec șoptit! După care am continuat să compunem pe versurile sale”, a mărturisit Eugen Baboi.
A urmat un recital al grupului Poesis, cu cântece pe versurile lui Zaharia Stancu, după care cei doi au acordat autografe pe albumul „Creanga de aur”.
Evenimentul „Poezia muzicii, muzica poeziei” a fost organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și s-a înscris în programul celei de a XVIII-a ediții a festivalului Național „Bistrița folk”.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou