Jaful armat de la banca din Bistriţa. Un alt suspect reţinut, o parte din bani, recuperată

*Sima Dorin-Grigore făcuse puşcărie şi în România şi în Italia *Gatini Gavril, suspect pentru favorizarea infractorului

Ancheta în cazul jafului armat de la o bancă din Bistrița continuă, procurorii anunțând că au reținut un alt suspect, acuzat de infracțiunea de favorizare a infractorului, și că au recuperat o parte din banii furați de la unitatea bancară.

Prim-procurorul adjunct Angela Sângeorzan, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistzriţa-Năsăud, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, date despre tâlhăria petrecută în 5 iulie la unitatea bancară, modul în care a fost prins, suma de bani recuperată, dar şi faptul că a mai fost reţinut un suspect. Parte din cazierule inculpatului şi al suspectului conturează imaginea acestei poveşti care a zguduit Bistriţa.

 

         „În cauza penală pe care o instrumentează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, se efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Sima Dorin-Grigore, care s-a aflat în străinătate, revenind în ţară în primăvara anului 2016. A plecat apoi, pentru scurt timp, în Belgia. S-a întors din Belgia la începutul lunii iulie 2016 şi a revenit în Bistriţa, unde s-a stabilit într-un apartament, pus la dispoziţie de o altă persoană. După această revenire în ţară, inculpatul a luat hotărârea de a comite o tâlhărie la o bancă din municipiul Bistriţa, folosind un pistol letal cu glonţ, pe care l-a procurat în împrejurări necunoscute la acest moment”, a precizat prim-procurorul adjunct Angela Sângeorzan.

         Potrivit sursei citate, la data de 3 iulie 2016, inculpatul a luat legătura cu o martoră, şi s-a mutat într-o altă locuinţă din municipiul Bistriţa.

 

Filmul jafului

„În data de 5 iulie 2016, în jurul orei 9,30, s-a deplasat în zona agenţiei Raiffeisen Bank din municipiul Bistriţa, situată pe Calea Moldovei, purtând obiecte de vestimentaţie care-i acopereau trăsăturile şi semnalmentele şi, totodată, având asupra sa o armă letală, pistolul cu glonţ, şi un rucsac, aşteptând iniţial la colţul clădirii circa 40 de minute, după care a intrat în bancă.

         În continuare, s-a deplasat la biroul în spatele căruia era casa de valori, a scos de sub bluza pe care o purta, pistolul, a executat o manevră de armare, după care s-a deplasat în spatele acelui birou şi a pus pistolul la ceafă funcţionarei aflată în bancă. Sub ameninţarea pistolului, inculpatul a obligat-o pe această funcţionară şi pe o colegă de-a sa să descuie sertarele casei de valori şi să transfere sumele de 9282 lei şi 2225 euro în rucsacul acestuia. După comiterea faptei, inculpatul a părăsit banca şi s-a deplasat la apartamentul unde locuia la momentul respectiv”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

         Conform prim-procurorului adjunct Angela Sângeorzan, ulterior, organele de poliţie au efectuat activităţi pentru a-l depista pe inculpat.

 

Cum a fost capturat Sima şi şansa poliţistului Andreica

 

Prin urmare, la data de 12 iulie 2016, au existat date din care rezulta că inculpatul se afla într-o locuinţă pe care a închiriat-o, de asemenea, în municipiul Bistriţa. La aceeaşi dată, organele de poliţie au obţinut şi o autorizaţie de percheziţie a acelui imobil. Prin urmare, la data de 12 iulie 2016, în jurul orei 16,33, dispozitivul de poliţişti a intrat în curtea locuinţei percheziţionate, moment în care inculpatul Sima Dorin Grigore a urcat la etajul clădirii, având asupra sa pistolul cu glonţ.

În dispozitivul de poliţişti, a fost inclusă şi persoana vătămată Andreica Paul Leon, acesta a intrat în casă şi a urcat scările în urmărirea inculpatului şi în momentul în care a reuşit să-l prindă, inculpatul a scos pistolul de sub tricou şi a executat un foc de armă asupra poliţistului, fără să-l nimerească. Imediat, însă inculpatul a executat un al doilea foc de armă şi atunci poliţistul a reuşit să se ferească, însă proiectilul i-a penetrat braţul mâinii stângi.  Inculpatul a încercat desigur să mai tragă şi alte focuri de armă asupra poliţistului, însă nu a reuşit aceasta pentru că glonţul s-a blocat pe ţeavă. Desigur, persoana vătămată, în aceste condiţii, s-a retras în imobil, situaţie în care inculpatul a reuşit să iasă prin fereastra de la mansardă, pe acoperiş.

