La alţii se poate, la noi…

În cele 160 de pagini ale recentului volum “De peste ocean”, scos la Editura Napoca Star în urmă cu ceva timp, familia de scriitori publicişti – Ioan şi Lucreţia Mititean ne prezintă frumuseţea experienţei lor în trecerea Oceanului Atlantic, pentru a-şi vizita copiii stabiliţi pe pământurile continentului american. Ca şi cum ne-ar fi greu a-i crede prin câte locuri frumoase au poposit sau au trecut, mai adaugă şi peste 100 de poze relevante, din timpul celor trei deplasări.
Orice jurnal de călătorie are farmecul lui, dar autorii, în generozitatea lor ne pun în contact cu locurile care i-au fermecat în primul rând pe dânşii şi pe care noi oricum nu le-am fi putut vedea vreodată. Partea frumoasă a lucrurilor stă în faptul că autorii insistă pe acele locuri sau obiective din care noi, românii putem învăţa multe lucruri folositoare, mai ales în aceşti ani când ne străduim să atingem şi noi parametrii de confort pe care americanii i-au trăit cu zeci de ani în urmă.
Dascăli de meserie, domniile lor ştiu prelua şi valorifica dintre lucrurile întâlnite în natura înconjurătoare, tot ceea ce poate fi util omului în evoluţia sa. Scopul urmărit pare a fi comparaţia dintre realitatea românească, nemulţumitoare în marea ei parte, cu realitatea altor locuri, bine valorificate de alte popoare. În acest sens ne sunt prezentate Universitatea din Washington, Parcul Universităţii, Sala de lectura, Biblioteca, toate având dotarea corespunzătoare unui act educativ eficient şi performant. Universitatea are 3 campusuri, cu 18 facultăţi – medicină, drept, arte, inginerie, educaţie, informatică, ştiinţe, afaceri, arhitectură, studii internaţionale, silvicultură, pescuit.. şi ocupă locul 16 în lume!
Dar ne sunt prezentate cu mult patos şi pajiştile din jurul lacurilor, munţii Sf. Elena sau Reinier, cu suficiente amenajări turistice – parcări, platouri de observare, hărţi turistice, copacii seculari, grădinile pline de flori.., adică raiul de pe pământ păstrat de oameni în frumuseţea şi intimitatea lui naturală şi integră, aşa cum şi-ar dori autorii să fie şi în România. Prea plinul de frumos pe care ni-l dăruiesc autorii prin acest volum este completat cu date despre oraşele Bellevue şi Seattle, cu tot ce au acestea frumos şi te poate încânta: case, grădini, flori, arbuşti (magnolii, trandafiri, brazi, tui,..), parcuri cu piste de alergare pentru sportivi, pentru biciclişti.., foişoare estetice, grupuri sociale moderne, hoteluri de lux..; relaţii corecte între cetăţeni şi autorităţi..; curăţenie exemplară, asfalt impecabil, case din lemn de import şi încălzite pe bază de curent electric, păduri virgine în care nu intră nici toporul, nici drujba.. Toţi lucrează, nu vezi cerşetori..; copacii te primesc cu prietenie, veveriţele ţi se urcă pe umeri, vezi mulţi iepuraşi liberi, raţe sălbatice cu sute de boboci. Mediul este frate cu omul, aşa cum odată codrul era frate cu românul…
