Hora din Piaţa Unirii
Primăria Bistriţa şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa au derulat în curtea Protopotiatului, la Panteonul bistriţenilor, un amplu program dedicat Unirii Principatelor, Evenimentul a avut loc în Piaţa Unirii după ieşirea credincioşilor de la slujba de duminică. Pentru început au răsunat acordurile Imnului Naţional, pe versurile lui Andrei Mureşanu. Primarul Ovidiu Creţu a vorbit despre rolul Micii Uniri pentru istoria patriei, apoi a făcut un scurt expozeu a Pieţii Unirii, unde bistriţenii au fost prezent în momentele marcante pentru ţară. Un mesaj amplu despre Unire şi Biserică, a avut părintele Nicolae Feier, pe baza textului lui Mihail Kogălniceanu: "Unirea, Biserica a făcut-o".
Programul artistic, gândit de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal "George Coşbuc", a avut în centru Ansamblul "Cununa de pe Someş", care a adus în scenă melorii de neam, prin artiştii Ionela Lechinţan, cu melodia "Doamne, ocroteşte-i pe români!", Anton Todică-"A sosit ziua dreptăţii", Maria Creţa-"Fraţi români din lumea-ntreagă", Viorel Spân-" În munţii Abrudului", Marioara Sigheartău -"Măi române, românaş", Petre Petruse-"Hai să-ntindem hora mare". După ce întreaga suflare a cântat "Aşa-i românul", cu mic cu mare, participanţii s-au prins în hora unirii, pe acordurile orchestrei condusă de Elvira Botoş.
Citiţi şi:
- Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită de comunitatea din Budeşti. De la Hora Unirii, la Balul Însuraţilor
- Ziua de 24 Ianuarie, sărbătorită de Armată la Bistrița şi Prundu- Bârgăului
- La Clubul Copiilor Beclean, s-a jucat Hora Unirii!
- Sute de bistrițeni s-au prins în Hora Unirii sub privirea blândă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române
- Manifestări ample dedicate Unirii Principatelor
Adaugă comentariu nou