La Corvineşti, absolvenţii au revenit cu emoţii şi împliniri, după 50 de ani

La şcoala patronată de pedagogul Vasile Grigore Borgovan (1850-1923), autor a peste 30 de lucrări de pedagogie, apreciat de Maiorescu, Odobescu, Bariţiu, Caragiale, a avut loc, sâmbătă, 18 mai, un eveniment inedit, cu totul deosebit, o premieră locală: întâlnirea după 50 de ani de la absolvirea şcolii generale din Corvineşti. „Trecut-au anii”... (M. Eminescu) şi din viaţa noastră, iată, că în curând se vor împlini 50 de ani de la ultimul clopoţel. Aproape nu ne vine să credem cum au zburat aceşti 50 de ani, dar ce să mai zicem de cei 65 de ani de viaţă..., oare a mai rămas în noi ceva din scânteia tinereţii de odinioară?”, se spunea în chemarea adresată foştilor absolvenţi, acum oameni la rosturile lor.

          Întâlnirea a fost una emoţionantă, nu atât pentru organizatori, premiantele de atunci – Elena Gălăţan Mândraş şi Maria Patca – ci şi pentru foştii profesori prezenţi: Silvia Filipaş, Elena Filipaş, Teodor Filipaş şi Traian Săsărman.

          La ora 11.00, după ce clopoţelul a sunat, s-au aşezat cuminţi în clasa şcolii (ridicată în urmă cu mai multe decenii de un mare meşter Manole, şi l-am numit pe meşterul Tătar, cel care din priviri înălţa o construcţie). La catedră, profesorii, iar dirigintele Teo Filipaş a strigat catalogul. Rând pe rând, amintiri, împliniri, bucurii, dar şi necazuri. Aşa cum e şi viaţa. Ioan Andreica, primul din catalog, a fost şef de promoţie la facultate, director la Electrica, om politic, secretar de stat, dar a rămas tot corvineştean convins. Vasile Bozeşan, 40 de ani în Cluj, Aurelia Filipaş a lucrat 35 de ani în comerţ, Grigore Giurca are la activ 40 de ani în întreprinderi bistriţene, Dorel Sulici a muncit 43 de ani în Bistriţa, Maria Târnovan, deşi bolnavă, a venit la întâlnire, bucuroasă să-şi revadă colegii, Vasile Tetean a rămas acelaşi specialist în vinuri, Aurelia Ţigăuan s-a căsătorit imediat după clasa a VIII-a şi a rămas să-şi poartă găzduşagul în sat. Unii n-au reuşit să vină din pricini diferite. Profesorii Silvia şi Elena Filipaş au adresat felicitări organizatorilor, fostelor eleve Elena şi Maria, iar bucuria lor a fost gustată de toţi cei prezenţi.

          La Biserica păstorită de părintele Murgoi a fost oficiat un parastas întru pomenirea şefului clasei de atunci, Ioan Târnovan, şi a profesorilor Aurel Filipaş, Lucreţia Andreica, Victoria Filipaş, Lenuţa Herinean, Teodor Teutişan şi Ioan Berar, plecaţi la ceruri. La Monumentul Eroilor din faţa căminului a fost depusă şi o coroană de flori.

          Satul Corvineşti nu este o aşezare oarecare. Aici s-au născut personalităţi de talie naţională, alături de pedagogul Borgovan pot fi amintiţi: Ioan Pop Papiu (1836-1902) – poet, cărturar cu studii la Viena, cunoscător a şapte limbi, autor a 16 cărţi şcolare; Victor Onişor şi soţia Maria ce ştia cinci limbi, cu studii la Viena. A fost vizitat la vremea respectivă de Nicolae Iorga, Octavian Goga, Aurel Vlaicu. El a schimbat numele satului din Noieni în Corvineşti, în anul 1927; Ioan Moldoveanu (1913-1939), un sensibil poet, autor al volumului „Sbor peste ape”. Şi astăzi se mai păstrează în amintirea sătenilor numele profesorilor Aurel Ţigăuan, a inginerului Petrică Deac, la care pot fi adăugaţi cei care sunt încă în plină activitate, cadrele universitare Vasile şi Viorel Bidian.

          De-a lungul anilor, Corvineştiul se poate mândri cu: 27 profesori, 14 ingineri, 3 medici, 4 ofiţeri, 2 jurişti, 30 econimişti, 15 asistenţi medicali, 2 preoţi, 42 maiştri şi muncitori cu calificare superioară. Nu au fost uitaţi nici cei care au rămas acasă, în sat, care fac ca aşezarea lor să dăinuie. Sunt ţăranii deveniţi fermieri, dintre care-i amintim pe Ioan Giurca, Aurel Tetean, Gheorghe Ban, Grigore Giurca, Grigore Borgovan şi mulţi alţii, ce sunt şi acum exemple de urmat întru statornicirea în vatra strămoşească.

          Primarul Vasile Encean, şi el fiu al aşezării, prezent la sărbătoare, este implicat în dezvoltarea şi modernizarea acesteia. Bunăoară, în spaţiul fostei şcoli se va amenaja un parc, o zonă de agrement, Biserica Evanghelică, monument istoric din secolul al XV-lea, rămâne însă o problemă nerezolvată. Se va demara un proiect grandios, ne spune primarul, canalizarea Corvineştiului, asfaltarea drumurilor va continua, aşa că satul îşi schimbă, de la an la an, înfăţişarea.

          Agapa desfăşurată în modernul Cămin Cultural a încheiat o sărbătoare pentru care organizatorii, fostele eleve Elena şi Maria, merită încă o dată felicitări. Se speră că exemplul acestora va fi urmat şi de alţi absolvenţi.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5