Cum alegi un sistem de irigaţii eficient

Irigarea suprafețelor de teren sau grădină, mai ales la nivel mai amplu, ia destul de mult timp dacă se face prin mijloace manuale. Cumva ar fi și păcat ca, având în vedere afluxul tehnologic, să nu optezi pentru sisteme automate de irigare, care să îți ofere o acoperire mai vastă și în consecință un timp mai scurt de lucru. Iată ce ar trebui să ai în vedere dacă vrei să alegi un sistem de irigații eficient, care să răspundă nevoilor tale de utilizare. 

Alege un sistem de irigații care să acopere întreaga suprafață

În funcție de suprafața pe care o ai de acoperit, este indicat să calculezi și volumul de apă necesar. Dacă acest volum trebuie acoperit din surse diferite față de rețeaua uzuală de alimentare atunci ar trebui să știi că unele hidrofoare sunt cu ejector și pot favoriza alimentarea cu apă cu o mai mare ușurință, de la adâncimi foarte mari și cu debite foarte ample. 

Pentru a vedea exact care este necesarul de apă pentru acoperirea întregii suprafețe ar trebui să faci un calcul estimativ pentru a vedea exact cantitatea de apă consumată în mod uzual pe una dintre porțiuni, astfel încât mai apoi să ai o idee despre puterea de acoperire a sistemelor de irigare și despre capacitate raportată la nevoile tale de consum.

Folosește un sistem de aspersoare pentru grădini mari

Aspersoarele sunt special create pentru a veni în sprijinul persoanelor care au nevoie de ajutor în ceea ce privește irigarea grădinii. În general aspersoarele sunt folosite pentru irigații pe suprafețe mari, de zeci și uneori chiar sute de metri pătrați, iar singura nevoie a acestui dispozitivi este conectarea la furtunul de grădină cu care se face irigarea. Alimentarea cu apă trebuie să respecte caracteristicile speciale necesare de presiune, astfel încât irigarea grădinii să se facă cu ușurință. 

Avantajul major al aspersoarelor este acela că oferă o curgere gravitațională a apei, exact ca și în cazul ploii, mai ales dacă și debitul de apă este setat în mod corect. Curgerea gravitațională protejează plantele și ajută la reducerea efectului de inundare la rădăcină, acolo unde prin irigare cu furtun se acumulează foarte multă apă care nu este capabilă să se infiltreze în pământ într-un timp foarte scurt. 

Alege sisteme de irigare subterană pentru durabilitate

Acest tip de irigare nu este nou, însă datorită aspectului său ascuns este mai greu de identificat. Astfel, vorbim despre un sistem montat în pământ, care poate fi vizibil doar în momentul pornirii apei în vederea irigării. Singura problemă a acestor sisteme este aceea că, fiind îngropate în pământ, cel mai adesea pot îngreuna lucrările realizate asupra solului în scopul plantării și a îngrijirii solului. 

Avantajul major însă este acela că poți folosi nu doar apa pentru a uda plantele, ci și fertilizatori solubili, care să ajute creșterea și dezvoltarea rapidă a culturilor. Acest tip de sistem de irigare va fi benefic nu doar pentru culturi efective ci și pentru întreținerea gazonului, despre care se știe că are necesități speciale în ceea ce privește irigarea, nivelul de lumină și de umbră. 

Sistemele de irigare se aleg și în funcție de debit sau de posibilitatea reglării nivelului apei, astfel încât să existe o distribuție rațională a resurselor de apă atunci când este nevoie de acestea. Spre exemplu, în perioadele secetoase va fi nevoie de mai multă apă, însă fără a pierde din vedere faptul că în timpul ploilor aspersoarele nu necesită funcționarea. 

Apa este necesară culturilor pentru ca acestea să se poată dezvolta, să poată crește și astfel să contribuie la circuitul agricol și horticol. Pentru a fi posibil acest lucru însă este nevoie de câteva investiții serioase în sisteme performante de irigare care să îți ofere beneficiile dorite.


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5