Liberalii lansează în dezbatere publică şi a USL proiectele Bistriţei

 

Liberalii bistriţeni şi-au făcut temele pentru bugetul lui 2013 ce va să vină şi investiţiile pe care le propun pentru dezvoltarea urbei. Liderul PNL Bistriţa, Gelu Muthi, alături de colegii din Consiliul Local – viceprimarul Ioan Peteleu, Andrei Rusu şi Sorin Hangan – au lansat în dezbatere un portofoliu de proiecte pe care le susţin, parte preluate din programul “10 pentru Bistriţa”, altele mai noi. Dezbaterea este atât una publică, cât şi în interiorul  USL, premergătoare şedinţei când va fi adoptat bugetul.

“Aceste proiecte sunt susţinute de PNL Bistriţa în cadrul USL, proiecte pentru care vor fi demarate discuţii în cadrul USL. Proiectele vor fi supuse dezbaterii şi consultării publice, pentru a vedea dacă şi în ce măsură corespund priorităţilor cetăţenilor municipiului Bistriţa. Sunt proiecte care au maturitate pe această proiecţie de buget, care încep acum şi vor avea finalitate anul viitor sau vom vedea, în funcţie de disponibilităţile financiare ale bugetului”, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, Gelu Muthi.

Proiectul nr. 1 rămâne Parcul Industrial Bistriţa Sud, pornit la iniţiativa liberalilor în 2008 şi maturizat după aproape şase ani, prin finanţare europeană. Liderul PNL Bistriţa, Gelu Muthi, a menţionat că aleşii municipali vor avea ca obiectiv, în perioada imediat următoare, delegarea sarcinilor către administratorul societăţii, precum şi identificarea unor soluţii pentru a asigura legătura cu DN 17, în cazul în care nu se va realiza varianta ocolitoare a municipiului. În prezent, se elaborează documentaţia pentru procedura de achiziţii publice.

 

Gelu Muthi: Concesionarea sistemului de iluminat public ar reduce cheltuielile bugetare cu 70%

Aleşii municipali liberali consideră că o prioritate pentru Bistriţa este delegarea prin concesiune a serviciului de iluminat public, care ar permite şi o serie de investiţii sau extinderi de reţele.

“Un al punct pe care noi în considerăm esenţial pentru cetăţernii municipiului Bistriţa este delegarea prin concesiune a sistemului de iluminat public, înlocuirea lămpilor existente pentru iluminat cu lămpi led şi extinderea de reţele de iluminat, inclusiv în zonele în care cetăţenii şi-au întocmit déjà proiecte şi ele zac undeva prin Primărie, neputând fi executate. Intenţia noastră este de a pleca cu un proiect de hotărâre în vederea concesionării. În condiţiile în care acest lucru se va realiza, putem spune că economiile care s evor face la bugetul local din suma alocată iluminatului public, vor scădea cu 70%”, a motivat Gelu Muthi.

Potrivit consilierului municipal, în prezent, costurile anuale pentru iluminat public în municipiul Bistriţa sunt de circa 1-1,2 milioane lei. “Este un proiect cu impact major asupta bugetului. Credem că în condiţiile actuale, pe un buget care va fi greu de previzionat de la an la an, investiţii de acest gen pot să aducă economii, iar banii pot fi alocaţi în alte direcţii”, a adăugat liderul liberal.

În context, consilierul municipal Andrei Rusu a dat alte două exemple de servicii pe care Primăria Bistriţa ar trebui să le externalizeze, şi anume cel de deratizare/dezinsecţie şi cel de întreţinerea a spaţiilor verzi. “Suntem convinşi că realizarea acestor concesionări ar aduce un plus de calitate, şi Primăria Bistriţa să facă numai ceea ce trebuie să facă orice administraţie, să controleze, să verifice, să ceară lucrări de calitate pe domeniul public. În afară de iluminatul public, suţinem şi externalizarea unor servicii d ela Direcţia de Servicii Publice, cum ar fi dezinsecţie/deratizare, pe tot ce înseamnă clădiri din oraş, şi, de asemenea, întreţinerea spaţiilor verzi – plantaţii de flori, de vegetaţie, care şi acum se fac externalizat, pentru că Direcţia de Servicii Publice angajează terţe firme, prin licitaţii mai mult sau mai puţin transparente pentru execuţia acestor lucrări. Noi (n.n. – PNL) considerăm că Serviciul de întreţinere spaţii verzi, fără niciun fel de problemă,  poate fi externalizat, şi ar degreva să spunem cei 45 de muncitori, care nu au ce face 12 luni, pentru că astfel de lucrări au caracter temporar”, a argumentat Rusu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5