Impresii și aprecieri … din trecut

prof. Augustin Rus

Putem învăța câte ceva dacă lecturăm unele impresii și aprecieri      din trecut.

   Iată  câteva  exemple  

 1. „Ca român, nu-mi place povârnișul pe care este împinsă țara și de aceea scot strigătul de alarmă… Unde o să ajungem cu politica nesocotită,cu politica intereselor personale care ar voi să ne copleșească. Așa cum am trăit întotdeauna, bucurându-ne de stima lumii, având încrederea popoarelor străine, respectuoși, fără a fi slugarnici, demni fără a fi trufași, leali în alianțele noastre, așa suntem datori ca să trăim și de acum înainte”  

2.„Coborând în linie dreaptă din populația autohtonă a Daciei, care în urma cuceririlor împăratului Traian a trebuit să sufere un regim de romanizare, țăranul român apare ca un fericit aliaj al inteligenței sclipitoare a dacilor cu simțământul practic al romanilor”  

3.Dintre toate relele care ne bântuie, cea mai cumplită, cea mai gravă, cea mai grea de remediat, este…   „criza de omenie”. Pe piața valorilor mondiale, valuta sufletească e cea mai depreciată și nu se văd nicăieri semne de îndreptare  

4.Fizicianul elvețian Auguste Piccard, după ce vizitează România în 1931, își notează în jurnalul său…   „Aveți o țară minunată. Trecând prin Carpații atât de frumoși, aveam înainte peisajul Elveției și îndrăgeam țara pe care o bănuiam frumoasă numai după sonoritatea evocativă a numelui ce poartă. Cred că peisajul românesc, ca și fizionomia atât de expresivă și plină de noblețe a poporului d-voastră, pe care am admirat-o tot timpul , îmi vor rămâne neșterse din amintire”.

5.În societatea românească, după 1953 se conturează mai multe grupări. De o parte, cei care vedeau în regimul comunist posibilitatea de parvenire sau de răzbunare și împreună cu ei, cei care, din ignoranță, credeau sincer, pentru un moment, că vor avea o viață mai bună. Pe de altă parte, cei care înțelegeau adevărata natură a comunismului, nu aderau la ideologia și mijloacele lui de luptă, dar își căutau posibilitate de supraviețuire.


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5