Pentru majoritatea crescătorilor de porci, acest Ordin al ministrului agriculturii nu are niciun efect negativ!
În urma discuțiilor apărute în spațiul public în legătură cu Ordinul ministrului Agriculturii nr. 24/2021, care se referă la exploatațiile de porci, se impun niște precizări clarificatoare.
În primul rând, Ordinul a fost emis de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, însă nu a mai intrat în vigoare din cauza situației politice de atunci, respectiv demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură. Rațiunile pentru care s-a dat Ordinul la acea dată au fost legate de neasigurarea în România a condițiilor de biosecuritate pentru creșterea porcilor, lucru care a dus la creșterea cazurilor de pestă porcină africană, ceea ce a afectat în mod definitoriu piața de carne. De asemenea, România risca o amendă de 600 de milioane de euro, care trebuia plătită de la bugetul de stat, pentru nerespectarea măsurilor de biosecuritate.
Problema acestei reglementări a revenit în actualitate. Important de reținut este faptul că pentru majoritatea crescătorilor acest Ordin nu are niciun efect negativ. 98% nu cresc mai mult de 5 porci în gospodăriile țărănești, pentru consum propriu, sau au ferme comerciale. Ceilalți (2%), care cresc mai mult de 5 porci în gospodării, sunt obligați să respecte niște norme minime de biosecuritate pentru a se putea verifica mai ușor trasabilitatea animalelor. Pesta porcină africană se răspândește cel mai ușor prin transportarea animalelor bolnave dintr-un loc în altul și scoaterea lor la vânzare. Această activitate este specifică pentru puțini crescători de porci din România, cei mai mulți cresc porci în gospodării pentru consum familial.
Măsura vine și în sprijinul eradicării pestei porcine africane, pentru diminuarea pierderilor financiare și relansarea creșterii porcilor în România, știut fiind faptul că doar 25% din consumul de carne de porc este din producție internă, 75% reprezentând consum de carne din import.
Așadar, nu se schimbă nimic pentru cei care cresc porci în gospodării în vederea consumului familial și nici pentru cei care au ferme și respectă normele în vigoare (98%).
sursa: Diana Morar facebook
Citiţi şi:
- Trei focare de pesta porcină africană, într-un judeţ vecin. Prefectul a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Filtru de control în Dealul Ştefăniţei
- În judeţ, NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA). Crescătorii de porci sunt rugaţi să anunţe orice modificare a stării de sănătate a animalelor!
- Bistriţenii pot să-şi cumpere porci din fermele crescătorilor! Cereţi documente de la medicul veterinar!
- Bistriţa-Năsăud şi Suceava, judeţele unde nu au fost cazuri de pestă porcină africană la porcul domestic!
- Comercializarea şi circulaţia porcilor nu este interzisă în Bistriţa-Năsăud, dar trebuie respectate prevederile legale! Porcii neidentificaţi sunt confiscaţi
Comentarii
Pai NU... ptr ca pe toti contzaranii nostri-i doare fix in patina, cu grajduri si cotetzele atipice, constuite ilegal si fara sa indeplineasca normele si conditiile igienico-sanitare si de disciplina in constructie reglementate prin Hotararea Consiliului Local , deverseaza in continuare in panza freatica dejectiile acestora , imputezc toata zona unde au locatzia pe cel putin 200-300 de metri in jurul lor , le fac un calvar viata vecinilor si pe autoritatile care ar trebui sa-i controleze-i doar fix INVERS ... PTR CA " IE MULTI SI VTEAZA " !
Adaugă comentariu nou