E v a l u ă r i … c e l e b r e

Prof. Rus Augustin

Sfârșitul unui an și începutul altuia dă posibilitatea unei evaluări a situației din trecut, dar și a stabilirii unor „obiective” pentru anii ce vor urma. Atunci când aceste evaluări sunt făcute de „personalități celebre” și se referă la un anume moment, la o perioadă mai lungă, sau la toată viața, ele capătă o semnificație mai deosebită. Iată câteva exemple –
1. Cardinalul Richelieu(1585-1642), influent om politic din istoria Franței din prima jumătate a sec. XVII, a dat ordin ca pe mormântul său să fie așezată inscripția „aici doarme faimosul cardinal care în viața sa a făcut mai mult rău decât bine … binele făcut l-a făcut rău, iar răul făcut, l-a făcut bine ! … ”.
2. Aflat în slujba regelui Franței Ludovic al XV-lea (1715-1774), un controlor de la finanțe a dresat și ținea la intrarea în casă un papagal, care rostea destul de clar atunci când cineva intra, „hoții, hoții”, ceea ce l-a făcut pe un vizitator să se întrebe la cine se referea papagalul, la el sau la … stăpânul său !.
3. Văzând de la ferestre mulțimea adunată în fașa Palatului de la Versailles la 5 oct.1789, care cerea pâine, regina Maria Antoaneta s-ar fi exprimat „Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!”. Nu peste multă vreme, regina a fost ghilotinată.
4. Celebrul scriitor francez V. Hugo (1802-1885),a primit într-o zi vizita unei distinse doamne, care i-a citit un lung și fără valoare poem, iar la sfârșit i-a mărturisit că ea vrea să devină poetă. Răspunsul marelui scriitor a fost „și eu aș vrea să devin … balerin !”.
5. Evaluându-se pe sine, marele povestitor I. Creangă (1837-1889), spunea „… am fost și eu, în lumea asta, un boț cu ochi, o bucată de humă însuflețită din Humulești, care nici frumos până la douăzeci de ani, nici cuminte până la treizeci, și nici bogat până la patruzeci nu m-am făcut. Dar nici sărac așa ca anul acesta, ca în anul trecut, și ca de când sunt, niciodată n-am fost !”.
6. Poetul G. Topârceanu(1886-1937), a fost pentru scurt timp ministru al instrucțiunii publice. Atunci când i s-a evaluat activitatea, i s-a sugerat să-și dea demisia, deoarece noul prim ministru este nemulțumit de activitatea sa din minister. Răspunsul poetului a fost simplu, „Să-și dea demisia cel nemulțumit !”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5