Decembrie bogat la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”. Sărbătorile au venit cu bibliobus. Mașina cu cărți a adus bucurie copiilor din Hălmăsău
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează, în luna decembrie, seria de manifestări culturale: „Decembrie la Bibliotecă”.
Managerul Ioan Pintea împreună cu colegii din Bibliotecă au gândit o serie de acţiuni menite să apropie pe cititori de bibliotecă. Cu siguranţă, unul dintre cele mai importante momente ale anului a fost inaugurarea bibliobusului, care va duce cărţile în cele mai izolate comunităţi din judeţ, pentru a se bucura de lectură atât copiii, cât şi oamenii din lumea satelor. Este un vis mai vechi al scriitorului Ioan Pintea, care anul acesta s-a înfăptuit, astfel încât putem spune că Biblioteca Judeţeană este una dintre cele mai frumoase şi mai bine dotate din ţară.
Să nu uităm de proiectul editorial al Bibliotecii, care a readus în atenţia noastră personalităţi precum Petru Creţia, Petru Cârdu, Emil Rebreanu, Ioan Slavici şi lista poate continua. Prin toate realizările din 2017, Biblioteca Judeţeană s-a dovedit a fi unul dintre cei mai importanţi piloni culturali din ţară, fapt remarcat şi de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, care a donat instituţiei bistriţene manuscrisele sale, fapt de apreciat.
Managerul Ioan Pintea, împreună cu întregul colectiv al Bibliotecii Judeţene, vă urează sărbători fericite şi un 2018 în care să fiţi însoţiţi de cărţi frumoase.
La mulţi ani!
Jurnalul activităţilor din decembrie
· Dialoguri culturale.Biblioteconomica. Chișinău
· Atelierele Bibliotecii
„De Moș Nicolae părinții citesc copiilor”
· BiblioFilm
N. Steinhardt / Monahul Cinefil. Invitat: Marian Sorin Rădulescu, Clubul Cultural CoșBook
· Taina Iertării
Întâlnire cu părintele Constantin Necula, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”
· Aniversările Bibliotecii
Alexandru-Cristian Miloș – 65, Sala de conferințe Gavril Scridon
· Dezvelirea plăcii memoriale Carol al II-lea, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud
· Casa copilăriei lui Andrei Mureșanu
Conferință susținută de prof. dr. Mircea Gelu Buta cu prilejul reamenajărilor la Filiala Andrei Mureșanu
· Persecuție și rezistență: Vasile Cesereanu (lansare de carte)
Invitați: Domițian Cesereanu, Ruxandra Cesereanu, Silviu Hodiș, Biserica Greco-Catolică „Buna Vestire” (str. Gării, Nr. 13)
· Cărțile, pâinea și vinul
Întâlnirea bibliotecarilor. Inaugurare BiblioBus, Inaugurare Sală de donații Nicolae Manolescu, acordarea premiilor concursului „Biblioteci deschise” (destinat bibliotecilor din județ), Sala de conferințe Gavril Scridon
· Lansare de carte: Eugen Barz – „Iarba din ceainic”, Sala de conferințe Gavril Scridon
· Premiile Concursului: Fii în cărți!
Lansarea Revistei IPOSTAZE, Nr. 2, Sala de conferințe Gavril Scridon
· BiblioBus. Cărți de Crăciun și Anul Nou pentru copiii din Hălmăsău, Casa parohială Hălmăsău
· Umbra. Recital pe versuri de Nichita Stănescu
Recită actrița Camelia Dincă-Ion, Clubul Cultural Coșbook
· Iată, vin colindătorii!
Parteneriat cu Liceul de Muzică Tudor Jarda, Sala de conferințe Gavril Scridon
Amfitrioni: loan Pintea și bibliotecarii de la Biblioteca Județeană.
{C}{C}
{C}{C}
{C}{C} {C}{C}Inaugurarea oficială a bibliobusului (biblioteca pe roți), a avut loc în cadrul unei acțiuni mai ample organizate la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” , în cadrul premierii bibliotecilor și bibliotecarilor din județ, în prezenţa președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, profesori, elevi, scriitori bistrițeni.
Ioan Pintea a apreciat în cuvântul său faptul că Bibliobusul este rezultatul interesului arătat de președintele Radu Moldovan, de consilierii județeni, actului de cultură: ” Întâmpinăm Sfintele Sărbători cu foarte multe realizări. Iată bibliobusul, această bibliotecă mobilă pe care mi-am dorit-o foarte mult și pe care am primit-o grație președintelui Radu Moldovan. Multe lucruri bune s-au făcut aici și toate se datorează președintelui Moldovan, iar mulțumirile care i le aduc sunt sincere”.
“Bibliotecă mobilă sau Biblio Bus! O nouă premieră pentru țara noastră! Începând din această iarnă, copilașii, tinerii și adulții din cele mai îndepărtate sate ale județului, care nu au acces direct la o bibliotecă, vor putea de acum înainte să guste din înțelepciunea și frumusețea lecturii! Acest proiect îndrăzneț al colegilor mei de la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” vine după o viziune de promovare a lecturii înspre toate grupurile țintă care au nevoie de ea (copilași, elevi, studenți), în mediul urban, dar și în cel rural, care era deficitar până acum. Cu investiții consistente avem una dintre cele mai frumoase și dotate biblioteci publice din România și mă bucur că eforturile bugetare ale Consiliului Județean, au un impact real și concret asupra generațiilor care vor constitui județul Bistrița-Năsăud de mâine! Felicitări domnului manager, Ioan Pintea și frumoasei sale echipe pentru modul în care fac din munca lor o pasiune” spune preşedintele Radu Moldovan.
