Despre traducerile de referinţă, la Rebreniana
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Reprezentanţa Bistriţa-Năsăud a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Chiuza, Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru şi Primăriile din Chiuza şi Maieru au organizat o nouă ediţie Rebreniana.
Evenimentul a debutat la Centrul Cultural din Chiuza cu mesajul primarului Grigore Bradea care a subliniat importanţa cunoaşterii valorilor pornite din vatra satului, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că elevii nu sunt interesaţi să viziteze Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, că nu ştiu că de aici a pornit în lume Liviu Rebreanu şi că, din păcate, se pune prea puţin preţ pe cultură.
Cunoscutul pictor Manole Ciui, membru al Uniunii Artiştilor Plastici Cluj, a expus, din nou, acasă, încurajând pe tânărul pictor Alexandru Baias, aflat la prima expoziţie. Lucrările se află pe simezele Centrului, putând fi admirate de cei care trec prin zonă.
Colocviul „Traduceri de referinţă din opera lui Liviu Rebreanu” a fost moderat de preşedintele SS B-N, Andrei Moldovan, care a subliniat importanţa receptării operei scriitorului prin ochii traducătorilor.
O prelegere despre şansa lui Liviu Rebreanu de a fi receptat prin traduceri în marea literatură a lumii a avut-o universitarul Ovidiu Pecican, dar şi criticul Adrian Ţion, ambii veniţi de la Cluj.
Despre atitudinea pro activă pentru Liviu Rebreanu şi despre modul în care se află în librării cărţile traduse a vorbit şi Zorin Diaconescu, dintre cei prezenţi amintindu-i şi pe Icu Crăciun, Iacob Naroş, Raluca Baciu, dar şi pe Daniela Furcea, responsabil Centru Cultural.
Evenimentele au continuat a doua zi, la Maieru, unde s-au alăturat managerul Ioan Pintea şi scriitorul Olimpiu Nuşfelean, Macavei Al. Macavei, Grigore Cotul, alături de profesori din localitate.
În acest cadru, au fost lansate volumele semnate de Icu Crăciun – „Liviu Rebreanu între contemporanii săi” şi Iacob Naroş – „Liviu Rebreanu şi proza scurtă”, ambele apărute la Editura Şcoala Ardeleană. Parteneri media al evenimentului au fost „Răsunetul cultural”, „Neuma” şi „Mişcarea literară”.
Adaugă comentariu nou