Colţul filatelistului

Filigranele emisiunilor Poştei Imperială Rusă circulate în teritorii româneşti

I. Perioada prefilatelică: 1775-1867

a)Oficii poştale

În urma tratatului de la Kuciuk-Kainargi din 10/12 iul. 1774, Turcia este obligată să cedeze Rusiei mari privilegii în Principatele Române. Ca urma a faptului, Rusia înfiinţează, în 1775, un serviciu de curierat între Petrograd şi Constantinopol, a cărui rută trecea prin: Iaşi, Focşani, Bucureşti. Se pare că pe această rută s-a transportat numai corespondenţă oficială. Este de la sine înţeles că scrisorile nu au fost francate cu timbre, ci numai obliterate cu denumirea oficiului poştal şi data trimiterii.

b. Ştampile poştale

H.1 cea mai veche ştampilă cunoscută (după cum ne asigură Kiriac Dragomir în C.M. P.R., Ed. 1974, p. 541). Are forma liniară, inscripţionată în chirilice majuscule: Bukarest. Iassy, Foksani. Tuşul utilizat este negru, s-a aplicat pe dosul plicului pe linia de închidere. Data se adaugă manuscris.

H.2 ştampila biliniară emisă după 1883 având inscripţionată denumirea oficiului poştal în chirilice şi data. Se cunoaşte numai ştampila oficiului poştal Bukarest 1838.

H.3. este asemănătoare cu H.2 având în plus inscripţia „primit” sau „expediat”.

H.4. ştampila asemănătoare cu H.3 având literele mai mari.

H.5 ştampila cu dublu cerc 22/30 milimetri, având inscripţionat numele oficiului poştal şi data.

H.6 ştampila cu dublu cerc 18/29 milimetri, având inscripţionată denumirea oficiului poştal, data şi o agrafă ornamentală.

H.7 ştampila emisă pe la 1860, cerc simplu 24 milimetri, având numele oficiului poştal în chirilice, data şi agrafa ornamentală: SKULYANI.

- va urma -

Mihai Lucian Valea,

coordonatorul Clubului Filatelic al Cercului Militar Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5