Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – o promisiune împlinită

Cea mai mare sărbătoare a lunii noiembrie este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită în fiecare an în ziua de 21 noiembrie.

Tradiţia ne spune că părinţii Ioachim şi Ana, în vârstă fiind şi neavând copii, s-au rugat stăruitor lui Dumnezeu să-i binecuvânteze de sus cu un prunc şi au făcut legământ, în faţa lui Dumnezeu, că de-l vor dobândi, îl vor duce la Templu. Fiindu-le ascultată rugăciunea, şi-au respectat făgăduinţa. Copila Maria a fost încredinţată arhiereului Zaharia, care i-a făcut ritualul primirii în rândul fecioarelor care vieţuiau la Templu în partea numită “aripa fecioarelor”.

La Templu, ne spune tot Tradiţia, Maria a stat aproximativ doisprezece ani, dedicându-şi viaţa în exclusivitate lui Dumnezeu, participând la fiecare moment de rugăciune de la Templu, învăţând Legea lui Moise, proorociile şi Psalmii Vechiului Testament. Apropiindu-se vremea “Bunei Vestiri”, în urma unei porunci tainice de sus, Maria a fost încredinţată cu logodnă bătrânului Iosif, rudenia sa, spre ocrotire şi garanţie a fecioriei.

Părinţii Fecioarei Maria, drepţii Ioachim şi Ana, sunt pomeniţi cu cinste în Bisericile noastre, ei sunt exemplul făgăduinţei împlinite, dovedind credincioşie şi demnitate. Învăţăm din acest act jertfelnic că se pot face făgăduinţe lui Dumnezeu, dar numai cele plăcute Lui, iar, o dată făcute, să ne ţinem de cuvânt, după cuvântul psalmistului David “faceţi juruinţe Domnului şi le împliniţi”.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o chemare sfântă pentru toţi credincioşii de a frecventa Casa Domnului în duminici şi sărbători, Sfântul Ioan Gură de Aur zice în acest sens: “Nu te depărta de Biserică! Nimic nu e mai puternic decât ea! Speranţa ta e Biserica, mântuirea ta e Biserica, Scriptura ta e Biserica. Ea este mai înaltă decât cerul, mai întinsă decât pământul. Nu îmbătrâneşte niciodată, ci este pururi înfloritoare”.

Maica Domnului stă mereu în genunchi înaintea Preasfintei Treimi, fiind mijlocitoarea şi rugătoarea noastră caldă către Stăpânul făpturii, ea se roagă pentru toate mamele creştine şi pentru copiii lor, pentru toţi cei ce cred în Dumnezeu şi împlinesc poruncile Lui.

Sărbătoarea de azi este minunat sintetizată şi în Troparul Intrării în Biserică a Maicii Domnului: “Astăzi, înainte–însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Biserica lui Dumnezeu, în chip luminat, Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai’nainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, plinirea rânduielii Ziditorului!” Amin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5