Marius Bălan: SOS Piaţa Centrală, SOS Copacii şi iarba

Stimaţi bistriţeni, după cum aţi aflat, administraţia oraşului a comandat un proiect de modernizare a Pieţei Centrale. Ecologiştii nu se opun modernizărilor de nici un fel atâta timp cât elementele naturale nu au de suferit. Numai că acest proiect din start este inutil, neprietenos şi încalcă toate legile de mediu. Acest proiect este o dorinţă, nu o necesitate. În fapt se doreşte eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor şi tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenţi, din care 64 de aliniament, pe motiv că aşa se văd mai bine pereţii caselor istorice. Astfel latura cromatică naturală este aproape eliminată. În aceste condiţii este nesocotită legea 265/2006, art. 70-71 privind schimbarea destinaţiei spaţilor verzi deja înregistrate şi notate cadastral. Este încălcată legea 24/2007 (spaţii verzi), ordonanţa 195/2005 (protecţia mediului) şi decretul 887/2006 (protecţia mediului). Domnul Primar ne tot spune că vrea ca Bistriţa să semene cu Sibiul, Viena sau Nurnberg, în schimb la dezbaterea publică privind activităţile comerciale de pe pietonal o întoarce şi spune: “trebuie să ne adaptăm la realităţile oraşului nostru”. Aşa da, domn Primar! În certificatul de naştere a Bistriţei nu putem găşi asemenea asemănări, oraşul a fost zidit altfel din cauze istorice şi financiare tulburi şi limitate. Ca să semănăm cum vreţi dumneavoastră cu oraşe occidentale ar trebui să demolaţi tot oraşul şi să plasăm eventual nişte placaje colorate cu opere de artă tot de acolo şi să le spunem copiilor de 2-3 ani… aici este Viena!
S-au aprins luminiţele de sărbători. Locul cel mai frumos este dat de copacii din Piaţa Centrală care sunt împodobiţi cu mii de beculeţe în coroanele lor. Chiar aşa fără frunze ei ne încântă şi iarna. Bistriţa nu-şi mai permite să piardă nici un copac sănătos şi nici un metru pătrat de iarbă dintr-un capriciu a vreunui edil. Nici un oraş european nu procedează ca noi când îşi comandă un proiect de modernizare. Un proiect modern ocroteşte şi ocoleşte spaţiile verzi.
Dacă doriţi să salvăm copacii şi iarba şi să ne bucură şi în anii care vin, ecologiştii vă roagă să veniţi la această dezbatere publică în data de 19 Decembrie (vineri) ora 12:00 la Primărie. Nu ţine mult şi împreună o să-l obligăm pe domnul Primar, pe consilieri, urbanismul si DADP să respecte legile de mediu şi pe dumneavoastră.
Se pare că este un blestem, prostie, nepricepere ori rea voinţă la administraţia românească de a nu vedea priorităţile în cheltuirea banului public.
Solicităm şi prezenţa consilierilor locali la această dezbatere.
Dragi bistriţeni, nu uitaţi, dreptul dumneavoastră la verde şi la un aer curat este scris în legi. APĂRAŢI-L!

Marius Bălan
Preşedinte PER Bistriţa

Comentarii

17/12/14 09:29
Vizitator

Sistematizarea Pietei Centrale trebuie gandita astfel incat sa se realizeze integrarea sa cu zonele invecinate. In acest sens, Piata Centrala trebuie tratata ca parte integranta a Pietonalului Liviu Rebreanu si a viitoarei Axe a Artelor, fapt pentru care functiunile ar trebui repartizate armonios pe aceste coordonate. Pentru asta, este necesar si suficient ca partea carosabila ocupata in prezent de Cortul de Cultura, precum si latura dinspre Complexul Sugalete sa fie pavate la fel ca Pietonalul Liviu Rebreanu si sa devina arie pietonala integratoare pentru Piata Centrala. Astfel, functiile comerciale ar putea fi distribuite pe Pietonal si in Piata Mica, iar functiile culturale in partea nord-estica a Pietei Centrale si pe Axa Artelor, incluzand si Sala Omnia, care ar trebui reabilitata si redata circuitului cultural. Functia de baza a Pietei Centrale ar trebui sa fie cea turistica, avand ca piesa principala Biserica Evanghelica. De aceea, intreaga sistematizare a Pietei Centrale ar trebui facuta astfel incat sa puna in valoare ca piesa dominanta Biserica si parculetul din jurul acesteia precum si ansamblul Sugalete. Nu e necesar ca toata suprafata pietei sa fie pavata cu piatra sau dale de beton, ci dimpotriva, este bine sa ramana si peluzele inierbate, si arborii ornamentali care pot sa confere mai multa diversitate zonei adiacente Bisericii Evanghelice, oferind astfel si functia de odihna si relaxare.
Sistematizarea Pietei Centrale mai inseamna si renuntarea la macheta de lemn a cetatii medievale, care este o lucrare de prost gust amplasata exact langa zidurile Bisericii Evanghelice. In locul acestei machete inutile ar trebui adus bustul lui Rebreanu care a fost mutat total aiurea si neinspirat dupa gardul CNLR intr-un loc obscur, ascuns privirii trecatorilor. Bustul lui Rebreanu, opera a sculptorului Romul Ladea, isi are locul firesc intr-un loc public precum, Piata Centrala si ar trebui amplasat, cu fata catre Pietonalul care-i poarta numele. Astfel, aceasta opera de for public ar ajunge intr-un loc de mare vizibilitate, pe viitoarea „Axa Artelor” care uneste Bulevardul Republicii cu Casa de Cultura.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5