Mii de credincioşi la funerariile Mitropolitului Bartolomeu
Peste 10.000 de credincioşi au luat parte, ieri, la Cluj-Napoca, la funerariile arhiepiscopului şi mitropolitului Bartolomeu Anania. De la ora 9.00, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost oficiată o liturghie arhierească de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel. Începând cu ora 12.00, a avut loc slujba de înmormântare, ceremonia fiind oficiată de un sobor de arhierei, în frunte cu P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La sfârşitul slujbei, trupul neînsufleţit al mitropolitului Bartolomeu a fost purtat într-o procesiune în jurul catedralei, apoi înalta faţă bisericească a fost depusă în cripta ierarhilor. Potrivit Testamentului mitropolitului Bartolomeu, acesta a dorit să fie înhumat într-o groapă cu pământ reavăn, pământ adus de la Mănăstirea Nicula. Cripta în care se odihneşte trupul neînsufleţit al înaltului ierarh a fost amenajată prin săparea a câtorva sute de metri cubi de pământ din demisolul catedralei, cripta ierarhilor va fi deschisă credincioşilor.
Din judeţul nostru au participat la funerariile mitropolitului Bartolomeu câteva sute de credincioşi şi peste 50 de preoţi din protopopiatele Bistriţa şi Năsăud. De asemene,a şi oficialităţile judeţului au ţinut să-i aducă, prin prezenţă, un ultim omagiu: prefectului judeţului – Cristian Florian, preşedintele Consiliului Judeţean – Liviu Rusu şi alţii. „Nepreţuita dăruire cu care a însufleţit vieţile noastre va rămâne un model de dragoste şi înţelepciune”, spunea prefectul Florian. „Faţă de Înalt Preasfinţia sa, locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud, pe care i-a vizitat în dese rânduri au nutrit mereu sentimente de dragoste, admiraţie şi aleasă preţuire pentru toate idealurile bisericeşti naţionale pe care le-a zidit, în fiecare zi, de-a lungul întregii sale vieţi dedicate credinţei şi poporului român”, sublinia Liviu Rusu.
Protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, spunea următoarele: „Ca ierarh a fost părintele tuturor preoţilor, cu sfatul, cu îndemnul şi mai ales cu echilibrul şi obiectivitatea caracteristică. Îl regretăm profund, preoţi şi credincioşi şi ne rugăm ca Dumnezeu să-l aşeze cu sfinţii şi drepţii în Împărăţia Cerurilor”. La rândul său, protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, spunea: „Înalt Preasfinţitul Bartolomeu a încercat să înnoiască lumea prin ceea ce a fost şi prin ceea ce a spus. Cât n-a putut-o până acum, cu siguranţă, deşi „amuţit şi fără glas” o va înnoi de acum înainte. Aceasta pentru că „Cuvântul e sămânţa care lucrează şi când lipseşte cel ce a semănat-o”.
Duminică, în bisericile din Bistriţa-Năsăud se va oficia un parastas în memoria mitropolitului Bartolomeu, după ce în prealabil preoţii vor vorbi despre viaţa şi activitatea celui care a păstorit Eparhia Clujului vreme de 18 ani.
Citiţi şi:
- Protopopii din Beclean, Năsăud şi Bistriţa, prezenţi la parastas
- Un bistriţean, director al Muzeului Mitropoliei Clujului
- În prezenţa mitropolitului Andrei, lansarea cărții „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița
- Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu s-a retras la ceruri
- La marcarea a 90 de ani de la naşterea ÎPS Bartolomeu, se alege noul Mitropolit al Clujului
Adaugă comentariu nou