Parada militară, spectacolele pentru toate vârstele, retragerea cu torțe i-au adus împreună pe bistrițeni! La mulți ani, România!

Bistrițenii au participat, și în acest an, într-un număr foarte mare, la sărbătoarea unității poporului și a statului român, când se împlinesc  104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune. Instituția Prefectului în colaborare cu Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Municipiului Bistrița au organizat o serie de activități, la statuia poetului “Andrei Mureșanu”.

Ceremonia militară și religioasă a debutat cu acordarea onorului militar pentru locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, colonelul Florin Ștefănescu, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistrița – Ioan Turc și prefectul Mica Oprea. După salutul Drapelului de Luptă, a fost intonat Imnului Național al României. Părintele protopop Alexandru Vidican, alături de un sobor de preoți ortodocși și greco-catolici, a oficiat o slujbă religioasă.

Primarul Ioan Turc a fost cel care a punctat principalele repere ale acelui moment memorabil născut printr-o puternică mobilizare politică și socială a înaintașilor noștri. “Anul acesta, Ziua Națională, la Bistrița, are un plus de greutate. Orașul nostru este gazdă pentru cele două delegații din Moldova de dincolo de Prut, din orașele Soroca și Ungheni, conduse de d-na primar Lilia Pilipețchi și dnul primar Alexandru Ambros. (...)În 1918, prima provincie românească care s-a unit cu țara a fost Basarabia. Era România un miraj în martie 1918 pentru Basarabia? Nici vorbă. De ce s-au aunit basarabenii cu România, pentru că aveau o puternică conștiință națională și o încredere nemerginită în faptul că românii trebuie să trăiască într-o singură țară. Avem nevoie de idealuri, idealurile ne fac o națiune, fără idealuri am fi doar un popor. Trăiască România! Trăiască românii, trăiască bistrițenii, oriunde s-ar afla“, a transmis primarul Ioan Turc.

După  depunerea unei coroane, a urmat defilarea detașamentelor de onoare, a tehnicii și echipamentelor militare, pe itinerariul str. Șincai – str. Dornei. 

Au defilat aproximativ 400 de militari, personal civil și voluntary, alături de 50 d emijloace tehnice specific din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean Gelu Voievod, Inspectotoratului pentru Situații de Urgență Bistrița al județului Bistrița-Năsăud, Serviciului Român de Informații, Penitenciarului Bistrița, Serviciului de Protecție Civilă și Voluntariat pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Bistrița, Serviciului de Ambulanță Județean, Poliției Locale a municipiului Bistrița și Cercetașii Bistrițeni.

Evenimentul continură pe Pietonalul Liviu Rebreanu cu un program, artistic, susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, cantautorii de muzică folk Florin Săsărman și Vali Șerban și Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș”.

Între orele 16.30 – 17:30, va avea loc un spectacol de muzică și dans cu Gașca Zurli, în fața Consiliului Județean, urmând ca la ora 17.40 să fie aprinse luminițele pentru Sărbătorile de iarnă în fața Palatului Administrativ.   

De la ora 17.30 este programată și retragerea cu torte, pe traseul Protopopiatul Bistrița – Piața Petru Rareș cu intonarea Imnului Național.

La ora 18.00, va avea loc ședința solemnă a Consiliului Local Bistrița, moment festiv de semnare a acordurilor de înfrățire cu Municipiul Ungheni și Municipiul Soroca din Republica Moldova, în sala de ședințe a Consiliului Local Bistrița.

Seara se va încheia cu un Concert Simfonic Extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană, la Palatul Culturii Bistrița (cu intrare liberă).

 

 

Comentarii

01/12/22 19:07
Delia Velescu

"LA MULTI ANI,ROMANA!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5