Pr. Vasile Beni: Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Fiecare credincios are alături un înger ca apărător!
Dragii noştri credincioşi!
De fiecare dată când participăm la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, auzim rostindu-se de către preot următoarea rugăciune sau ectenie: „Înger de pace, credincios, îndreptător, păzitor sufletelor și trupurilor noastre de la Domnul să cerem”.
Este o rugăciune prin care îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne trimită un înger păzitor care care să ne ferească de rău. De aceea cred că este potrivit pentru început să ne oprim la o scurtă învățătură, despre Îngeri, iar apoi la învățătura despre cei doi Sfinți Arhangheli.
Învăţătura despre îngeri. Deschizând Sfânta Scriptură a Vechiului Testament aflăm cum, la început, Dumnezeu a făcut cerul și pământul. Dacă prin cuvântul „pământ” înțelegem tot ceea ce putem cuprinde cu ochii noștri trupești, prin cuvântul „cer” înțelegem lumea spirituală a îngerilor.
Îngerii sunt ființe spirituale și necorporale, creați de Dumnezeu, înaintea lumii văzute. Înger înseamnă vestitor, iar îngerii de toate categoriile sunt slujitorii lui Dumnezeu, aducând la îndeplinire voia Lui și slăvindu- L neîncetat.
Sfântul Dionisie Aeropagitul îi împarte în trei cete sau grupe: -serafimi, heruvimi și tronuri, - domniile, puterile și stăpâniile, - începătoriile, arhanghelii și îngerii.
Dumnezeu a rânduit fiecărui om un înger păzitor care are o legătură directă cu sufletul nostru. El este martorul tăcut a ceea ce făptuim și gândim îndreptându-ne spre bine și izbăvindu-ne de rău.
Fiecare credincios are alături un înger ca apărător și păstor care să-l îndrume în viață (Sf. Vasile cel Mare), iar îngerul îl primim la Botez, când preotul se roagă: „însoțește viața lui cu înger de lumină, ca să- l izbăvească pe el de toată bântuiala potrivnicului, de întîmpinarea celui viclean, de demonul cel de amiază și de nălucirile rele”.
Sfântul Arhanghel Mihail. Numele Arhanghelului Mihail înseamnă "Cine este ca Dumnezeu!", şi tradiţia spune că el a fost căpetenia îngerească care i-a alungat pe satan şi ceata îngerilor căzuţi din ceruri, rostind cuvintele care se regăsesc şi în Sfânta Liturghie: "Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!"
Apocalipsa îl înfăţişează, în cap. 12, ca pe un conducător al oştilor îngereşti, care îl alungă din cer pe „balaurul cel mare”, adică pe Diavolul.
După Tradiţie, Mihail a luat atitudine atunci când o parte din îngeri, în frunte cu Lucifer, s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, vrând să-i ia locul. „Mi-ha-il?”, adică „Cine este ca Dumnezeu?” - a întrebat atunci arhanghelul, de aici trăgându-i-se numele.
În Vechiul Testament, Mihail s-a arătat lui Iosua Navi şi profetului Daniel. Sfinţii Părinţi ai Bisericii spun că Sfântul Arhanghel Mihail a mers înaintea evreilor în timpul exodului din Egipt, el i-a păzit pe cei trei tineri evrei aruncaţi în cuptorul de foc pentru că nu au vrut să se închine idolilor şi tot el s-a certat cu diavolul pentru trupul lui Moise.
Arhanghelul Mihail, în calitatea sa de conducător al oştilor cereşti, poartă în mâna dreaptă o sabie de foc şi în cealaltă mână poartă adesea un scut, o creangă de curmal, o lance sau un steag alb. Aşadar, dacă Arhanghelul Mihail ne aduce aminte de păcat, dreptate şi moarte.
Sfântul Arhanghel Gavriil. Numele Arhanghelului Gavriil înseamnă „Puterea mea este Dumnezeu”. Sfântul Arhanghel Gavriil este este Arhanghelul bunelor vestiri. A fost ales şi trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului.
A adus vestea zămislirii Maicii Domnului lui Ioachim şi Anei. A vestit în templu Sfântului Zaharia că soţia lui va naşte la bătrâneţe pe Sfântul Ioan Botezătorul.
Sfântul Arhanghel Gavriil a rostit primul numele lui Iisus. A dat nume Sfântului Ioan Botezătorul.
A vestit păstorilor naşterea lui Hristos şi a fost primul care a cântat: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14).
Sfântul Arhanghel Gavriil a descoperit magilor taina întrupării. El l-a liniştit pe Iosif când voia să o lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul şi iarăşi să se întoarcă în Nazaret. Arhanghelul Gavriil ne apropie mâna întinsă a lui Dumnezeu, făcându-se vestitorul iubirii şi al mântuirii.
Fie ca din această zi Sfântă, în drumul lin al vieţii, celor care poartă numele Arhanghelilor Mihail şi Gavril să răsară mereu câte-o rază de soare care să vă aducă fericire şi pace sufletească. Multă sănătate şi un sincer "La mulţi ani!"
Citiţi şi:
- Preot Vasile Beni: Îngerii din viaţa noastră! Mulţi şi binecuvântaţi ani sărbătoriţilor!
- Părintele Vasile Beni: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Dumnezeu a rânduit fiecărui om un înger păzitor care are o legătură directă cu sufletul nostru
- Pr. Vasile Beni, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril: Dumnezeu a rânduit fiecărui om un înger păzitor!
- Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
- Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Adaugă comentariu nou