Pr. Vasile Beni: Să-i mulțumim Bunului Dumnezeu
Textul Evangheliei la duminica a 29-a de după Rusalii: „În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbaţi leproşi, care au stat departe şi care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învăţătorule, miluieşte-ne! Şi, văzându-i, El le-a zis: Duceţi-vă şi vă arătaţi preoţilor. Dar, pe când ei se duceau, s-au curăţit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Şi a căzut cu faţa la pământ la picioarele lui Iisus, mulţumindu-i. Iar acela era samarinean. Şi răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curăţit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta” (Lc.17,12-19).
Dragii noștri credincioși!
Textul Evangheliei la duminica 29-a de după Rusalii este plin de învățături duhovnicești. M-aș opri doar la una dintre ele și anume: De ce ar trebui să-I mulțumim Bunului Dumnezeu. Nu înainte de a spune că cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni-l dă nouă oamenilor, după cel al vieții, cel mai de preț, cel mai valoros este sănătatea.
Știm cu toții că de fiecare dată când suntem în fața unei încercări, cum ar fi un examen sau boală și exemplele ar putea continua, rugăciuna noastră este mai fierbinte și mai stăruitoare, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să ne ajute, pentru ca să putem trece cu bine de examen sau să ne facem sănătoși. Așa cum psalmistul spune. „Doamne, strigat-am către Tine auzi-mă, sau: Să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea Ta”.
Observăm însă că de cele mai multe ori însă uităm să-i mulțumim lui Dumnezeu, asemenea celor nouă din Evanghelia de azi, adică nu mai suntem recunoscători față de cel care ne-a ajutat, față de Dumnezeu. Și de aceea m-aș opri la câteva exemple din care să învățăm de ce trebuie să-i mulțumim Bunului Dumnezeu.
1.Câteva exemple din Sfânta Scriptură
a. În Vechiul Testament - Facere 8,20, este primul exemplu de rugăciune de mulțumire din Sf.Scriptură, în care Noe, după ce a trecut potopul și s-a dat jos din corabie, a făcut un jertfelnic pe care a adus ardere de tot, adică rugăciune de mulțumire, pentru el și familia lui, că au fost izbăviți de potop.
b.În Noul Testament, Iisus Fiul Lui Dumnezeu îi mulțumește Tatălui înainte de a înmulţi pâinile în pustie, dar și atunci când l-a înviat pe Lazăr, atunci când zice: „Părinte, îți mulțumesc că M-ai ascultat, Eu știu că Tu întotdeauna Mă asculți” (Ioan 11,41). Sf. Apostol Pavel ne îndeamnă și el zicând: „Dați mulțumire pentru toate că aceasta este voia lui Dumnezeu” (1 Tesaloniceni,5,18).
2.Câteva exemple din viața noastră
a. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat viață și Dumnezeu nu este doar Creatorul acestei lumi și al nostru implicit pentru că ne poartă și de grijă.
b. Să-i mulțumim pentru că ne-a mai dat încă o zi în care ne putem căii de păcatele pe care le-am făcut, dar avem posibilitatea să ne și îndreptăm.
c. Să-i mulțumim pentru dragostea cu care ne înconjoară și este alături de noi la fiecare pas și nu ne lasă să pierim în valurile acestei lumi.
d.Să-i mulțumim pentru că este un Dumnezeu al milei, bun și de oameni iubitor, care este alături de noi nu doar la bucurie ci și în necazuri și ne iubește așa cum suntem și ne iubește chiar și atunci când greșim.
e. Să-i mulțumim că avem o casă unde să locuim, avem ce pune pe masă de mâncare pentru noi și copiii noștri, avem un serviciu ca să ne putem câștiga pâinea cea de toate zilele.
f.Să-i mulțumim pentru Fiul Său care a venit în lume ca lumea viață să aibă și s-o aibă din belșug. „Dumnezeu s-a făcut om ca omul să se poată îndumnezeii”.
g. Să-i mulţumim pentru toate bunătăţile ce ni le-a dat, pentru cele știute și pentru cele neștiute. Pentru căldura soarelui, pentru apa izvoarelor şi verdeaţa pământului, pentru sănătatea şi pentru aerul pe care-l respirăm, pentru toate frumuseţile pe care le-am primit în dar de la Tatăl nostru Cel Ceresc.
h.Să-i mulțumim și să-l recunoaştem ca Stăpân, ca Vistier al bunătăţilor, să-L socotim izvor al darurilor ce le primim și să vedem că de la El ne vin toate, de la Părintele Luminilor de sus, şi să-i aducem laudă, cinste şi închinăciune, cu mulţumiri smerite, acum și în veci. Amin!
pr.Vasile Beni
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Recunoştinţa e o floare scumpă
- Pr. Vasile Beni: Importanţa cuvântului "Mulţumesc!” în viaţa de zi cu zi
- Preotul Vasile Beni: Necazul și suferința ne învață cum să ne rugăm. Când suntem sănătoși uităm sau nu ne facem timp să-I mulțumim Bunului Dumnezeu!
- Meditaţie la Duminica a 29-a după Rusalii
- MEDITAŢIE LA DUMINICA A 29-A DUPĂ RUSALII
Adaugă comentariu nou