Prima localitate unde a poposit biblioteca mobilă este Hălmăsău. Într-o zonă frumoasă dar izolată, a judeţului nostru, pe Valea Ţibleşului, la Hălmăsău, bibliobusul a fost aşteptat într-o zi care va rămâne, cu siguranţă, în amintirea copiilor de aici, adunaţi la Casa Parohială a părintelui Doru Zaharie, acolo unde a fost iniţiat şi un club de lectură.
În satele noastre, preoţii împreună cu dascălii sunt adevăraţi luminători pentru comunitate, fapt dovedit şi la Hălmăsău, unde părintele împreună cu învăţătoarea, cu directorul Şcolii din Spermezeu, Voichiţa Ţermure, dar şi alături de părinţi şi mulţime de copii, au aşteptat bibliobusul însoţit de managerul Ioan Pintea şi de colegii din bibliotecă, care a venit nu doar cu cărţi, ci şi cu daruri pentru copii.
Minunea care aduce pe roţi frumuseţea poveştilor va continua să scrie, în 2018, alte file din jurnalul Bibliotecii Judeţene, aducând mai aproape de oamenii din satele judeţului cartea, cea care este prietenul de nădejde, izvor de cunoştinţe, de poveţe, de experienţă.
{C}{C}
{C}{C}
{C}{C} {C}{C}Cărțile, pâinea și vinul
O adevărată zi de sărbătoare pentru oamenii cărților din Bistrița și din Județul Bistrița-Năsăud, scriitori, cititori și bibliotecari, deopotrivă. Dată fiind perioada anului pe care o străbatem, a fost asemeni unei zile de „dezlegare”, de taifas, în care au fost evidențiate cele mai active biblioteci comunale din județ, li s-a strâns mâna primarilor iubitori de carte, au fost premiați autorii celor mai frumoase cărți lansate la Bistrița de la începutul acestui an și au fost și câteva lansări de carte. Apoi, atmosfera cordială din Sala de conferințe „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud s-a mutat în Sala de donații „Nicolae Manolescu”, inaugurată cu acest prilej, unde bibliotecarii gazdă și-au servit oaspeții cu prescură și vin Lechburg din belsug.
Sentimentul de entuziasm care a domnit în această zi la Biblioteca Județeană a fost generat încă de dimineață, când cei care au venit la acest eveniment au dat ochii cu noul Bibliobus al instituției, în fapt o adevarată bibliotecă pe roți, cu o capacitate de 1 500 de volume, care va lua încă din zilele următoare drumul comunităților mărginașe din județul Bistrița-Năsăud, pentru a facilita și acolo lectura de carte. La eveniment a participat și d-l Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care a ținut să-l felicite pe managerul bibliotecii județene, Ioan Pintea, pentru această realizare.
Tot președintele Radu Moldovan a fost și cel care a înmânat premiile acordate de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și a avut câte un cuvânt de apreciere pentru fiecare bibliotecar sau primar din județ, care au arătat interes pentru mai buna organizare și dezvoltare a bibliotecilor din teritoriu. Astfel, au fost evidențiate pentru activitatea lor bibliotecile și bibliotecarii din Nimigea, Livezile, Ilva-Mică, Măgura-Ilvei, Urmeniș, Milaș, Galații-Bistriței, Matei, Feldru, Budești, Rebra, Biblioteca „Sever Ursa” Maieru, Biblioteca „Veronica Micle” Năsăud, Biblioteca „Liviu Rebreanu” din Chiuza, Biblioteca „Dorin Todoran” Bichigiu, Biblioteca „Iacob Stamati” din Gledin, Biblioteca „Sf Ioan Iacob” din Sângeorz-Băi și biblioteca comunală din Romuli. Managerul Ioan Pintea a ținut să-i evidențieze și pe primarii care au susținut în acest an întrutotul bibliotecile publice din comunele lor: Gheorghe Onul (Salva), Ioan Pavelea (Coșbuc), Vasile Găurean (Galații Bistriței), Traian Simionca (Livezile), Vasile Codrea (Budești), Valentin Mureșan (Ciceu Mihăiești), Ioan Strugari (Parva) și Grigore Bradea (Chiuza).
Au fost premiați scriitorii Ioana Bradea, pentru romanul „Înalt este numele tău”, Editura Humanitas 2017 și Dan Coman, pentru volumul de poezie „Insectarul Coman”, Editura Charmides 2017. La fel, au fost premiați publiciștii Alina Tomi, Roxana Covaci și Alex Mogovan, pentru revista „Ipostaze”.
La loc de cinste au stat lansările de carte la această a doua ediție a evenimentului „Cărțile, pâinea și vinul”: pr arhim Grigore Benea a prezentat volumul „Preoții din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în temnițele comuniste”, apărut la Editura Renașterea, iar Ioan Pintea a fost amfitrionul lansării cărții Amintiri despre Petru Creția, Editura Școala Ardealeană 2017, o carte îngrijită de Gabor Maria Șamșudean, lansată în prealabil la Târgul de carte Gaudeamus, București, noiembrie 2017.
Evenimentul „Cărțile, pâinea și vinul” a fost organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Lechburg și Asociația Culturală România din inima mea Bistrița.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou