Î N T Â M P L Ă R I D I N … T I M P U R I T R E C U T E
1.Cunoscutul pictor Rembrandt (1606-1669), s-a dus într-o zi la un croitor ca să-și comande un costum de haine mai deosebit, propunându-i croitorului ca acesta să-i facă costumul, iar el să-i facă portretul. După ce s-a gândit puțin, croitorul a acceptat ca el să-i facă costumul, dar pictorul să-i plătească stofa, iar el, pentru portret, să-i plătească vopselele folosite …
2. La curtea regelui Franței, Ludovic al XIV-lea, s-a înfățișat într-o zi scriitorul Jean de la Fontaine (1621-1695), pentru a-i oferi suveranului un volum din fabulele sale. Ajuns în fața regelui, după reverențele de rigoare, scriitorul și-a dat seama că a uitat cartea acasă. Înțelegător, Regele-Soare, i-a dăruit o pungă cu o mie de pistoli, pungă pe care scriitorul a uitat-o pe bancheta trăsurii ce l-a dus acasă.
3. Celebrul om de știință englez Isaac Newton (1642-1727), când s-a dus în vizită la aleasa inimii sale, cu care urma să se căsătorească, i-a citit acesteia o piesă de W. Shakespeare, iar după ce a terminat-o, a tras cu sete de câteva ori din pipă, s-a apropiat de fată și i-a luat tandru mâna. Aceasta însă și-a retras-o, deoarece a simțit, la unul din degete, o arsură puternică, datorită faptului că Newton, îi luase un deget de la mâna fetei, îndesând cu el, de câteva ori, jarul din pipă … Până la urmă,fata a acceptat căsătoria cu marele savant.
4. Ludovic al XV-lea, regele Franței (1715-1774), avea în slujba sa un controlor de finanțe care, își ținea la intrarea în casă, un papagal, ce striga la oricine care voia să intre, „hoții, hoții”. Asta l-a făcut pe un glumeț să afirme că, papagalul, are de fapt menirea, să anunțe sosirea stăpânului său …
5. O lege engleză, promulgată de Parlament în secolul al XVIII-lea, prevedea că „orice femeie, de orice vârstă, profesiune, rang, fecioară sau văduvă, care va căuta să seducă și apoi să se mărite, folosind farduri, parfumuri, cosmetice, păr fals, tocuri înalte, dinți falși, sau alte procedee de acest fel, va fi pedepsită, iar căsătoria, contactată în felul acesta, va fi … nulă !.
6. Controversatul personaj istoric francez Talleyrand, a îndeplinit un timp și funcția de ambasador al Franței în Anglia. Aici, s-a întâlnit cu un veteran al bătăliei de la Waterloo, care purta o medalie comemorativă bătută în amintirea victoriei asupra armatei lui Napoleon Bonaparte , pe care l-a întrebat de ce poartă acest obiect vechi care valorează doar câțiva bănuți. Veteranul, i-a răspuns, că într-adevăr, pentru englezi, această medalie valorează doar câțiva bănuți, însă, francezii, au pierdut pentru ea … un Napoleon întreg.
7. În copilăria sa, Al. Dumas-fiul, într-o discuție cu tatăl său, i-a cerut acestuia să-l lămurească, cum pot oamenii să se mențină în poziție verticală în condițiile în care Pământul este rotund și se și învârte. Replica tatălui a fost concisă –„datorită legii gravitației”-, dar și a fiului, pe măsură, - „cum era înainte de a se vota această lege?”…
8. Celebrul scriitor francez Victor Hugo, a primit într-o zi vizita unei distinse doamne, care i-a citit un lung și plictisitor poem scris de ea, după care i-a mărturisit dorința sa de a deveni poetă. Maestrul i-a răspuns scurt – „și eu aș vrea să devin … balerin”…
Adaugă comentariu nou