Mediul şcolar american a fost urmărit cu multă exigenţă, dar în loc de fisuri, distinşii dascăli au întâlnit ordine, curăţenie, covoare pluşate pe coridoare!, iar pe pereţi – lucrările copiilor; săli de clasă îmbietoare, laboratoare cu măsuţe potrivite pentru înălţimea copiilor, scaune comode, televizor, calculator, bibliotecă, ecran..; Panou cu activităţile zilei! Sala de sport putea oricând deveni sală de teatru, unde au şi văzut jucată piesa „Visul unei nopţi de vară”, de Shakespeare, cu actori (elevi) români; Elevii de diferite origini etnice şi rase învaţă limba oficială a SUA şi au o ţinută decentă; circulă cu transportul şcolar sau cu maşina părinţilor! Nu vezi elevi pe stradă în timpul programului şcolar..; Învăţământul este pragmatic, legat de viaţă, de mediul înconjurător; În Şcoală - curăţenie exemplară! În clasă – afişate sarcinile săptămânal, cu bonusuri în tichete valorice prin care, la sfârşit de semestru elevul îşi poate cumpăra cărţi, rechizite, jucării, dulciuri.. În ciclul elementar nu-s manuale şcolare ci fişe de muncă independentă, calculatoare..; Evaluarea se face prin teste de gândire, creaţie, agerime… Zilnic se rosteşte Jurământul de credinţă faţă de şcoală; La sfârşit de an şcolar, elevul îşi primeşte diploma de absolvent, iar pe ecran apar aspecte din viaţa lui..; Fiecare-şi cumpără Cartea anului (anuarul); Bunicii Ioan şi Lucreţia au avut bucuria să asiste la festivităţile de absolvire a Universităţii, respectiv a Liceului a celor doi nepoţi Călin şi Călina; Absolvenţii au ales care dintre profesori şi elevi să le adreseze mesaje..; Au prezentat momente artistice oferite la pian, chitară, cor, fanfară.., Directorul i-a felicitat pe toţi cei 245 de absolvenţi ai clasei a XII-a, cărora le-a înmânat Cartea de absolvire..;
Copiii îşi vizitează părinţii la serviciu, analizează ceea ce au văzut, trag concluzii.. La Microsoft copiii şi părinţii au sărbătorit 30 de ani de activitate neîntreruptă a companiei, cu sute de participanţi, de toate rasele..; s-au servit pe săturate, însă fără ţigări şi alcool; Din circa 10 000 de angajaţi, 300 sunt români, iar din aceştia, 5 sunt năsăudeni: Nicolae Dăian, Cristian Sălvan, Emil Cicoş, Iuliu Rusu şi Irina Salvan. Aici, steagul românesc flutură alături de steagurile lumii..;
Călătoria întro lume nouă, cu destine impresionante, povestită de autori înseamnă alte daruri nepreţuite pe care ni le oferă ca lecţii de viaţă. Să cunoşti fenomenele aviatice la Bucureşti, la Budapesta, Amsterdam, Londra, Groenlanda, Washington..; să întâlneşti limba română pe tot parcursul acestor peripeţii, să vezi atâţia oameni diferiţi, dar bine gospodăriţi: chinezi, japonezi, indieni, ruşi, români, mexicani.. care trăiau în stil american, socializând şi folosind mediul ambiant; degajând mult umor, respect reciproc.. Folosesc din plin libertatea, fără ranchiună..
Dar, nicăieri nu-i bine şi fain ca la tine acasă.. Peste Ocean admiri grija pentru protecţia naturii, gradul de confort, grija pentru om, oriunde ar fi: în aeroport, pe avion sau vapor, pe lac, pe munte sau în parc.. „Dacă totul în jurul tău este la superlativ, atunci societatea are grijă de tine”. „Steagul tricolor ne punea în contact cu românii noştri.., aşa am aflat că avem români angajaţi la Microsoft”, povestesc cu mândrie prietenii noştri, care s-au simţit în permanentă comunicare şi cu „Răsunetul” (Lazăr, Menuţ) din judeţul nostru; Au trăit, în compania familiei cuscrilor Gheorghe şi Elena Dăian; Au vizitat familiile năsăudenilor Cicoş, Salvan şi pe alţi români din Iaşi, Dej, Cluj care trăiesc în Statele Unite; Au rămas încântaţi de serviciile Companiei Boeing din Seattle, de activitatea personalului din aeroporturile Londra, Budapesta, şi a celorlalţi transportori, până la sosirea acasă, în „cuibuşorul năsăudean”.
Faină carte, cinste cui a scris-o!
Ioan Seni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5