La Galeria „Casa cu lei”

Ileana Rus şi Natura pictează mesajul tăcut şi energia secretă a protecţiei Casei verzi a omului!

Al. C. Miloş

Oshi-bana, arta japoneză a florilor presate. Artistul plastic Lucian Dobârtă m-a anunţat că o doamnă profesoară de biologie din Bistriţa, doamna Ileana Rus, practică această artă străveche japoneză. Curios din fire, m-am documentat şi am aflat că această artă străveche japoneză este din vremea samurailor, ce o practicau pentru a se armoniza sufleteşte cu natura spre a se disciplina şi a deveni cât mai coerenţi la detaliile vieţii omeneşti, vegetale, animale. Expoziţia, deschisă la Galeria Casa cu lei, a Palatului Culturii din Bistriţa, poartă numele semnificativ Miniaturi florale. Arta florilor şi frunzelor presate pune în oameni cu ajutorul materialului vegetal o energie secretă verde a naturii şi pune natura îănsăşi să se picteze pe sine. Apare astfel o simplitate a formelor vieţii primordiale de pe vremea când Dumnezeu şi Sfântul Petru – reali, în carne şi oase, era să zic în carne şi solzi, se plimbau pe pământ – in illo tempore. În aceste miniaturi florale colaje, realizate din fragmente vegetale, artista Ileana Rus mărturiseşte că a imortalizat emoţii, trăiri, iubiri, secrete din filmul propriei sale vieţi sufleteşti, din sufletul său sensibil şi iubitor, creştin a unei simple fete din satul Ţagu. Apropierea firească de natură şi dorinţa de a-i învăţa şi descifra tainele, energia secretă şi înţelepciunile ştiinţifice, toate acestea mi-au dat o putere magică şi eleduc pe oricare om sensibil, om creştin, om-poet cu sensibilităţi, sentimente şi emoţii la atingerea unei stări de armonie cu cosmosul, de echilibru sufletesc şi mental dintre cele mai depline. Şi nu e puţin lucru pentru oameni – aceşti, din păcate dar şi din fericire – Dumnezei amnezici, ce şi-au uitat identitatea de fii de Dumnezeu înstrăinându-se de casa verde a lor, de natura verde primordială, cosmică. Dragostea şi respectul pentru natură, spiritul de observaţie, răbdarea, migala detaliilor naturii şi implicit a geneticii vieţii pornind de la personalitatea unei simple frunze verzi şi a unui fir de iarbă, vin să trezească din nou în oamenii Mileniului III iubirea faţă de natura verde, de Green Arts – Artele Verzi sădite iată şi în România prin lucrările sensibile, romantice, optimiste şi pline de energie verde, de nebănuite echilibre ale artistei naturiste Ileana Rus. Lucrările nu poartă un nume, nume personalizat, pentru ca fiecare invitat – privitor la vizitarea expoziţiei să participe prin atribuirea acestuia. Artista Ileana Rus, poate într-o viaţă anterioară să fi fost o gheişă senzuală japoneză ori un fioros samurai japonez , ne propune, iată, într-o expoziţie inedită, de excepţie în România, în Bistriţa – o „Japonie mioritică”!
Domnia sa pune natura la lucru, să se picteze pe ea însăşi, are o conversaţie cu Dumnezeu, ca şi titlul unei celebre cărţi, făcându-i un fel de concurenţă divinului cu materialul vegetal din natură, cu uneltele divine, cu zeii vegetali producători de oxigen pentru oameni cu care divinitatea a creat lumea şi oamenii. Din această expoziţie pleci încărcat cu energie secretă verde din natură. Există două etape în truda şi sensibilitatea artistei. Prima, a colectării, presării şi depozitării materialului vegetal – flori, frunze, scoarţă, seminţe, iarbă, scoici, pietre etc., din Bistriţa ori din Porto Rico şi apoi, etapa a doua de realizare a compoziţiei propriu-zise ce se realizează în mintea artistului la început, iar apoi cu ajutorul lipiciului şi a materialului vegetal, cu pensete, lame etc. Efemerul şi eternul şi esenţele celeste! Migala şi răbdarea detaliilor şi a timpului acordat din viaţa şi trăirile artistei sunt răsplătite în final prin emoţia şi energia secretă, strămutată din natura cosmică, căci, nu-i aşa, pămânmtul face parte din armonia cosmosului, nu e de capul lui, este sub protecţie şi îndrumare Dumne – zeiască, exterioară, a fraţilor extratereştrii, mai marii bătrâni din spaţiile siderale!
Despre lucrările Ilenei Rus şi ale naturii însăşi au opinat scriitorii Al. C. Miloş şi Menuţ Maximinian, istoricul de artă Vasile Duda şi a citit în onoarea ei, câteva poezii, Gheorghe Mizgan. Amfitrionul evenimentului plastic a a fost Lucian Dobârtă, ce a transmis şi un cuvânt de salut din partea directorului Palatuluii Culturii, prof. dr. Dorel Cosma, al instituţiei ce a organizat expoziţia.
La final, artista Ileana Rus a mulţumit vorbitorilor şi celor prezenţi, asigurându-i pe toţi de iubirea sa şi a naturii aliate cu inimosul şi adevărul terestru, cu armonia cosmosului, cu oceanul timpului etern.
În infinit licăreşte o lumină. Este natura verde a Terrei, casa verde a omului! Ea ne arată drumul, viitorul!

Comentarii

18/05/18 15:05
DĂMĂCUŞ IULIAN

felicitari!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5