Interpelare adresată ministrului Sănătăţii, domnul Cseke Attila

Centrul de Sănătate Teaca, unitate spitalicească cu paturi, situată în localitatea Teaca, Piaţa Purbach nr. 153, judeţul Bistriţa –Năsăud, este o construcţie ridicată după anul 1990, fiind finanţată de Crucea Roşie din Austria cu destinaţie de spital public, care să deservească populaţia din această zonă a judeţului apreciată la cca. 30 de mii din comunele: Teaca, Galaţii - Bistriţei, Şieu, Milaş, Urmeniş, Silivaşu de Câmpie.

În acest context s-a proiectat clădirea principala în două variante, spital cu 30 de paturi şi spital cu 50 de paturi, construindu-se în final varianta cu 50 de paturi.

În urma unei analize făcută de autorităţile locale din comuna Teaca

s-a ajuns la concluzia că ar fi catastrofal pentru populaţia acestei comune, dar şi a celor din jur ca aceasta unitate spitaliceasca să nu funcţioneze cel puţin la capacitatea şi parametrii din ultimii ani, deoarece există o adresabilitate sporită pentru cele trei specializări: medicina internă, pediatrie şi recuperare, medicină fizică şi balneologie, adresabilitate justificată în primul rând de afecţiunile populaţiei din zona care în marea majoritate este de vârsta a doua şi a treia.

Adresabilitatea este crescută şi datorită profesionalismului specialiştilor care lucrează în această unitate medicală, precum şi datorită dotărilor existente cum ar fi electrocardiografe, aparat combinat pentru electroterapie şi ultrasunete achiziţionate în 2007/2008, dar şi aparatura de mare performanţă repartizată şi instalată în anul 2009, prin programul TELEMEDICINA.

Un alt aspect ce trebuie remarcat este acela că încă din momentul studierii oportunităţii construirii acestui spital s-a luat în consideraţie faptul că localitatea Teaca se situează la 32 de km fata de municipiul Bistriţa, unde funcţionează Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la 30 de km faţă de municipiul Reghin, din judeţul Mureş, unde de asemenea funcţionează o unitate spitalicească.

Făcând o comparaţie a costurilor pe pat, pe baza datelor găsite pe site-urile unităţilor sanitare, între cele ale Centrului de Sănătate Teaca şi ale altor unităţi similare, se constată că suma avansată drept finanţare din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru CS Teaca a fost modestă în ultimii ani faţă de finanţarea altor unităţi, aşa încât unitatea a supravieţuit şi datorita sprijinului dat de Consiliul Local Teaca, în ultimii 5 ani repartizându-se suma de 300.000 de lei sub forma subvenţiilor de la bugetul local.

Referitor la nivelul costului pe pat, care rezultă pentru CS Teaca, reliefăm că acesta se situează sub 70% faţă de costul înregistrat de multe unităţi sanitare similare.

În continuare vă rog să îmi răspundeţi la următoarele întrebări?

1. În acţiunea de evaluare a Centrului de Sănătate Teaca veţi tine cont de faptul că are nevoie de o finanţare mai mică de la bugetul de stat decât alte unităţi sanitare?

2. Importanţa pentru zona pe care o deserveşte, precum şi efectul dezastruos pentru sănătatea cetăţenilor, în eventualitatea unei reduceri a finanţării numărului de paturi sau reducerii personalului, vor fi avute în vedere?

3. Nevoile cetăţenilor din această zonă şi situaţia lor economică nu foarte favorabilă pentru a avea alternative în accesul la servicii medicale vor fi luate în calcul în evaluarea unităţii medicale?

Deputat PSD

Emil Radu Moldovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5