Atunci poliţiştii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, care erau, de asemenea, la faţa locului, l-au somat şi au executat trei focuri de armă spre inculpat, unul din preoiectile rănindu-l superficial în zona coapsei drepte.

         Cu toate acestea, inculpatul a trecut pe partea cealaltă a acoperişului, a sărit pe sol şi a fugit în spatele casei, pe un teren. A sesizat, desigur, că organele de poliţie îl urmăresc, a fost somat să se predea, prin urmare, inculpatul s-a aruncat pe sol, s-a supus somaţiilor şi astfel a putut fi imobilizat şi transportat la Serviciul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, unde a fost transportat şi ofiţerul de poliţie. Acolo, inculpatul a adresat ameninţări organelor de poliţie şi a afirmat că îi va împuşca pe toţi după ce va ieşi din puşcărie”, a explicat, pe larg, Angela Sângeorzan.

 

Bani recuperaţi de la proprietarul imobilului şi fratele lui Sima  

         Din suma de bani obţinută urmare a comiterii infracţiunii de tâlhărie s-a reuşit, până în prezent, să se recupereze suma de 2000 lei de la proprietarul imobilului închiriat şi suma de 2235 euro de la fratele inculpatului, care la un moment dat a primit această sumă de bani de la inculpat, printr-o altă persoană, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

Lista infracţiunilor reţinute pentru Sima!

         Potrivit prim-procurorului adjunct Angela Sângeorzan, în sarcina inculpatului Sima Dorin Grigore, care a fost reţinut la data de 12 iulie şi arestat preventiv la data de 13 iulie de către Tribunalul Bistriţa-Năsăud, au fost reţinute mai multe infracţiuni, şi anume tâlhăria calificată pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani; tentativa la infracţiunea de omor, în circumstanţele ultrajului asupra unui poliţist, faptă pedepsită cu închisoarea de la 7 la 12 ani, cu majorarea cu jumătate a acestor limite de pedepse, datorită faptului că această infracţiune a fost comisă în dauna unui lucrător de poliţie; nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi uzul de armă fără drept, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 3 ani.

 

Suspectul Gatini Gavril, reţinut

         În cursul cercetărilor penale a fost identificat şi suspectul Gatini Gavril, care l-a ajutat pe inculpatul Sima Dorin Grigore să se sustragă de la urmărire penală pentru infracţiunea de tâlhărie comisă în data de 5 iulie 2016. „S-au efectuat probe în cauză, a rezultat că în perioada 6-10 iulie 2016 cei doi au purtat mai multe discuţii telefonice, ocazie cu care inculpatul Sima Dorin Grigore a fost informat de către suspectul Gatini Gavril cu privire la faptul că organele de poliţie au aflat că acesta este autorul infracţiunii de tâlhărie şi că se efectuează activităţi specifice pentru a fi depistat. Totodată, suspectul Gatini Gavril l-a avertizat să-şi arunce telefonul mobil şi orice bun care ar incrimina participarea sa la tâlhărie, şi-a exprimat mirarea că nu a dispărut din ţară deşi trecuseră trei zile de la data comiterii faptei, l-a avertizat insistent cu privire la faptul că a fost recunoscut după imaginile surprinse de camerele de supraveghere din interiorul băncii de către mai multe persoane. În data de 14 iulie 2016 suspectul Gatini Gavril a fost reţinut de către procurori, pentru infracţiunea de favorizare a făptuitorului, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, a precizat sursa citată.

         Cazierele celor doi, unul inculpat, celălat suspect, sunt pline. Astfel, inculpatul Sima Dorin Grigore a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare în anul 2004 la pedeapsa închisorii de 12 ani pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, asocierea în vederea comiterii de infracţiuni, lipsire în mod legal de libertate şi ultraj. A fost eliberat condiţionat în decembrie 2012 cu un rest de 1137 zile. Ultima condamnare i-a fost dispusă în Italia. A executat o pedeapsă a închisorii într-un penitenciar din Italia, de unde s-a eliberat condiţionat  în luna ianuarie 2016, după care a venit în România. Potrivit procurorului Angela Sângeorzan, în Italia acesta a fost condamnat pentru fapte cu violenţă sau cu ajutorul armelor şi deţinere şi folosire neautorizată de arme.

         În ceea ce-l priveşte pe suspectul Gatini Gavril, acesta a fost condamnat cu pedeapsa închisorii la un an şi 10 luni în 2014 pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional şi tăinuire. A fost eliberat condiţionat în 4 martie 2015, cu un rest ...de 271 zile.

         Una peste alta, cercetările penale sunt complexe, continuă pe viitor, „pentru a se stabili dacă există şi alte fapte penale sau, respectiv, alţi participanţi, la faptele avute în vedere de către procurori”, a menţionat prim-procurorul adjunct al Parchetului d epe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5